Tolerancja geometryczna z parametrem

Cze wszystkim

Mam pokój zaprojektowany z wykorzystaniem rodziny pokoi (25 konfiguracji) i teraz przechodzę do rysowania. Dla każdej konfiguracji zmienia się wartość tolerancji geometrycznej, więc chciałbym wiedzieć, czy można było nim latać również dzięki rodzinie. Stworzyłem parametr, umieściłem go w rodzinie ze składnią:

$VALEUR@X@Równania, ale wtedy nie widzę, jak wywołać/użyć tej zmiennej w tolerancji geometrycznej.
Być może istnieje bezpośrednia składnia, która steruje tą wartością z programu Excel.

To jest 0.03, który chciałbym ustawić proszę.

Dziękuję za pomoc

Witam

Jeśli utworzysz tolerancję collone'u i umieścisz je ręcznie, utworzysz blok z symbolami i tą tolerancją związaną z twoją rodziną części, będą one następować w zależności od twojej części.

Witam

Przepraszam, ale nie rozumiem, o co ci chodzi. Gdzie powinna powstać kolumna, o której mówisz? A aby tolerancja była następująca, musisz użyć bloku, czy działa funkcja tolerancji geometrycznej?

1 polubienie

Witam

Po utworzeniu rodziny części należy ją utworzyć za pomocą pliku Excel, w którym należy dodać kolumnę tolerancji i umieścić w niej swoje tolerancje. Następnie utworzysz blok z linkiem wskazującym na tę kolumnę. W zależności od konfiguracji tolerancja będzie się zmieniać.

1 polubienie

Okej, widzę, jak to działa w przypadku tolerancji odległości, głębokości lub promieni, ale nie widzę, jak wprowadzić tolerancję geometryczną, taką jak 0,03 mojego obrazu.

Bo dla głębokości łatwo jest $TOLERANCE@D1@Extrusion, ale w moim przypadku nie widzę...

Witam

W rzeczywistości myślę, że to, co powinieneś zrobić, to nie używać funkcji tolerancji geometrycznej.

Musisz utworzyć blok z adnotacjami, które będą wyglądać jak tolerancja geometryczna, ale robiąc to, możesz kontrolować wartość swojej tolerancji za pomocą parametru rodziny części.

Klasa A+

Rémi

2 polubienia

To jest dokładnie to, co zaproponowałem, rroblin...

1 polubienie