Słupki wpuszczane na okrągłej rurze

Cze wszystkim

Od jakiegoś czasu utknąłem na funkcji, z której bardzo często korzystam w blachach: czopy/wpusty.

W tym przypadku mam do wykonania dużą konstrukcję rurową, okrągłą rurę Ø48,3. Wiem, że niektóre rurki laserowe tną czopy i wpusty, aby uprościć montaż między rurkami, co jest dokładnie tym, co chcę zrobić.

Ale wygląda na to (albo nie wszystko zrozumiałem :exploding_head:), że SW nie wie, jak zrobić czopy wpuszczane między dwie okrągłe rurki!

image

Mała ilustracja, chcę zrobić dwa czopy na rurze pionowej i dlatego dwa wpusty na rurze poziomej na poziomie strzałek.

Jeśli ktoś ma napiwek...

1 polubienie

Solidworks nie wie, jak wykonywać konstrukcje rurowe.
Ogólnie rzecz biorąc, możesz narysować, co chcesz (eksport w kroku), a technik laserowy sam wykonuje słupki wpuszczane za pomocą dostosowanego oprogramowania.

2 polubienia

Dziękuję @sbadenis , tak właśnie myślałem...

Więc na pewno zamienię kremówkę, ostatnim razem na kwadratowe rurki mój podwykonawca nie chciał ich robić. Musiałem je zrobić sam, ale to było łatwe...

Nie zamykam od razu, nigdy nie wiadomo... moze ktos bedzie mial napiwek... :crossed_fingers:

1 polubienie

Witam

Do której wersji należysz i jakiej funkcji użyłeś do stworzenia swojej konstrukcji?

2 polubienia

Witaj @ac_cobra_427 ,

Jestem w wersji SP5 z 2023 roku.
Cała konstrukcja została wykonana ze spawanych konstrukcji na podstawie szkicu 3D.

1 polubienie

Witam
Funkcja czopa wpuszczanego SW jest funkcją modułu blachy.
Sztuczka może polegać na zwinięciu blachy zamiast użycia spawanej rury konstrukcyjnej lub na wykonaniu narzędzia z wycięciami kompatybilnymi z różnymi średnicami rur.
Nie mam czasu, aby spróbować tego popołudnia, ale może to być ścieżka do zbadania.

Po obejrzeniu poniższego filmu udostępnionego przez soring i przetestowaniu z SW22SP5, działa bez problemu z rurkami kwadratowymi / prostokątnymi, dzięki.

1 polubienie

O mój... Szkoda, że skorzystałem z funkcji konstrukcji spawanej, inaczej będzie prościej, ale tutaj myślę, że też jest to możliwe, ale bardziej skomplikowane

Czy możesz podzielić się swoją spawaną częścią konstrukcyjną?

Udostępnianie będzie skomplikowane...
Całość jest dość ciężka, a do tego dochodzi klauzula poufności...
Ale jeśli zajdzie taka potrzeba, mogę przerysować inną strukturę na tej samej zasadzie, która nie będzie miała nic wspólnego z tą. Jeśli sztuczka może zadziałać, jestem za tym!
Może jutro rano będę miał trochę czasu.

1 polubienie

Witam
Nie wiem, ile to jest warte, ale i tak spróbuj

6 polubień

Witam

Dziękuję @soring za ten film, uważam, że kołek na cięciu ukośnym może być bardzo przydatny w warsztacie, nie myślałem o tym.

Załączam uproszczoną, ale podobną strukturę.
Przetestujmy. SLDPRT (218.2 KB)

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam
Funkcja wpustu i czopa jest stosowana w "blasze", jak wskazują moi koledzy!
Potem wszystko jest osiągalne, ale na dłużej!!

Zobacz funkcje biblioteki, nieco kłopotliwe w konfiguracji, ale praktyczne i szybkie po zakończeniu. Cofanie się, aby lepiej skakać :wink:

1 polubienie

Cze wszystkim

Trochę późno na tę akcję, ale jest to całkiem wykonalne na solidworks... Ale nie w konwencjonalny sposób, powiedzielibyśmy...

Okrągła tuba laserowa, robię ją z powierzchnią
Chodzi o to, aby wygenerować wewnętrzny kształt rury, a następnie pogrubić ją na zewnątrz po uprzednim wycięciu pustych części.
Grubość zostanie wykonana w normalny sposób na cylindrze, generując również kształty każdego wycisku w normalny sposób

Wydaje się to kłopotliwe, ale każdy " ogranicznik powierzchni " menedżera drzewa nie ma powiązania z innymi funkcjami, więc łatwo go usunąć, zmodyfikować, bez wpływu na resztę

Oto przykład (wersja z 2024 roku)
AFF7420-02-01_Barre 04.SLDPRT (154.9 KB)

W przypadku " prostego " prostopadłego węzła spawanego mechanicznie,
Możemy również zacząć od naszego spawanego mechanicznie i dodać ustaloną powierzchnię do złącza, a następnie wykorzystać tę powierzchnię do usunięcia materiału

Zobacz model obok:
Pozycja22.SLDPRT (135.7 KB)

Mam nadzieję, że otworzy drzwi :vulcan_salute:

1 polubienie

Witaj Eric,

Dziękuję za wskazówkę.
To prawda, że zwykle nie myślimy o używaniu funkcji powierzchniowych.
Zostawię to na boku... Nigdy nie wiadomo, może się przydać.

W rzeczywistości pozyskałem również innego podwykonawcę rur laserowych, który może wykonać dla mnie wpusty/czopy na żądanie i nie ma znaczenia, jaki kształt mają rurki!
Czyli w zależności od potrzeb mam do dyspozycji 2-3 różnych podwykonawców...

Dobranoc.

2 polubienia