Blacha wygięta w kształt śmigła

Czy to takie trudne?

Narysuj helisę lub spiralę, a następnie zrównoważ przeciągnięcie według objętości i przekonwertuj je na blachę lub z wygiętą podstawą.

Ok, tak, to nie jest łatwe  , oto co udało mi się osiągnąć

Użyj konfiguracji, aby zobaczyć różne części

spire_tole_pliee.sldprt
1 polubienie

Dodałem sobie configue

spire_tole_pliee.sldprt
1 polubienie

Aby uzyskać Dev, umieszczam plan w formularzu, następnie umieszczam w nim szkic Øint kształtu, następnie umieszczam w nim otwór i zostawiam szkic. Tworzę szkic na powierzchni profilu i umieszczam na nim profil, następnie wychodzę, a następnie używam funkcji złożonej, zamiatanej blachy i usuwam oryginalną część, tak aby pozostała tylko część rozkładana. Patrz PJ,

ALE WYNIK NIE JEST ZGODNY Z RZECZYWISTOŚCIĄ

tole_plie_en_forme_dhelice.docx

Witam

W LeBlanc nie mogę otworzyć pokoju

Jestem zdania, że potrzebujesz narzędzia do stemplowania, ale nie wiem, jak to zrobić...

w przeciwnym razie zrobiłem śmigło przez deformację, ale wynik nie jest świetny!

Zobacz załączony plik

spire_par_deformation.sldprt

Nie jestem blacharzem, ale jeśli chcesz mieć dwa rozkładane korpusy (nie wiem, czy to jest rozwiązanie do wykonania tego rodzaju części), może możesz skorzystać z metody w załączniku.

Mick

PS: Możesz ukryć oryginalną nazwaną bryłę, służy to tylko do podkreślenia geometrycznego podobieństwa do oryginalnego ciała.

Zrobiłem dwie konfiguracje, aby mieć rozłożone każde ciało

spire_tole_pliee-tolerie.sldprt

Witam

Ojej, musisz mieć wcześniejszą wersję solidworks 2016. 

Czy istnieje sposób, aby nagrać utwór jako krok po kroku przy zachowaniu konfiguracji?

W przeciwnym razie muszę je wszystkie ułożyć jeden po drugim...

doc3.docx

Mam taki sam wynik jak Mick.Cordero z dokładnością do 0,09 mm.

rzeczywiście mam SLD 2015

Ale z krokiem powinienem być w stanie odzyskać funkcje, ale może nie konfiguracje.

@david.heyraud.fs , załączyłem plik w wersji z 2015 roku w mojej poprzedniej odpowiedzi.

Mick

1 polubienie

Załączam krok, ale łatwiej byłoby ci wziąć grę Micka.Cordero , różnica jest niewielka jak na taki utwór. Ta różnica musi wynikać z faktu, że Mick.Cordero wziął jedną krzywą prowadzącą, aby wykonać dwa przeciągnięcia, podczas gdy ja zrobiłem jedną krzywą na ciało.

spire_tole_pliee_1_1. Krok

Udało mi się poradzić sobie z deformacją

zobacz plik

spire_par_deformation.sldprt
1 polubienie

Odp, prawdopodobnie zrezygnowałem przed końcem ładowania...

Powinieneś postarać się, aby tak się stało, ta metoda nie jest taka skomplikowana.

spire_tole_pliee_1_1. Krok

Nieźle, dobry pomysł, ale czy powinno się to rozwijać w tym kierunku?

Projekt tego pokoju byłby bardziej złożony.

Powinieneś spróbować z stemplowaniem.

Tak, znaczenie można łatwo modyfikować

ale jak tylko zmniejszę otwór (cięcie blachy) to się komplikuje

Jeśli chodzi o stemplowanie, to nie mam pojęcia

Na Lynkoa jest wiele bardzo fajnych samouczków. Czy oglądałeś sztukę Micka.Cordero ?

Dziękuję

Dostałem 3D

Zauważyłem, że kawałek jest wykonany w 2 częściach

Więc kiedy robisz rozłożony, długość nie jest odpowiednia

Załącznik

pb_lg_pliage.docx

Tak, to normalne, masz dwie części, więc dwie spłaszczenia. Spójrz na załączony plik Word

doc2.docx

Ups, tyle z mojego strony. Tak, rzeczywiście na twoich zdjęciach jest 1 mikron różnicy, ale myślę, że musi być bardzo ważne IT dla tego rodzaju części. Zaizoluj części podczas pomiaru, jest to bezpieczniejsze. Znajduję identyczny wynik.

Tak, spojrzałem na jego pracę w 2015 roku, a także na krok.

Wtedy zdałem sobie sprawę, że utwór składa się z 2 części.

ale muszę ograniczyć spawy, więc część musi być wygięta

Zapoznałem się z samouczkami dotyczącymi tłoczenia, ale nie rozumiem, jak zdeformować "blachę" za pomocą narzędzia na SLD

Na czym polega ten proces?

1-Utworzyć część przed tłoczeniem?

2-Stworzyć narzędzie do stemplowania?

3-Zastosować narzędzie do części, która ma być tłoczona?

?