Będąc zupełnie nowym użytkownikiem oprogramowania solidworks, zacząłem tworzyć schody z giętej blachy, z dolnym spocznikiem w ćwiartce obrotu podzielonym na 2 stopnie. A ja mam problem z tym.
Najpierw chciałem stworzyć ćwiartkę obrotu i "przeciąć" ją w 2, ale mi się nie udało (próbowałem z cięciem, podzieliłem zgodnie z opisem w samouczku oprogramowania, ale niemożliwe)
Chciałem wtedy zacząć od pierwszej części, ale nie dało się jej przekształcić w składaną blachę... Próbuję spojrzeć na różne samouczki, ale bez powodzenia. Jeśli masz rozwiązanie, które mnie uratuje, jestem za tym.
Masz świetnych specjalistów od tego rodzaju budownictwa, a oprócz tego jesteś mistrzem w obróbce blach i jestem pewien, że szybko otrzymasz skuteczną pomoc.
Jeśli dobrze rozumiem, to pierwsze dwa kroki pod kątem 45° są tym, co cię niepokoi.
Jeśli korzystasz z dzielenia, musisz umieścić tę funkcję przed wykonaniem zagięć na krawędziach, ponieważ w przeciwnym razie nie będzie można wykonać rozłożenia (krawędzie będą się zachowywać).
Patrzyłem na gięte stopnie schodowe z blachy, gdzie każda krawędź wykonana jest tylko z dwóch małych fałd, które miały wzmacniać każdy wgłębiony stopień.
Z punktu widzenia wytrzymałości materiałów jestem trochę zaskoczony. Nie rozumiem, jak tak wykonany stopień mógłby wytrzymać 90 kg obciążenia punktowego na końcu, zwłaszcza przy wysypie.
Jeśli chcesz , podaj mi wymiary stopnia, a zwłaszcza grubość blachy, której używasz. Dam ci symulację oporu (tylko jeśli jeszcze nie zrobiłeś matematyki).