Rysuję filtr optyczny w SolidWorks 2023. Jest to prosty cylinder o średnicy Ø20mm i grubości 1mm. Jeśli chodzi o modelowanie 3D, jest w porządku. Daję sobie radę.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o rysunek, suszę
W optyce zwyczajowo toleruje się równoległość między dwiema ścianami w minutach kątowych.
W mechanice równoległość X definiuje strefę tolerancji między dwiema płaszczyznami odległymi od Xmm. Więc nie kąt.
Mogę użyć tolerancji kątowej, ale ramy tolerancji geometrycznej nie pozwalają mi umieścić w zakresie niczego innego niż liczby.
Czy istnieje sposób na wyświetlenie/zmianę jednostki w zakresie tolerancji geometrycznej i zastąpienie tej reguły " tylko wprowadzanie numeryczne ""? W tym przypadku chciałbym tylko dodać "
Wydaje mi się, że to ograniczenie było już kilkakrotnie podnoszone. Odpowiedzią na to pytanie będzie oprogramowanie SW 2026, za pomocą którego możliwe będzie dodawanie symboli w ramach tolerancji geometrycznych.
Rzeczywiście, możliwe jest tylko wprowadzanie samych wartości liczbowych. Klikając symbol +, możesz dodać adnotacje, które nie są obramowane, ale będą powiązane z tolerancją geometryczną. Dlaczego nie umieścić lokalizacji w stosunku do A?
Strefa tolerancji = dwie równoległe płaszczyzny oddzielone wartością t. Ściana (lub płaszczyzna środkowa) powinna pozostać w tym obszarze.
A jako głupie pytanie... ale musisz pracować zgodnie ze standardem, który jest przypomniany na twoim pośle do PE. Nie określa twoich jednostek pracy? Może to w zupełności wystarczy?
@Silver_Surfer : Czy ma Pan/Pani związek z przyszłymi zmianami, jakie niesie ze sobą SW 2026?
@Sylk : Byłoby to możliwe w wymiarze wymiarowym, ale niestety nie w ramach tolerancji geometrycznej
@coin37coin : Na tym polega problem, producenci optyki to nie mechanicy i wyrażają równoległość w minutach kątowych. W akcie desperacji dodałem przypis, aby wskazać równoległość, ale szukałem bardziej " ISO " sposobu, aby wskazać to na mapie.
Krótko mówiąc, czekając na SW2026, pozostało mi tylko rozwiązanie blokowe lub przypisowe.
Uwaga: SW zawiera teraz nowe funkcje w każdym SP (nie jestem fanem tej metody: nie mamy już naprawdę stabilnego SP), więc ta lista będzie się powiększać z każdym wydaniem SP.