Ślizg w kołowej trajektorii śmigła

Witam, chciałbym zrobić zjeżdżalnię do obornika dla kolegi o promieniu 800mm i wysokości 100mm i obrocie 90° (1/4 koła)  zachowując normalny szkic do trajektorii. Mam szkic 2D z poziomymi i rowem pod kątem 20°. Oto szkic:esquisse1

Mój problem, jak widać po zeskanowaniu, poziome linie mojego początkowego szkicu nie są już poziome.esquisse voulue et résultat

Masz pomysł, jak to rozwiązać? Wypróbowałem już techniki obecne w tutorialu, http://www.lynkoa.com/tutos/h%C3%A9lices-complexes-avec-solidworks-2005# Ważne dla efektu końcowego jest to, że:

• płaszczyzny poziome pozostają poziome, tak że płaszczyzna jest prostopadła do trajektorii,
  • obrót musi wynosić 90° w stosunku do góry,
  • Wysokość między płaszczyzną szkicu a płaszczyzną 90° wynosi 100 mm.

slajd-zamiatany-helix.sldprt
1 polubienie

Cześć @schrom007

Oto twoja gra, jeśli dobrze zrozumiałem?

dołączony pod SW 2012

Jeśli kursy nie są dobre, to od Ciebie zależy, czy to zmienisz

Miłego dnia

@+ ;-)

piece_tobogan_schrom007.sldprt
1 polubienie

Dziękuję Gt22. Widzę, że zacząłeś od innego planu niż ja, ale mi to nie przeszkadza.

Masz jednak ten sam problem co ja, nie możesz utrzymać poziomości swoich linii prostych w poziomie po obrocie o 90°, a zejście ma wysokość 25 mm (w twoim przypadku). Wstawiłem swoje parametry (wysokość 100mm) i nic to nie zmienia :-(.

Znalazłem coś, oglądając film https://www.youtube.com/watch?v=ecUBLtb6VJk&app=desktop

Wysokość wynosi 200 mm, ale poziomość linii poziomych jest zachowana w każdej płaszczyźnie; Umieszczam mój plik w kroku, aby się z Tobą podzielić. Próbuję zmienić wysokość na 100 mm, ale to już nie działa. Jeśli ktoś ma wyjaśnienie, może nam to pomóc i możemy zostawić samouczek. ^^

Z wyrazami szacunku.

przesuw-zamiatanie-spirali.krok
1 polubienie

Zobacz ten nowy plik dla mnie, musisz przejść przez Surface 

z wygładzoną powierzchnią na szkicu X tak samo jak mój ślimak 

przynajmniej taki jest solucja, którą znalazłem, aby wszystko poszło gładko

Zobacz załączony obraz i plik

na przykład

@+ ;-)

tobgan_1_surfacique_schrom007.sldprt
1 polubienie

Naprawdę nie widzę twojego pb, biorąc początkowy plik i zmieniając opcję w funkcji skanowania: utrzymuj normalną stałą, otrzymasz to, o co prosisz, prawda?

2015-12-13__tobogan-balayage-helice.jpg
2 polubienia