Teren 3D z topograficznego planu DWG

Witam

Wszystko sprowadza się do pytania, kto już to osiągnął, a zatem za pomocą jakich narzędzi.

Z góry dziękuję.

@+

PS: Spędziłem popołudnie na wyszukiwaniu w Google, więc chcę tylko odpowiedzi od osób, które dokonały manipulacji, a nie linków do stron internetowych lub wideo...

Istnieją specjalne dzienniki dla geodety

Zrobiłem z SW dla mojej ziemi

stwierdzenie pkt x;y; z i dołącz do tego wszystkiego

Możesz użyć obrazu na Mapie Google

Zrzut ekranu / Prostowanie obrazu 

Po odczycie punktu Z

@+ ;-)

2 polubienia

Witaj kojocie,

Pytanie jest trochę niejasne...

• Co zawiera plan topograficzny (przypuszczam, że chmura punktów 3D - x,y,z)?

• Czy chcesz, aby Twoja ziemia miała objętość (bryła) czy powierzchnię (ściany)?

• Co chcesz zrobić z ziemią po jej ukończeniu?

Jeśli o mnie chodzi, to już dawno temu zrobiłem to raz czy dwa razy z AutoCADem (pełna wersja). Służy do obliczania objętości robót ziemnych.

O ile pamiętam, modelowałem to ręcznie i było to bardzo żmudne.

Powiedz mi więcej, a jeśli znajdę plik, być może będę w stanie powiedzieć ci więcej.

Klasa A+

1 polubienie

Jak Eryk.

Musieliśmy zamodelować powierzchnię blachy, której punkty na powierzchni zostały zbadane i trudno było uzyskać coś poprawnie i szybko z SW jako podstawą. W naszym przypadku kropki utworzyły niejasno biegunową sieć...

Spróbuj nam powiedzieć, jakie są Twoje dane wejściowe i w jakim oprogramowaniu chcesz uzyskać 3D.

Witaj Kojocie,

Cóż, robimy to w firmie budowlanej.

Ogólnie rzecz biorąc, przerabiamy plik topo za pomocą MANSURY, aby go trochę oczyścić, ale hej, powinieneś być w stanie zrobić to samo z AUTOCAD, nawet jeśli jest to mniej "łatwe". Następnie, jak powiedział gt22, wyodrębniamy z pliku DWG plik . XYZ czy .TXT, to nie ma znaczenia, w rzeczywistości jest to tylko plik ze współrzędnymi punktu.

Kolejnym krokiem jest otwarcie pliku .txt lub .xyz w oprogramowaniu (uwaga, potrzebna jest wersja pro) dzięki dodatkowi scan-to-3d. W ten sposób powstaje chmura punktów, z której możemy utworzyć siatkę, a następnie powierzchnię. W każdym podkroku znajduje się sporo parametrów, które pozwalają uzyskać mniej lub bardziej gładki lub ostry plik.

Ważna uwaga: Gdy plik punktów jest tworzony za pomocą programu AUTOCAD lub MANSURA, chmura punktów musi mieć szerokość mniejszą niż 1000000 mm. Najdalszy punkt musi znajdować się w odległości 500000 mm od zera. Więc musisz być sprytny i ewentualnie dokonywać zmian do zera, a nawet czasami, gdy naprawdę nie masz wyboru, proporcje skali, ale hej...

Proszę bardzo, mam nadzieję, że odpowiedziałem na twoje pytanie.

Powodzenia

Yann

3 polubienia

Pozwalam sobie odpowiedzieć na @coyote, ale nie próbowałem...

Czy nie byłoby to wykonalne z modułem SolidWorks SCanto3D, jeśli masz chmurę punktów?

Alternatywnie, jeśli punkty znajdują się na siatce, spróbuj wygładzić powierzchnię, tworząc przekroje jako splajny przechodzące przez punkty, a także splajny jako krzywe prowadzące. W przypadku tego rozwiązania jest to bezpośrednio związane z tym, jak wyglądają Twoje punkty!

EDIT: Miałem trawę skoszoną pod @lespetitspiedś dla ScanTo3D...

1 polubienie

@benoit.lf

Dobra robota :-)

Jeśli masz rysunek z izokonturami (ciągłą krzywą na danej wysokości)

Możesz je zdobyć i wykonać z nich wytłoczenia.

screenclip.png
3 polubienia

Witam

Takiego manewru wykonałem z moim partnerem pod koniec studiów. Zależało nam na wygenerowaniu zestawu 3D z zeskanowanego obrazu 2D. Minęło trochę czasu, odkąd zasadą było tworzenie pliku (wavefront, o ile dobrze pamiętam) za pomocą algorytmu zaprogramowanego w C+

Czy nie mógłbyś odczytać swojego obrazu topograficznego i wygenerować takiego pliku STL? Właśnie spojrzałem na strukturę pliku stl, sieć musi być wykonalna.

Powodzenia.

Klasa A+

2 polubienia

Witam

Zrobiłem coś takiego 1 raz na SW z pliku DWG zawierającego linie konturowe. Metoda jest prawdopodobnie doskonała, ale oto jak to zrobiłem:

1. otwarcie pliku DWG w PLAN => skopiuj/wklej żądany obszar w pomieszczeniu

2. Tworzenie planów odpowiadających różnym wysokościom

3. Utwórz szkice w tych płaszczyznach, kopiując elementy (w razie potrzeby użyj opcji "Wybierz ciąg"). Uwaga: 1 szkic na linię konturu.

4. Wykonaj wygładzenie powierzchni pomiędzy tymi szkicami. użyj szkiców 3D, aby w razie potrzeby dodać krzywe prowadzące.

5. Zmontuj powierzchnie

Osobiście wykonałem wygładzanie, wykonując za każdym razem tylko 2 kolejne szkice, więc jest to trochę długie, jeśli teren jest duży i jest dużo krzywizn. To z pewnością miejsce, w którym można zyskać czas. Jednak tworzenie wygładzania jest mniejszym problemem, jeśli nie weźmiesz zbyt wielu na raz.

Aby wrócić do 3D, wystarczy zrobić szkic aż do tej powierzchni (ale podejrzewałeś, że...).

Powodzenia.

1 polubienie

Witam wszystkich i dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Aby odpowiedzieć na pytania jednych i pójść w kierunku odpowiedzi dla innych, w moim przypadku jestem na liniach konturowych w moim pliku DWG.

A więc bardziej w stronę odpowiedzi @robert_dion i @chamade.

Próbowałem scanto3D, ale aby uzyskać chmurę punktów, miałem problemy, a niezachowana siatka mnie nie satysfakcjonuje.

Zastanawiam się więc bardziej nad wykorzystaniem dostarczonych krzywych do wykonania wygładzania lub metody @robert_dion, ponieważ jej obraz jest dokładnie moją potrzebą (aby założyć fabrykę na istniejącym terenie)! Z drugiej strony nie rozumiem, jak można używać wytłoczek, muszę nie być dziś rano całkowicie rozbudzony, ale przyznaję, że nie rozumiem.

@Chamade dlaczego nie skorzystać ze szkiców 3D, zamiast zawracać sobie głowę szkicami płaszczyzny x i x. Z drugiej strony chciałem zrobić wygładzenie, ale są chwile, kiedy nie widzę, jak to zrobić (patrz zdjęcie)

Jeśli więc istnieje oprogramowanie, które pozwala na tworzenie powierzchni lub objętości z linii konturowych, to również mnie to interesuje.

@+

courbes_de_niveau.png
2 polubienia

Cześć @ kojot 

spójrz na ten samouczek, który  może ci pomóc

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-systeme-d-esquisse-en-grille-3d (w języku angielskim)

tworzysz swoją siatkę, szkic 3D, masz swoje wartości od

masz już, jeśli dobrze rozumiem twoje poziomy

Możesz wznowić swoje zamknięte obwody od poziomu do każdego poziomu

Jeden zamknięty szkic na poziom

Funkcja Surface do łączenia poziomów między każdym szkicem

raz zrobione w objętości

lub w objętości wytłaczanie poziom po poziomie i wykończenie zaokrągleniem o zmiennym promieniu

@+ ;-)

A priori masz już informacje o wysokości w swoim DWG, co nie było w moim przypadku. Tak więc szkice 3D są prawdopodobnie dla Ciebie szybsze. To powiedziawszy, tworzenie 10 płaszczyzn i kopiowanie krzywych nie jest najdłuższą rzeczą.

Aby wykonać wygładzanie, musisz uzupełnić kontury w miejscach, w których są przerwy.

Myślę, że będzie też łatwiej, jeśli podzielisz na 2 1. wspólny kontur między 2 guzkami (dodaj segment w najwęższej części u podstawy między 2 kolbami). Będziesz mógł traktować te 2 cele osobno.

Jak już powiedziałem, nie wahaj się dodawać szkiców 3D między konturami (krzywymi prowadzącymi), aby wymusić kierunek nachylenia.

courbes_de_niveau.png
1 polubienie

Dziękuję, @Chamade doszliśmy do tego samego wniosku, który zajmuję się tym od dzisiejszego ranka, jest długi, bardzo długi, ponieważ nie mam tylko 10 krzywych w moim przypadku....

Dziękuję Ci @+