Tekst w ramce dla rysunku Solidworks

Witam

Szukam sposobu na umieszczenie tekstu na rysunku.

Chciałbym móc wykonać maruage na kawałku blachy, który jest wycinany laserowo.

Aby to zrobić, muszę umieścić tekst w kolorze żółtym ze specjalnym klapsem dla Extre w kolorze żółtym w wyjściu DXF.

Wiem, jak stworzyć blok na szkicu elementu, a następnie zapiszę ten blok.

Następnie można go pobrać na rysunku. Ale wtedy tekst już się nie pojawia...

Czy ktoś może mi pomóc?

Dziękuję

Tworząc mini wyciągnięcie, być może

@+

Jeśli ta część jest przeznaczona do cięcia laserowego + znakowania.

Dlaczego warto korzystać z rysunku?

Prosty ekstrakt z dxf nie wystarczy? W takim przypadku wystarczy przykleić blok do swojej części i przed eksportem umieścić szkic w kolorze żółtym. Nie?

3 polubienia

Witam

Aby uzupełnić odpowiedź na @Bart, oprócz czasu eksportu w DXF, bardzo łatwo jest określić warstwy eksportu poprzez redukcję do kolorów w SolidWorks.

@+

1 polubienie

Nawiasem mówiąc, Coyote, nie wiem, jak wyeksportować klapsy w tym samym czasie.

Modyfikuję za pomocą draftsight między 2. Masz napiwek?

Z mojej strony oznaczenie jest umieszczane bezpośrednio na części 3D.

Stworzyłem w tym celu funkcję Library (z czcionką, która dobrze pasuje).

Witam

Wystarczy, że Twoja adnotacja znajdzie się na "żółtej" warstwie. Następnie, aby pobrać kolory, style linii itp. w pliku dxf lub dwg, jest to proste:

- Po zapisaniu jako DXF (to samo dla DWG) kliknij na optymat na dole okna

- W opcjach eksportu należy "Włącz" niestandardowe rzutowania SOLIDWORKS do formatu DXF/DWG

- Po kliknięciu na zapisz, otworzy się okno^tre, w którym będziesz mógł skonfigurować transfery warstw (w tym oknie możesz użyć przycisku "pomoc")

Mam nadzieję, że to Ci się przyda...

Dobry wieczór

Próbowałem kilku sposobów na zrobienie projekcji, ale nie rozumiem, jak to działa...

to, co mam na razie, to szkic w pokoju 3D z tekstem "panelowym" 

Ten tekst pojawia się na rysunku i chciałbym, aby ten tekst był w kolorze żółtym w wyjściowym formacie DXF.

Czy = jest to możliwe w ten sposób? 

Mam warstwę, którą umieszczam w tekście na rysunku, ale mam wrażenie, że ta warstwa przechodzi na cały rysunek.

W oknie, które otwiera się dla rzutowania z SolidWorks do DXF, nie mogę znaleźć utworzonych warstw...

Czy możesz mi pomóc więcej na ten temat.

Z góry dziękuję