Witam, mam mały problem z narzędziami do obróbki blach solidworks, wiem że możliwe jest rozwinięcie części walcowanej lub giętej ale chciałbym wiedzieć, czy jest możliwość wykonania odwrotnej operacji:
Oznacza to, że od opracowania kawałka , złożyć lub zwinąć.
Dziękuję za pomoc, życzę udanych wakacji ;)
W przypadku fałd odpowiedź brzmi tak (po zagięciu szkicu), w przypadku zwijania nie wiem.
2 polubienia
gt22
24 Grudzień 2020 08:57
3
Witam @setyben
za pomocą funkcji Sketch Folds
Tak, jest to możliwe
do zwijania rurki
Wykonujesz 359 fałd po 1 stopień
Ale to zajmuje dużo czasu
Ogólnie rzecz biorąc, nigdy tego nie robimy
@+
2 polubienia
Witam
Czy mógłbyś podać nam sitodruk elementu, który chcesz uformować i jak powinien być wykończony.
1 polubienie
Mogę zrobić sitodruk, ale część nie istnieje, w rzeczywistości miałem kiedyś problem i to na zasadzie eksperymentu, będę musiał zrobić kocioł wspomagany przez solidworks, więc zastanawiam się nad tym.
Dzięki za informacje, zobaczę z naszkicowaną funkcją składania i odezwę się do Ciebie...
1 polubienie
Miałem już taki przypadek, moja technika:
Narzędzie "wstaw fałdy ", wybierając krawędź do zwinięcia. Wydaje mi się, że wystarczy wypełnić promień cylindra, a normalnie składa blachę.
3 polubienia
Tak, składa się tylko raz na funkcję, nie próbowałem składać kolejnego, jakbym chciał schrupać kawałek i na koniec z n fałdami.
1 polubienie
Aby zrozumieć problem, oto obraz, więc chcę zacząć od płaskiej części, aby dojść do uformowanej części:
Działa z naszkicowanym zagięciem, ale nie rozumiem, dlaczego rogi nie są uformowane, dlaczego nie możemy przejść do końca
gt22
25 Grudzień 2020 12:09
9
Dzieje się tak dlatego, że nie przyjmuje referencji
niż części prostoliniowe
To półki, które się zatrzymują
Więc jeśli zmodyfikujesz końce
wszystko będzie zakrzywione
@+
1 polubienie
Cześć Ahmed, dziękuję za pomoc.
Problem z tą funkcją wydaje mi się, że nie da się jej użyć w blasze, czy mogę rozłożyć i mieć swoje generatory zagięć?
1 polubienie
Dla mnie rysujesz swoją walcowaną blachę bez kształtu (tylko zdolny prostokąt).
Używasz funkcji rozłożonej, a następnie rysujesz swój kształt na płasko.
A na koniec składasz blachę.
W solidworks trzeba unikać zaczynania od płaskiej części, to moim zdaniem inny sposób myślenia.
3 polubienia
@sbadenis, do usunięcia materiału ok, ale dla całej części nie jest to możliwe, ta metoda, którą już wypróbowałem, nie działa, ponieważ wszystkie referencje RC są usuwane.
Co masz na myśli mówiąc o rc ref? Zaznaczanie różnych fałd przez chrupnięcie?
Jeśli to wszystko, rysujesz okrąg z przesunięciem 2 1/2, zagięcie przejściowe (z podziałem jako opcją)
Funkcja rozkładania, usuwanie materiału, następnie składanie, a różne zagięcia pozostają na devie.
Dołączona część w SW2020 + podgląd ekranu
test_tolerie.sldprt
Dziękuję sbadenis, spróbuję ponownie tak szybko, jak to możliwe.
Mówiąc ref rc miałem na myśli, że cały jego zewnętrzny kontur jest usunięty, ale niedługo zrobię przykład ;)