Blacha walcowana

Witam

Chciałbym zrobić wkładkę z blachy rolowanej, nie zamykaną.

Najpierw zrobiłem wkładkę z prostymi  funkcjami, takimi jak wytłaczanie... (zdjęcie 1) o następujących wymiarach: średnica wewnętrzna = 7,3 mm, grubość = 1,6 mm, wysokość = 22,5 mm, otwór na długości 2 mm szerokości i nacięcia około 1x5 mm z każdej strony (zdjęcie 2).

Następnie rozwinąłem wkładkę (rys. 3), aby uzyskać gabaryty blachy. Można zauważyć, że ze względu na funkcję usuwania materiału dla nacięć, po rozwinięciu arkusz ma kąty w miejscu nacięć. Jest to normalne, jeśli w zakresie obróbki skrawaniem zaczynamy od walcowania blachy, a następnie obrabiamy nacięcia.

Ten pierwszy sposób działania pozwala mi uzyskać długość rozwiniętego arkusza, która na poziomie neutralnego włókna jest bliska 28 mm z dokładnością do miejsc po przecinku.

Aby ułatwić realizację, chcę teraz zacząć od czegoś odwrotnego z blachą o uproszczonych wymiarach (patrz rysunek 4) 

Mój problem i teraz do zwinięcia to blacha o średnicy wewnętrznej 7,3mm. Jak to zrobić???

Na początku brak widocznego obrazu 

w drugiej fazie 

Gdy twój kawałek jest gotowy 

Weź narzędzie Spłaszczanie powierzchni

, aby utworzyć rozwinięcie 

@+

3 polubienia

Witam

Jak zauważył nasz przyjaciel GT22; Nie ma obrazu.

Czy mógłbyś do nich dołączyć, abyśmy mogli rzucić okiem.

2 polubienia

Rysunek 1

1_-_insert_extrude.png

Rys. 2

2_-_insert_extrude_avec_encoche.png

Rys. 3

3_-_insert_extrude_deplie.png

Rysunek 4

4_-_tole_depliee.png

Przepraszam za niedogodności, załączyłem je

Witam

Wykonanie tego rodzaju części blaszanej wydaje mi się bardzo skomplikowane. W obróbce skrawaniem może być rozwiązanie, prawda?. Osobiście bym się temu przyjrzał.

Właśnie pomyślałem o tubie laserowej. To może być inne rozwiązanie.

W blasze te części są dobrze wykonane. Mamy go na naszych produktach i jest tańszy w produkcji niż w obróbce skrawaniem. Ale ponieważ oprócz mojej czapki z projektem procesu dostaję projekt produktu, mam tego rodzaju część do zaprojektowania, stąd moje pytanie

1 polubienie

Czy to są te, których chcesz? Część wykonana w Solidworks 2016

tole_roulee_.sldprt

Aby usunięcie zostało wykonane poprawnie, po prostu zaznacz pole normalne usuwanie materiału, patrz PJ

enlevement_de_matiere_normal_.jpg
2 polubienia

Jest to rzeczywiście właściwa droga, a w obróbce blach funkcja ta jest bardzo często stosowana.

Dziękuję za odpowiedzi. Bardzo mi pomogli. Dziękuję