Blacharstwo i tłoczenie

Pożądanym rezultatem jest element powierzchni poniżej, ale w funkcji arkusza blachy (z grubością i stanem "płaskim").

Będę musiał użyć stemplowania kształtów, co wiem, jak to zrobić dla "prostych kształtów". Czy mogę wykonać je wszystkie z jednego kształtu wytłoczek?

http://img4.hostingpics.net/pics/225108toleemboutie.png

Witam

Dobre pytanie, powiedziałbym, że musisz spróbować!

Witam

Musisz zrobić ten kawałek w objętości, w szefowaniu ze swoimi cięciami, wakacjami itp.

Następnie wybierz funkcję narzędzi kształtu i wybierz powierzchnię podparcia oraz powierzchnię, która ulega deformacji.

forme.png

Witam

Myślę, że za jednym zamachem musi się to ukazać

Cóż, na początku nie chciałem na ciebie zbytnio wpływać, po kilku próbach wyizolowałem źródło problemu.

Mój kawałek powierzchni jest częścią pochodną (do udostępniania szkiców)

Robię z tego wolumin z funkcją szycia, a następnie klikam funkcję Form Tool, tam 1. błąd, komunikat o błędzie "nie wykryto woluminu", z wyjątkiem tego,  że w moim drzewie projektowym rzeczywiście jest wolumin.

Tworzę pochodną część mojej części pochodnej, tym razem narzędzie do kształtu działa, udana parametryzacja ale kiedy przychodzi czas na jego użycie, przeciągam po mojej blasze nic się nie dzieje.

Tworzę więc zespół z moją częścią pochodną, a następnie zapisuję w formacie części (sldprt)

W tej nowej pracy mam po prostu swój kształt na powierzchni, szyję go objętościowo, używam narzędzia do formowania, nagrywam.

Wracam do mojej blachy, przesuwam ostemplowaną formę i tam działa.

Wniosek: część pochodna nie może być używana jako narzędzie o 0_o kształcie.

SW 2014 z dodatkiem SP3

2 polubienia