Witam
A więc oto problem, który jest dla nas pewnym problemem
Mamy więc 2 rysunki
1 rysunek części 3D
1 rysunek zespołu 3D
Więc mają połączone 2, 1 ten sam kawałek
Kładziemy więc boki części zewnętrznej i dodajemy tolerancję do części zewnętrznej
ocena została zatem zaczerpnięta z 3D
Chodzi mi o to, żeby na rysunku zespołu zobaczył wymiar z tolerancją
ale że na planie z samym kawałkiem tego nie widzimy.
Problem polega na tym, że jeśli wyświetlimy to na rysunku zespołu i otworzymy rysunek części, to pokaże się ona na zewnątrz jej otworu. I odwrotnie, jeśli ukryjemy go na rysunku części, a on ukryje zewnętrzną stronę otworu rysunku zespołu.
Czy masz rozwiązanie swojego problemu, aby naprawić, że na zespole tolerancja nie jest ukryta, a na rysunku części jest ukryta?
Załączam plik ZIP, który zawiera:
1) obraz reprezentujący to, co staramy się mieć jako różnicę
2) Części 3D
3) 2 rysunki
Z góry dziękuję za pomoc :)
Steve
cotation_tolerance_2mep_differente.zip
Witam
Przede wszystkim wymiar, który wyświetlasz na swoich rysunkach jest taki sam (wymiar wstawiony z szablonu), więc bez względu na dokonaną modyfikację tego wymiaru na pewno będzie on widoczny na obu płaszczyznach, na poziomie systemu operacyjnego nie jest to nienormalne.
Aby robić to, co chcesz, dostępnych jest kilka rozwiązań:
1- Nie używaj wymiaru modelu na rysunku zespołu, tj. ręcznie umieść wymiar za pomocą narzędzia do inteligentnego wymiarowania i przypisz do niego tolerancję, wymiar ten zostanie zdefiniowany tylko na rysunku zespołu i dlatego nie wpłynie na wyświetlanie wymiaru modelu na rysunku kawałek.
2- Wykonaj dwie konfiguracje części, klasyczną z nietolerowanym wymiarem i drugą o ściśle identycznej geometrii, ale z tolerancją z boku, więc użyjemy konfiguracji części z tolerancją w zespole i tej bez tolerancji na rysunku części.
Mam nadzieję, że będzie to dla Ciebie przydatne.
Witam
Ok, zwracam uwagę, zastanawiam się tylko, czy opcja stylu w nieruchomości może mi pomóc
Ale teraz wiem, że tak nie jest
Więc zaznaczę odręcznie, skoro niektóre części mają około 100 konfiguracji, to ciężko będzie dodać więcej dla zrozumienia ;)
W każdym razie jeszcze raz dziękuję za te informacje, które będę mógł przekazać dalej
Miłego dnia
Steve