Nierozkładana blacha walcowana

Witam

Nie możemy rozwinąć tego kawałka (por. pj)

Gdy zostanie rozpoznany jako fragment blachy, rozłożony staje się prostym prostokątem.

Jest to prosty cylinder z jednym końcem ściętym pod kątem.

Początkowo był modelowany z prostym wycięciem, więc powierzchnia czołowa nie była prostopadła do powierzchni bocznej.

Przeszliśmy na powierzchnię, aby skorygować tę wadę, nic to nie zmieniło.

capture_decran_35.png
1 polubienie

Witam

Spróbuj wykonać cięcie pod kątem po przekształceniu w blachę

1 polubienie

Spróbuj wykonać Wstaw/Arkusz blachy/Zagięcia i wybierz nie powierzchnię, ale krawędź (na twoim obrazie prostą krawędź pionową).

Biorąc pod uwagę Twój wizerunek, nie widzę powodu, dla którego miałoby to nie działać...  

2 polubienia

Witam

Podczas tworzenia spłaszczania należy wybrać jedną z dwóch płaskich powierzchni na wysokości walca przed nieruchomym odniesieniem.

S.B

1 polubienie

@s.b, w SolidWorks i na tego rodzaju części (tuleja bez płaskiej części) należy wybrać krawędź, a nie powierzchnię.

I tylko w tym konkretnym przypadku. W innych przypadkach należy wybrać twarz.

2 polubienia

Cześć @ Stefbeno

jako załącznik plik Twojej części zgodnie z SW 2012

https://lh3.googleusercontent.com/r6EjlnFEvcmf9_7KB-JGs1wohNMPmubpVTnb2oZ2utg=w330-h207-p-no

https://lh3.googleusercontent.com/myKOSGXia6k9I0Upx7DNlw4OvW-B5yEq77rNORqh8qk=w283-h178-p-no

v

Otóż to 

@+ ;-)

deplier_tube_a_xdeg.sldprt
1 polubienie

Witam

@Benoit.LF,

Ok nie wiem nic o Solidworks, ale na końcu strzałki na załączonym obrazie twarz jest płaska.

To jest ten, który mówię, aby traktować jako odniesienie.

S.B

capture_decran_35.png
1 polubienie

Oto przykład równoważnego elementu w minimalnej funkcji 

O firmie SW2013

rura.sldprt
7 polubień

@s.b

Wiem, że korzystasz z Pro E.

Zrozumiałem twarz, którą wskazałeś, ale oto jesteśmy w bardzo specyficznym przypadku, w którym musisz wybrać krawędź. Subtelność, którą odkryłem tutaj, na Lynkoa! A nawet pułapka, bo w funkcji, gdy musisz wybrać jednostkę, logo reprezentuje twarz! (Przynajmniej w 2013 r.).

W ten sposób jesteś poinformowany, jeśli kiedykolwiek pójdziesz do SW ;-D

1 polubienie

@jfaradon

nie mogąc zobaczyć twojego pliku, zadaję ci pytanie

Aby zminimalizować funkcje, jak to zrobić

ja na SW2012 jestem zmuszony przeglądać szkice 3D, aby mieć pewność, że mam rozłożone 

Zobacz plik i zrzut ekranu powyżej

@+;-)

Witam wszystkich, wszystko, co musisz zrobić, to zaznaczyć pole "normalne usuwanie materiału" w funkcji usuwania materiału, która tnie część.

Jeśli usuwanie nie jest normalne, tworzy boczne krawędzie, które można osiągnąć tylko za pomocą 5-osiowej lub więcej maszyny do cięcia, a zatem nie można ich w tej chwili rozłożyć za pomocą Solidworks.

Być może Logopress tak.

1 polubienie

Nie na temat dsl

2 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim,

Wybrałem odpowiedź JFaradon, która jest najprostsza (2 funkcje).

@BenoitLF, nie mogę wybrać krawędzi.

@Bart, nie jesteś aż tak nie na temat. Myślę nawet, że jest to jeden z kluczowych punktów sztuki JFaradon. Opcja "normalnego usuwania" powinna pozwolić oprogramowaniu nie stracić pojęcia blachy.

W załączeniu poszczególne etapy modelowania. @GT22, myślę, że powinien trafić do SW2012.

deplie_tole_roulee.jpg
2 polubienia

@stefbeno.

To niesamowite, że nie możesz wybrać krawędzi !! Czy prawidłowo wykonałeś Wstawianie/Arkusz blachy/Zagięcia? (patrz zdjęcie)

screenshot345.jpg

u mnie w SW2012 wybór krawędzi niemożliwy do rozłożenia

jedynym sposobem, aby to zrobić, były szkice 3D

w przeciwnym razie niemożliwe

@ Stefbeno właśnie próbowałem za pośrednictwem twoich zdjęć, to działa

To prawda, że jest prostszy, chociaż normalne cięcie ma materiał, który uważam za dziwne renderowanie z mojej strony, wszystko jest względne poprzez grubość blachy

a który z + jest dla rozłożonego nie musiałem niczego zaznaczać?????

On sprawia, że jesteśmy zabawni w ten dziennik każdego dnia, którego się uczymy

@+ ;-)

@Benoit.LF: W tamtym czasie nie byłem w odpowiednim miejscu (chciałem "przekonwertować na blachę").