Witam, chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest automatyczne przeniesienie tolerancji, które umieściłem w pomieszczeniu, na rysunek. Nie wiem, czy mam jasność, ale wolałbym nie musieć ponownie wpisywać każdej tolerancji jeden po drugim.
Dziękuję za odpowiedź, problem w tym, że już próbowałem i strony, które mnie interesują, znajdują się w szkicu projektowym, a obiekty modelu nie mogą ich uwzględniać.
Tak, jest to możliwe; Oto jak to zrobić... Ale musisz być bardzo OSTROŻNY z tą funkcją... Jeśli klikniesz go dwukrotnie w MEP i zmienisz wymiar, to jest to część, która się przesunie, ponieważ są to wymiary KONSTRUKCJI...
Jeśli wymiary znajdują się tylko w szkicu, ale nie w funkcji, ta sztuczka działa:
kiedy jesteś w trakcie wstawiania obiektów modelu, naciskasz "C" (na klawiaturze), a wyświetla się drzewo, które musisz rozwinąć, aby dostać się do żądanego szkicu! A klikając na ten szkic, wymiary pojawią się na rysunku.
Niestety nie działa to za każdym razem w przypadku solidsworks 2014, musisz upewnić się, że Twój plan szkicu odpowiada widokowi rysunku, w którym chcesz pokazać swoje wymiary.
Przykład: w funkcji obrotu, jeśli szkic znajduje się w płaszczyźnie przedniej , a widok znajduje się na płaszczyźnie bocznej, wymiary nie muszą się pojawić.
Ze swojej strony po wielu próbach zrezygnowaliśmy z pokazywania wymiarów 3D na rysunku.
Aby uzupełnić to, co zostało powiedziane wcześniej o wymiarach sterujących z obiektów modelu, aby poprawnie pobrać wymiary 3D, należy najpierw poprawnie rozmieścić widoki opisów.
Oznacza to, że w tych widokach adnotacji należy przesunąć wymiary, które mają być wyświetlane (na przykład wymiar szerokości w widoku z góry, a nie z przodu).
Następnie widoki rysunku są takie, jak chcesz.
Uwaga: Widoki adnotacji są oznaczone literą (A) z przodu.