Blacha: gięcie rur

Witam wszystkich, zaprojektowałem konstrukcję stolika kawowego z kwadratową rurą. Konstrukcja to prosta zakrzywiona rura. I chciałbym wiedzieć, jak rozwija się rurka przed zginaniem.

Rura została stworzona na podstawie szkicu 3D, w którym zdefiniowałem krzywą reprezentującą neutralne włókno rury. Normalny szkic na końcu krzywej i przeciągnięcie w celu wyciągnięcia rury.

Czy muszę przechodzić przez moduł blachy? Jeśli chcę, aby był spójny, muszę zdefiniować moje promienie gięcia zgodnie z tym, co może zrobić giętarka, czy też wybrać współczynnik K lub stratę w zagięciu? Dziękujemy za Twoją opinię

Witam

znać rozwinięte; Musimy zmierzyć szkic, który przechodzi przez jego środek, który byłby włóknem neutralnym.

4 polubienia

Witam

Jak określa kobra ac, to neutralne włókno będzie decydować o rozwoju. Dla promienia gięcia wydaje mi się, że jest to minimum 120! Do potwierdzenia ze specjalistami od gięcia.

1 polubienie

Witam

Ja dołączam @ac cobra 427, inaczej możesz to zrobić w "konstrukcjach spawanych" a SW udzieli Ci wszystkich przydatnych informacji.

W domu chłopaki w warsztacie zawsze wkładają kilka cm więcej, aby móc przyciąć na długość po dopasowaniu. Między teorią a praktyką zawsze jest pewna przepaść. 

Miłego dnia.

4 polubienia

Witam

Zaczynając od samouczka naszego przyjaciela @ac cobra 427 powinieneś się tam dostać.

Niech moc będzie z wami.

https://www.lynkoa.com/contenu/comment-d%C3%A9plier-un-tube-carr%C3%A9-les-configurations?tuto

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Przeczytałem bardzo przejrzysty samouczek @ac cobra 427.

Mam problem ze startem od mojego neutralnego włókna (szkic 3D) on nie chce tworzyć części z blachy, prosi mnie o plan, podczas gdy ja mam linię 3-wymiarową. A jeśli zacznę od zadeklarowania części blaszanej, to nie oferuje ona szkicu 3D ;(

Co proponujesz?

Czy możesz nam podać rolę?

Witam

W przeciwnym razie możesz również wypróbować ten samouczek , który zrobiłem, na pewno zadziała.

2 polubienia

Oto sztuka. Solidworks Student w wersji 2022

table_basse.sldprt