Tolerancja fazowania kątowego

Witam

Borykam się z tą trudnością, że jestem w stanie wprowadzić tolerancję kąta. Jest to funkcja wymiarowania fazowania i kiedy używam tekstu, pola wprowadzania wokół wymiaru nie mogą powiązać tolerancji po kącie bez utworzenia połączonego tekstu

Witam

Nie znam standardu, który pozwalałby tolerować odległość i kąt (po tym, jak używam tylko ISO) pod CATIA.

Albo używasz dwóch stron (odległości i kąta)

Albo utworzysz tekst, który połączysz w miejscu z wymiarem fazowania (kliknij tekst prawym przyciskiem myszy).

Uwaga dla symbolu ± , wpisuję go w Wordzie i wklejam w CATIA

1 polubienie

Witam 

tylko sztuczka, aby wstawić znaki specjalne w polach tekstowych pod Catia, jest ikona, wystarczy na nią kliknąć i oferuje nam kilka znaków: 

w przeciwnym razie skróty klawiaturowe oszczędzają czas, pod Catia lub inne (na przykład ±:Alt+0177, Ø:Alt+0216) 

Luc

Dziękuję za czas poświęcony na próbę odpowiedzi na mój post. Niestety, nie jest to oczekiwana reakcja. Wprowadzenie symboli nie jest problemem. Zresztą widać to na moich przykładach.

Problem polega na tym, że gdy używam funkcji wymiaru fazowania z opcją wymiaru x kąt, nie  mogę zastosować tolerancji kąta, aby mieć

0,2±0,1 x 30°±2°, a nie 0,2±0,1 ±2°x 30°

Pompon 

Wiem, chciałem tylko dodać dodatek do odpowiedzi Francka. 

Osobiście, aby zwymiarować fazę, wymiaruję tylko długość i dodaję kąt "x30°±2°" w tekście następującym po wymiarze (tekst, który edytuje się, klikając czerwoną strzałkę po prawej stronie wymiaru lub w jego właściwościach). Nie jest zbyt solidny, ale  pozwala zarządzać wszystkim w tej samej ocenie. Z drugiej strony, aby skorzystać z tej metody, musisz mieć pewność, że kąt się nie zmieni, ponieważ kąt wymiaru nie będzie podążał za 3D.