Cze wszystkim
Jestem w trakcie tworzenia części za pomocą tabeli parametrów programu Excel i chcę na przykład dodać tolerancję, taką jak h7, do moich wymiarów. Ale nie mogę wymyślić, jak napisać niezbędne wartości...
To, co staram się wypełnić, to " FIT_WITH_TOLERANCE ".
W pomocy elektronicznej Solidworks mamy te informacje, ale nie widzę, jak je przetworzyć
(Wstawianie regulacji wiertła i wału w tym samym wymiarze wydaje mi się dziwne, podobnie jak ponowne określanie tolerancji za ???)
W każdym razie jestem trochę zagubiony z bardzo małą pomocą w sieci, więc jeśli ktoś ma rozwiązanie, jestem zainteresowany.
Dziękuję państwu za uwagę
Witam
Najprostszym sposobem, aby dowiedzieć się, jak tworzyć/modyfikować elementy w rodzinach części, jest różnicowanie 3D między 2 konfiguracjami i sprawdzenie, jak Solidworks radzi sobie z tym w tabeli rodziny części Excel z tyłu.
Tworzysz więc konfigurację z wymiarem w H12, a następnie w innej konfiguracji przekazujesz ją w +/-0,5 (lub dowolnym innym typie tolerancji), generujesz swoją rodzinę Excela i widzisz uzyskaną składnię.
Stamtąd powinieneś być w stanie edytować swój arkusz kalkulacyjny Excel.
Z drugiej strony obawiam się, że wartości tolerancji ISO nie da się łatwo zmodyfikować w tabeli Excel (Solidworks pewnie będzie szukał tych wartości w tabeli w przyborniku lub gdzieś w plikach instalacyjnych, gdy użytkownik wybierze swoją tolerancję)
3 polubienia
Dziękuję!
Nie wiedziałem, że można tworzyć arkusze z 3D, może mi to bardzo pomóc na przyszłość.
Jeśli ludzie kiedykolwiek natkną się na ten post, wprowadziłem następujący wzór na tolerancję h6 drzewa Ø5,00
AJUSTEMENT_AVEC_TOLERANCE; DEFINI_PAR_L UŻYTKOWNIKA; h6; AJUSTEMENT_DE_L DRZEWO; 0.000000;-0.008000; 3
Więc jeśli zmienisz ocenę podstawową (na przykład swoją ø5->5ø0), moim zdaniem sformułowanie tolerancji (pogrubiona część) " AJUSTEMENT_AVEC_TOLERANCE; DEFINI_PAR_L UŻYTKOWNIKA; h6; AJUSTEMENT_DE_L DRZEWO; 0,000000;-0,008000; 3 »
może się nie aktualizować
→ spróbować/zweryfikować, w przeciwnym razie ryzykujesz fałszywe tolerancje w planie
Aby to sprawdzić, kopiujesz/wklejasz linię do Excela, modyfikujesz średnicę wału i widzisz, co się stanie
1 polubienie
Sprawdziłem i czy aktualizuje się automatycznie