Tolerancja kątowa w minutach kątowych

Witam

Rysuję filtr optyczny w SolidWorks 2023.
Jest to prosty cylinder o średnicy Ø20mm i grubości 1mm.
Jeśli chodzi o modelowanie 3D, jest w porządku. Daję sobie radę.

Z drugiej strony, jeśli chodzi o rysunek, suszę :sweat_smile:

W optyce zwyczajowo toleruje się równoległość między dwiema ścianami w minutach kątowych.

W mechanice równoległość X definiuje strefę tolerancji między dwiema płaszczyznami odległymi od Xmm. Więc nie kąt.

Mogę użyć tolerancji kątowej, ale ramy tolerancji geometrycznej nie pozwalają mi umieścić w zakresie niczego innego niż liczby.

Czy istnieje sposób na wyświetlenie/zmianę jednostki w zakresie tolerancji geometrycznej i zastąpienie tej reguły " tylko wprowadzanie numeryczne ""?
W tym przypadku chciałbym tylko dodać "

Witam

Wydaje mi się, że to ograniczenie było już kilkakrotnie podnoszone.
Odpowiedzią na to pytanie będzie oprogramowanie SW 2026, za pomocą którego możliwe będzie dodawanie symboli w ramach tolerancji geometrycznych.

Witam;

Nie sądzę, aby w chwili obecnej było to możliwe.
" Najmniej najgorszym " byłoby, bez wątpienia, stworzenie " bloku " dla siebie.

Witam
Po prostu dodaj ' po <DIM> tekście wymiaru jego właściwości, aby zobaczyć go w wymiarze. Nie?

2 polubienia

Rzeczywiście, możliwe jest tylko wprowadzanie samych wartości liczbowych.
Klikając symbol +, możesz dodać adnotacje, które nie są obramowane, ale będą powiązane z tolerancją geometryczną.
Dlaczego nie umieścić lokalizacji w stosunku do A?

Strefa tolerancji = dwie równoległe płaszczyzny oddzielone wartością t.
Ściana (lub płaszczyzna środkowa) powinna pozostać w tym obszarze.

1 polubienie

Przyznam, że nie do końca rozumiem fakt tolerowania // z arcminem. Dla mnie to sprzeczne... Nie stworzone, aby iść w parze!

Nachylenie wydaje się dobrym pomysłem.

Osobiście dodam gdzieś notatkę, aby zastrzec, że tolerancje nachylenia są w minutach kątowych, ponieważ nie jest to coś zwykłego

1 polubienie

A jako głupie pytanie... ale musisz pracować zgodnie ze standardem, który jest przypomniany na twoim pośle do PE. Nie określa twoich jednostek pracy? Może to w zupełności wystarczy?

Dziękuję za odpowiedzi.

@Silver_Surfer : Czy ma Pan/Pani związek z przyszłymi zmianami, jakie niesie ze sobą SW 2026?

@Sylk : Byłoby to możliwe w wymiarze wymiarowym, ale niestety nie w ramach tolerancji geometrycznej

@coin37coin : Na tym polega problem, producenci optyki to nie mechanicy i wyrażają równoległość w minutach kątowych. W akcie desperacji dodałem przypis, aby wskazać równoległość, ale szukałem bardziej " ISO " sposobu, aby wskazać to na mapie.

Krótko mówiąc, czekając na SW2026, pozostało mi tylko rozwiązanie blokowe lub przypisowe.

Dziękuję

Zostały one opublikowane dopiero niedawno:
Witamy w SOLIDWORKS 2026 - 2026 - Nowe funkcje w SOLIDWORKS

Uwaga: SW zawiera teraz nowe funkcje w każdym SP (nie jestem fanem tej metody: nie mamy już naprawdę stabilnego SP), więc ta lista będzie się powiększać z każdym wydaniem SP.

1 polubienie

Oto nowa funkcja, która Cię interesuje:
Określanie tekstu i symboli w zakresach symboli tolerancji położenia i kształtu - 2026 - Nowe funkcje w SOLIDWORKS

1 polubienie