Szkicowanie tekstu, który traci czcionkę

Cze wszystkim

Mam mały problem z tekstem szkicowym wykonanym specyficzną czcionką, " Stencilla-A " do cięcia laserowego.
Czcionka znajduje się na wielobryłowych częściach blaszanych, trochę na zasadzie załączonego pliku.
Plik znajduje się w katalogu danych i jest kopiowany do innego katalogu w celu modyfikacji, a bardzo często czcionka jest zmieniana z powrotem na czcionkę standardową.
W niektórych przypadkach w " Szkic tekstu " znacznik wyboru jest nawet sprawdzany dla " Użyj czcionki dokumentu ".
Podczas gdy w oryginalnym dokumencie nie było zaznaczone, aby zmienić czcionkę.

Pozycja1.SLDPRT (289.2 KB)

Jeśli masz pomysł na rozwiązanie problemu, z góry dziękuję.

Albo czy istnieje sposób za pomocą makra VBA, aby zeskanować wszystkie szkice tekstu wielobryłowego i zweryfikować je w Stencilla-A" Również jestem zainteresowany.

Witam

Co się stanie, jeśli ustawisz Stencilla-A jako czcionkę dokumentu?

Dziękuję @Sylk ,

Twój pomysł wcale nie jest głupi, wypróbuję go tak szybko, jak to możliwe, ale może to być rozwiązanie.

Testuję go na początku tygodnia.

Z drugiej strony, małe pytanie, nie widzę, jaką opcję zmodyfikować, aby ustawić czcionkę dokumentu na Stencilla-A.

Czy nie dzieje się tak dlatego, że otwierasz pomieszczenie na stacji roboczej, która nie ma zainstalowanej tej czcionki?
Jeśli otworzę i edytuję twój utwór, podstawowa czcionka zastępuje Stencilla-A (nie zainstalowana na moim komputerze)

3 polubienia

Skłaniam się również ku propozycji @sbadenis ... (Funkcja czcionki)

Nie, czcionka jest zainstalowana na zestawie, a gdyby nie została zainstalowana, to nie po otwarciu szkicu i dwukrotnym kliknięciu tekstu zostałaby ponownie wyświetlona.

Nie byłbym w stanie go w ogóle wyświetlić i tak jak mówisz, solidworks poprosiłby o zastąpienie go innym.

Ponieważ nie mogę otworzyć twojego pliku, nie wiem dokładnie, o jakie ustawienie chodzi, ale w opcjach dokumentu (koło zębate) na prawie każdej karcie jest możliwość zmiany czcionki danego aspektu. Sprawdź, czy znajdziesz taki, który jest związany z Twoim problemem.

Witam

W szablonie dokumentu jest to parametr związany z adnotacjami:

Jeśli czcionka nie jest obecna (lub jest nieprawidłowo zainstalowana na komputerze), oprogramowanie zastępuje ją czcionką domyślną podczas edycji.

1 polubienie

To jest rzeczywiście zachowanie SW. Na mojej stacji roboczej nie mam czcionki Stencilla-A i podczas otwierania pliku bez problemu czcionka jest " zgodna ". Gdy tylko edytuję szkic i klikam dwukrotnie na tekst, pobiera on czcionkę obecną na moim komputerze, ponieważ nie może niczego znaleźć, a ja nie powiedziałem mu, którą czcionkę wziąć jako zamiennik (komunikat ostrzegawczy domyślnie ukryty w domu).

Edycja: I tak, makro może wykonać zadanie, ale musisz zdefiniować funkcjonalność. Ponieważ jeśli bawisz się parametrem adnotacji, wpłynie to na wszystkie adnotacje 3D, więc musisz mieć pewność, że nie musisz robić nic innego niż tekst do wycinania laserowego. Wtedy prawdopodobnie możemy przekonfigurować funkcje tekstu szkicu, aby " wymusić " czcionkę, pod warunkiem, że istnieje i jest aktywna.

1 polubienie

Pewien... komunikat o błędzie może zostać zablokowany (patrz na liście ignorowanych komunikatów (Opcja systemowa/Komunikaty/Błędy/Ostrzeżenia/...)
Nie znam Twoich umiejętności obsługi komputera, więc wybacz mi, jeśli poniższy link wydaje Ci się " oczywisty ":
https://www.goengineer.com/blog/install-and-troubleshoot-fonts-in-solidworks
(chodzi o to, że zdałem sobie sprawę, że wiele osób po prostu kopiuje czcionki na swój komputer bez ich " odblokowania " lub " aktywacji/ instalacji"...)

3 polubienia

Witam wszystkich i dziękuję za propozycje, ale nie rozwiązały one mojego problemu.

Zrobiłem ci mały filmik, który pokazuje, że kiedy zmieniam parametr tekstu szkicu, aktualizacja nie jest automatyczna i musisz otworzyć wszystkie teksty szkiców, aby je zmienić.
Co nie wydaje mi się normalne.
Oto link do filmu Wetranfert, ponieważ najwyraźniej nie możesz umieścić filmu bezpośrednio i powiedzieć mi, czy to normalne, czy nie?

Witam

Format twojego filmu to mkv i tylko mp4 jest obsługiwany przez forum. Więc tak, to normalne.

Dziękuję @Sylk za informacje o MP4, przepraszam, na pewno wyraziłem się źle, ale kiedy zapytałem, czy to normalne.
Na poziomie reakcji Solidworks na zmianę czcionki lub niektórych ustawień czcionki nie wszystkie adnotacje w pliku części są aktualizowane automatycznie

A oto filmik w formacie MP4:

Po prostu spędziłem (marnowałem) noc, próbując dowiedzieć się, dlaczego podstawowa funkcja nie aktualizuje się podczas animacji. 1 raz na 50 to się trzyma, ale to totalny nonsens, zero logiki, brak powtarzalności, brak spójności, brak konsekwencji...
Wszystko po to, aby powiedzieć, że z SW trzeba spojrzeć na normalność z odpowiedniej perspektywy. Gdy SolidWorks działa poprawnie, nie jest to normalne.

Mogę zgodzić się z twoim rozumowaniem @Sylk, ale kiedy marnujesz pół godziny lub więcej w niektóre dni na otwieranie szkiców tylko po to, by zaktualizować sto adnotacji.

Myślę, że znalezienie rozwiązania może być interesujące.

Ponieważ nie widzę w tym nic satysfakcjonującego i wolę skupić się na projektowaniu, niż bawić się w klawiaturę i mysz przy tych aktualizacjach tych szkicowych tekstów.