Składana blacha i narożnik

Witam

Staram się zaprojektować blachę składaną z dużą ilością zagięć.

Mam problem z robieniem niektórych zagięć.

Rzeczywiście, wykonuję funkcję składania, a następnie wykonuję cięcie pod kątem 45° za pomocą funkcji narożnika.

Problem polega na tym, że kiedy wstawiam moje drugie zagięcie na mojej drugiej stronie (patrz załączony plik), moja funkcja jest nieprawidłowa, ponieważ przecina pierwsze zagięcie, co jest logiczne.

Wstawiam więc nowy róg pod kątem 45°, więc fałdy już się nie stykają, ale moja funkcja pozostaje błędna!

Czy masz dla mnie rozwiązanie, aby zrobić mój kawałek? Obecnie jest to wykonalne bez problemu, ale fakt, że mam błędy w moim drzewie projektowym, bardzo mi przeszkadza...

Dziękuję!

capture.jpg

Witam

Spróbuj usunąć 2 funkcje, które powodowały problemy i powtórzyć je.

Może już nie będziesz miał tego błędu.

Korzystanie z Toloe Folded on Edge

Następnie edytuj profil, zobacz zdjęcie

Przed sprawdzeniem poprawności funkcji

ecran_2.jpg
7 polubień

Musisz wykonać 2 fałdy w tym samym czasie, wybierając 2 krawędzie.

Cięcie pod kątem 45° samo o siebie zadba.

4 polubienia

Ten sam obraz z konturem w funkcji Edytuj profil

ecran_3.jpg
7 polubień

Dziękuję Pascalowi (i innym):)

Działa świetnie!

Najgorsze w tej historii jest to, że pod koniec dnia mam to już w porządku, ale w przypadku tego przykładu nie ma sposobu, aby sobie przypomnieć...

Dziękuję ;)

Witam

Nie ma możliwości edycji kształtu złożonego skrzydła w oprogramowaniu? W ten sposób możesz zintegrować cięcie pod kątem 45° ze szkicem

@Tomalam: Tak, to jest to, co jfaradon wyjaśniał, to działa, ale w końcu jest to dość "majsterkowanie" i byłem prawie pewien, że można to zrobić automatycznie.

Ale i tak dziękuję :)

3 polubienia