Blacha, tworząca rozwinięcie części

Witam, mam mały problem z narzędziami do obróbki blach solidworks, wiem że możliwe jest rozwinięcie części walcowanej lub giętej ale chciałbym wiedzieć, czy jest możliwość wykonania odwrotnej operacji:

Oznacza to, że od opracowania kawałka , złożyć lub zwinąć.

Dziękuję za pomoc, życzę udanych wakacji ;)

W przypadku fałd odpowiedź brzmi tak (po zagięciu szkicu), w przypadku zwijania nie wiem.

2 polubienia

Witam @setyben 

za pomocą funkcji Sketch Folds

Tak, jest to możliwe

do zwijania rurki

Wykonujesz 359 fałd po 1 stopień 

Ale to zajmuje dużo czasu 

Ogólnie rzecz biorąc, nigdy tego nie robimy

@+

2 polubienia

Witam

Czy mógłbyś podać nam sitodruk elementu, który chcesz uformować i jak powinien być wykończony.

1 polubienie

Mogę zrobić sitodruk, ale część nie istnieje, w rzeczywistości miałem kiedyś problem i to na zasadzie eksperymentu, będę musiał zrobić kocioł wspomagany przez solidworks, więc zastanawiam się nad tym.

Dzięki za informacje, zobaczę z naszkicowaną funkcją składania i odezwę się do Ciebie...

1 polubienie

Miałem już taki przypadek, moja technika:

Narzędzie "wstaw fałdy ", wybierając krawędź do zwinięcia. Wydaje mi się, że wystarczy wypełnić promień cylindra, a normalnie składa blachę.

3 polubienia

Tak, składa się tylko raz na funkcję, nie próbowałem składać kolejnego, jakbym chciał schrupać kawałek i na koniec z n fałdami.

1 polubienie

Aby zrozumieć problem, oto obraz, więc chcę zacząć od płaskiej części, aby dojść do uformowanej części:

Działa z naszkicowanym zagięciem, ale nie rozumiem, dlaczego rogi nie są uformowane, dlaczego nie możemy przejść do końca

Dzieje się tak dlatego, że nie przyjmuje referencji 

niż części prostoliniowe

To półki, które się zatrzymują

Więc jeśli zmodyfikujesz końce 

wszystko będzie zakrzywione 

@+

1 polubienie

Cześć Ahmed, dziękuję za pomoc.

Problem z tą funkcją wydaje mi się, że nie da się jej użyć w blasze, czy mogę rozłożyć i mieć swoje generatory zagięć?

1 polubienie

Dla mnie rysujesz swoją walcowaną blachę bez kształtu (tylko zdolny prostokąt).

Używasz funkcji rozłożonej, a następnie rysujesz swój kształt na płasko.

A na koniec składasz blachę.

W solidworks trzeba unikać zaczynania od płaskiej części, to moim zdaniem inny sposób myślenia.

3 polubienia

@sbadenis, do usunięcia materiału ok, ale dla całej części nie jest to możliwe, ta metoda, którą już wypróbowałem, nie działa, ponieważ wszystkie referencje RC są usuwane.

Co masz na myśli mówiąc o rc ref? Zaznaczanie różnych fałd przez chrupnięcie?

Jeśli to wszystko, rysujesz okrąg z przesunięciem 2 1/2, zagięcie przejściowe (z podziałem jako opcją)

Funkcja rozkładania, usuwanie materiału, następnie składanie, a różne zagięcia pozostają na devie.

Dołączona część w SW2020 + podgląd ekranu

test_tolerie.sldprt

Dziękuję sbadenis, spróbuję ponownie tak szybko, jak to możliwe.

Mówiąc ref rc  miałem na myśli, że cały jego zewnętrzny kontur jest usunięty, ale niedługo zrobię przykład ;)