Fazowana gięta blacha i jej rozkładanie

Cze wszystkim

Mam ep z blachy. 15mm gięte, fazowane.

Gdy go rozkładam, tracę fazę.

Chciałbym zachować tę fazę na rozłożonej blasze. Czy masz jakieś rozwiązanie? Mój klient pracuje z wersją SW2015.

Trop?

Dziękuję.

Phil

Część 3.SLDPRT

Dobry wieczór

To normalne, że faza znika, ponieważ wykonujesz obróbkę poprzez usuwanie materiału. SW uważa, że ta operacja występuje po złożeniu, co jest również prawdą w drzewie tworzenia.

Co więcej, ponieważ Twoja część ma grubość 15, będziesz zmuszony do ponownej obróbki po klasycznym gięciu. Przeróbka, jeśli nie zrobisz tego za pomocą lasera, będzie sportowa w CNC.

Pozdrowienia

@tous Oto PB

2 polubienia

Witam

Dziękujemy za Twoją opinię.

To jest właśnie sens i powód mojego pytania. Chcę "sfazować" płaską blachę przy stole warsztatowym, przed złożeniem. Ponieważ "standardowa" obróbka po gięciu jest bardzo niewygodna (trudna do prawidłowego zaciśnięcia).

Czy istnieje rozwiązanie?

Dziękuję za pomoc.

Witam

Dla mnie jedynym słusznym rozwiązaniem (ale pod warunkiem, że masz więcej niż kilka części do wykonania) jest przejęcie CNC lub rury laserowej po złożeniu. Jeśli wykonujesz fazowanie czołowe z cofaniem się materiału w wyniku zginania, profil fazowania zostanie mniej lub bardziej zmodyfikowany, zwłaszcza ze względu na grubość. Wszystko zależy od precyzji, której szukasz!

Zauważyłem, że mówisz "na stole warsztatowym", co sugeruje, że fazowania są wykonywane za pomocą mano. Czy tak jest w istocie ?

Jak powiedziałem wcześniej, to, co sprawia małą trudność, to zaciśnięcie części. Następnie wszystko, co musisz zrobić, to wykonać szablon odpowiadający części po złożeniu i przymocować go za pomocą docisków szybkomocujących lub innych powszechnie stosowanych systemów mocowania.

Pozdrowienia