oto mój problem Ostatnio pracowałem z blachą solidworks i muszę mu dostarczyć zsypy z blachy dla klienta i wysyłać mu części w objętości z funkcją powłoki i wykonuję te zsypy z 4 stron ze składaną krawędzią do naprawy Próbowałem kilku metod , Zaczynanie od Twojego szkicu i notowanie moich punktów w odniesieniu do początku układu współrzędnych lub wybieranie krawędzi każdej ściany i przekształcanie ich w blachę jest dość żmudne i nie jest pewne właściwej metody.
Są boki, które są składane, inne są spawalne. Kostkę i zwykle wypukły kawałek można wykonać w jednym kawałku.
Nie jest tak w przypadku tej zsypu, która również ma wklęsłe obszary. Powinna być wykonana w 3-4 częściach (oddzielnych częściach), które są składane, a następnie spawane. Tak jak w prawdziwym życiu.
Nie jest to prosta część, więc przed wyborem giętych/spawanych krawędzi trzeba się dobrze zastanowić. To szybka propozycja, bez optymalizacji czegokolwiek. Ale możliwe są inne wybory.
Rzeczywiście, każda strona zostanie wykonana niezależnie, załączam zrzut ekranu z pożądanym osiągnięciem.
To, czego szukam przede wszystkim, to metoda projektowania, albo poprzez wzięcie ich szkicu i zabawę z usuwaniem materiału , co jest dość żmudne, albo poprzez rozpoczęcie od szkicu 3d, o którym nie myślę zbyt wiele.
cóż, właśnie spojrzałem i myślę, że mój projekt jest prostszy, ponieważ idę twarzą w twarz w jednym lub dwóch elementach w zależności od wagi.
Czy istnieje sposób, aby poprosić solidworks o rozdzielenie ścian i przekształcenie ich w konstrukcję arkusza blachy, oczywiście z zachowaniem kątów, ponieważ najważniejszą rzeczą jest wnętrze kanału?
Rzeczywiście, wygląda na to, że dla mnie są osłony do sortowania, gdzie każda osłona otrzymuje inne materiały, a ja pracuję w firmie zajmującej się spawalnictwem i maszynami do cięcia laserowego. Szwów spawalniczych jest bardzo mało, tylko dla nieosiągalnych gięć, ponieważ giętarka ma swoje ograniczenia i wtedy dodawane jest zagięcie spawane, ale maksimum jest przykręcane. jak na przechwytywaniu blachy, który ma być wykonany.
A moje pytanie brzmi, jak sprawić, aby jego 4 boki ze szkicu klienta, który został użyty do wytłaczania i tych, które zostały użyte do usunięcia materiału, miały kształt z kątami zsypu. Czy też możliwe jest przekształcenie go w arkusz blachy za pomocą szkicu 3D, dodając zagięcia 40 mm na niektórych i 80 mm długości na arkuszach bez zagiętych krawędzi.
I jak mówię , musisz przestudiować arkusze z zagiętymi krawędziami i ten z nadmierną długością.
Czekamy na Wasze opinie i pomysły, dobry wieczór i dziękuję za udział i pomoc.
O ile dobrze widzę, pochwa składa się z 7 części. (Różnię się w tym punkcie od naszego kolegi @soring którego pozdrawiam)
Gdyby nasz wybitny kolega @ac kobra przechodził obok, z pewnością dałby ci najbardziej bezpośrednie i eleganckie rozwiązanie.
Przez resztę roku myślę, że jak w warsztatach, które robią kanały wentylacyjne, ale to niewiele zmienia.
Mam wrażenie, że te 7 części jest montowanych metodą zgrzewania punktowego, podczas gdy perforowane skrzydła o średnicy od 15 do 20 mm służą tylko do ustawiania części razem przed spawaniem, a także do zamocowania osłony całkowicie zmontowanej w maszynie. Ponadto, jeśli przez kanał przechodzą materiały, musi być on mocniejszy niż gdyby było to tylko powietrze. Mówię o zgrzewaniu punktowym, ponieważ jest to jedyny sposób na uzyskanie uszczelki, ponieważ położenie otworów na i ich mała ilość by na to nie pozwoliła.
Podam państwu przykład, aby zilustrować mój punkt widzenia.
Z mojego punktu widzenia wszystkie elementy mają w sobie prostotę modelu, który Ci oferuję. Ma tę zaletę, że jest prosty w giętarkach, a przede wszystkim praktycznie nie pozostawia skrawków podczas cięcia laserem, strumieniem wody itp. Nie umieściłem otworów szczelinowych, które nic nie wnoszą do sugestii Jestem w SW 2021
Zdaję sobie sprawę, że nie do końca odpowiadam na Twoje pytanie, ale skierowałem Cię w stronę prostoty obróbki skrawaniem.
Zgodnie z Twoją prośbą i aby uzyskać każdą ścianę boczną w prosty sposób przy minimalnej modyfikacji, użyłem tej metody z Twojego zsypu
z części 3D użyj funkcji ""cięcie" w module blachy
Będziemy musieli postępować twarzą w twarz
wybierz krawędzie jednej strony (uważaj, nie więcej niż jedną lub dwie krawędzie, w przeciwnym razie mówi, że to zbyt skomplikowane i rzuca ręcznik)
Po całkowitym wycięciu powierzchni przekształć ją w arkusz blachy
Stan rozłożony sprawia, że element jest dobry do cięcia.
Na przykład, jeśli chcesz zrobić dwie ściany ze wspólnym zagięciem, sugeruję wykonanie "Bloku", którego użyjesz jako szkicu. Następnie wystarczy stworzyć pomieszczenie z dwoma klockami, które mają wspólną krawędź. Oczywiście musisz dodać stratę do folda, ale w twoim przypadku nie jest to bardzo ważne przy foldzie.
Nakręciłem film (plik ZIP), który mam nadzieję pozwoli Wam szczegółowo zrozumieć akcję.
Pozdrowienia
PS: Twój ASM jest bezużyteczny. Abyśmy mogli z niego skorzystać, musisz zrobić "spakuj i idź" ze swojego ASM ===>plik ===> pakiet i idź ===> wybierz ==> zapisz w plikach Zip ===> opublikuj zip na forum jako załącznik