Witam, chciałbym zrobić korkociąg na solidworks 2017. Zrobiłem helikoidę , ale nie wiem, jak to zrobić dla końcówek, końcówki i drugiego końca, który wchodzi w uchwyt.
Z góry dziękuję za uwagę, jaką poświęcisz mojej prośbie.
Witam, chciałbym zrobić korkociąg na solidworks 2017. Zrobiłem helikoidę , ale nie wiem, jak to zrobić dla końcówek, końcówki i drugiego końca, który wchodzi w uchwyt.
Z góry dziękuję za uwagę, jaką poświęcisz mojej prośbie.
Witam
Trudno to wyjaśnić bez samouczka.
Na youtube masz wiele tutoriali na temat sprężyn o różnych kształtach początku i/lub dobiegu.
Korkociąg to tylko sprężyna, na którą nie można patrzeć.
To sprężyna, która nie spełniła swojego powołania (choć nie jest źle obrócona) z powodu braku elastyczności i którą można poddać recyklingowi w postaci sztywnych opakowań.
Pozdrowienia
Witam
Zwróciłeś się do mnie z prośbą, ponieważ nie mogłeś znaleźć samouczka w języku francuskim na YouTube.
Oto, co dla ciebie zrobiłem, czy to pasuje do twojego życzenia.
Jeśli odpowiada to Twoim życzeniom, przygotuję Ci samouczek, aby moi koledzy z forum mogli Ci powiedzieć, czy mają do zaoferowania lepsze rozwiązanie.
Pozdrowienia
Witam @Zozo_mp
Ładne modelowanie, ale twoja helisa jest w niewłaściwy sposób; Zasadniczo przykręć zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
To powiedziawszy, taki sprzeczny z intuicją korkociąg może skutecznie zapobiec otwarciu nowej butelki przez nadmiernie pijanego faceta!
Bardziej niż kierunek wirowania (masz prawo być leworęczny), chodzi przede wszystkim o to, że dobry korkociąg nie jest wykonany z drutu nawiniętego jak sprężyna (co prowadzi do rdzeniowania na starym, dobrze sklejonym korku), ale poprzez skręcenie kwadratowego pręta lub obróbkę skrawaniem, aby uzyskać mniej więcej taki sam kształt jak wkręt do drewna.
Po tym jak wyszedłem z zasady, że @eldidi1957 już wie, jaki profil chce, więc nie zauważyłem, że dla dobrej operacji korkociąg musi mieć identyczną średnicę zwojów aż do końcówki, oraz że końcówka musi pozostać w kierunku zwojów (koniec spirali przecięty w punkt, bez deformacji), zapewnia to optymalną penetrację korka i nie osłabia jego struktury przez wiele kanałów zamiast tylko jednego (model @Zozo_mp, z centralnym otworem i zmienną średnicą, może rzeczywiście tworzyć rdzeń korkowy, zamiast mocno trzymać korek).
Tak, oczywiście, że masz prawo być leworęczny @stefbeno z wyjątkiem tego, że standardem wkręcania jest godzina, więc stało się to naturalne nawet dla leworęcznego. Wreszcie, chodzi o to, aby @eldidi1957 być tego świadomym przed obróbką. Może zrobić jeden dla lewonożnych, jeśli taki jest jego cel.
Witaj @ All i @ All
Ben! Zrobiłem to szybko, żeby pokazać zasadę.
Zwróć uwagę, że dobre modelowanie umożliwia znalezienie nowych ujść.
Pozdrowienia