Witam
Próbuję spłaszczyć część z blachy, a kiedy to robię, połowa mojej części " znika " i nie rozumiem źródła problemu.
Czy mógłbyś mi pomóc?
Miłego dnia.
Ludwik
Forum_Piece01.SLDPRT (282.5 KB)
Witam
Próbuję spłaszczyć część z blachy, a kiedy to robię, połowa mojej części " znika " i nie rozumiem źródła problemu.
Czy mógłbyś mi pomóc?
Miłego dnia.
Ludwik
Witam;
(… wielkie westchnienie..) Proszę określić wersję Solidworks używaną dla danej części.
Czy usuwanie materiału z heksagonów odbywa się przed czy po zagięciach?
Wyobrażam sobie, że po anulowaniu funkcji usuwania i wiercenia sześciokątnego, Twoja część układa się płasko prawidłowo?
W tamtym czasie dla mnie pominąłem tę wersję. Jest to Solidworks Premium 2023 SP1.0.
Usuwanie sześciokąta odbywa się przed gięciem, ponieważ po tym nie udało mi się tego zrobić.
Jeśli po prostu usunę sześciokątne usuwanie materiału, część układa się płasko prawidłowo.
Trzeci sześciokątny ślad musi być normalny do jakiej płaszczyzny?
Niesamowity jest sześciokątny odcisk na środku fałdy.
Nie wiem, jak będzie się zachowywał przy składaniu. (Czy to naprawdę wykonalne?)
Edycja: jaki materiał i proces składania?
Tak więc w rzeczywistości sześciokątny ślad jest w liczbie pi, ale o stosunkowo dużym promieniu, co oznacza, że ślad jest " prawie " nieugięty.
Chodzi więc o to, aby wbić nakrętkę na siłę, podobnie jak pozostałe 3.
Część będzie początkowo wykonana z tworzywa sztucznego, a w późniejszym prawdopodobnie z aluminium.
Najlepiej na górnej płaszczyźnie. Chciałbym następnie zaprojektować cały element na płasko dla łukowatego. Jeśli nie jest to wykonalne, wykonam różne cięcia, gdy kawałek zostanie wygięty, ale myślę, że będzie to o wiele bardziej złożone.
W moim pierwszym pomyśle projektuję część na płasko, pierwsze testy w druku 3D wykonuję drukując część zawsze płasko i podgrzewam część, aby ją wygiąć zgodnie z modelem, który mam w aluminium.
Dzieje się tak dlatego, że przekłucie nie jest przeszyte, traci się je podczas wykonywania go po złożeniu.
Złóż swój element, a następnie rozłóż go za pomocą funkcji Rozłóż, Usuwanie materiału za pomocą wycisku + wiercenia, a następnie złóż.
I tam działa funkcja płaska Sw2023 Sp05.
Och, rozumiem, więc muszę zrobić swój pierwszy kształt już zaokrąglony, prawda? a nie płasko jak na moim kawałku?
Tak, w ten sposób zrobiłem mój przykładowy załącznik powyżej.
Ok, próbuję to zrobić dziś wieczorem i odezwę się do ciebie
Bardzo dziękuję za pomoc, to forum jest naprawdę świetne!!
Witam
tylko małe pytanie pomocnicze, które nie ma nic wspólnego z metodą budowy pokoju z SW.
W jaki sposób zamierzasz stworzyć sześciokątny footprint?
Witaj Le_Bidule, W rzeczywistości pierwsze prototypy zostaną wykonane w plastikowym druku 3D. Prawdziwe modele zostaną prawdopodobnie wytłoczone na płaskich płytach, a następnie druga cieńsza płyta zostanie przyspawana od tyłu, aby zostać przyspawana ściegiem na górze. (cały proces nie jest jeszcze do końca zdefiniowany)
Dobry wieczór
Tak więc całkowicie przerobiłem ten element, zaczynając od pierwszego zakrzywionego szkicu jako oczekiwanego efektu końcowego, który następnie spłaszczyłem, aby wyciąć, a następnie złożyć.
Jedynym miejscem, w którym się zacina, są fazowania 2 mm x 45 °, które mam na niektórych otworach z tyłu, myślę, że krawędź promienia krzywizny koliduje z fazą, ponieważ jak tylko ustawię zagięcie PRZED fazami, idzie dobrze. A jeśli je usunę, też ładnie się składa.
Powinienem spróbować zmodyfikować rozmiar w mgnieniu oka, ale potrzebuję 2 mm x 45 °
Witam
Mała sztuczka, którą znalazłem, aby przezwyciężyć ten problem, jest dość prosta:
Witam
och, to dobry pomysł, postaram się to zrobić
Dzięki za pomysł!!
Miłego dnia też.