Blacha wielokątna

Witam

Muszę zamodelować walcowaną blachę wykonaną przez chrupanie.

Rysuję więc swój profil za pomocą wielokąta, który przyciąłem, aby utworzyć półkole.

Problem polega na tym, że moje półkole ma promień 215 mm i chciałbym, aby moje fałdy miały około 10 mm długości.

Zauważyłem, że funkcja wielokąta nie akceptuje już tylko 40 boków.... Będę potrzebował dwa razy więcej.

Masz pomysł?

tole_roule_croque.png

Cześć Bart, z symetrią w środku? W ten sposób modelujesz swoją część, a następnie ją symetryzujesz!

2 polubienia

To blacha Aurelin, więc jeśli zrobię symetrię, fałdy się nie połączą....

Jednak dzięki zastosowaniu symetrii na blasze, mój kawałek dobrze się ze mną łączy (a jestem w 2011 roku. Więc Ty też powinieneś go mieć)

1 polubienie

Jeśli wykonałeś zagięcie przejściowe.

Zobacz załącznik

test_tolerie.sldprt
6 polubień

Dziękuję za odpowiedzi, ale jak udaje Ci się mieć kilka linii 10 mm podążających za półkolem?

Nie mogę przeczytać twojej sztuki Remrem, jestem w wersji z 2014 roku.

Problem jaki mam polega na tym, jak wymodelować te małe 10mm linie podążające za moim łukiem

To po prostu talent Bart 

4 polubienia

Oto, co udaje mi się zdobyć (patrz zdjęcie)

Mam zagięcia 30 mm z 20 pociągnięciami, które wykonałem wielokątem (Sw zajmuje maksymalnie 40 twarzy)

Chciałbym tego samego z zagięciami 10 mm, a tym samym większą liczbą pociągnięć.

pliage.png

@Coincoin: Czy możesz uzyskać 40 licówek o grubości 10 mm?

@Remrem: Naliczyłem tylko 20 aspektów w twoim utworze... Twoje fałdy nie powinny mieć 10 mm

Czapki z głów @remrem, proste, skuteczne!

Nie wiem, czy @remrem wrócą, więc odpowiem @Bart:

Spójrz na obraz funkcji zagniecenia przejściowego. Jest z 2015 roku, jak @remrem. Zobaczmy, czy masz te same opcje na 2014 rok.

Edycja, 2 szkice są identyczne, łuk okręgu R=125mm (pojedynczy element, nie podzielony)

screenshot2498.jpg
3 polubienia

Stworzyłem szkic na mojej przedniej płaszczyźnie: proste półkole 215 mm

Następnie tworzę drugi szkic na płaszczyźnie odsunięcia: identyczny z pierwszym poprzez konwersję elementów

Na koniec korzystam z funkcji zagniecenia przejściowego. W ten sposób możesz dostosować parametry, aby uzyskać żądaną liczbę segmentów

5 polubień

Dlaczego nie zrobisz łuku koła na odpowiedniej długości, ale w linii konstrukcyjnej.

Następnie przyklejasz linię 10 mm w zbieżności z okręgiem na każdym z jego końców.

Następnie wykonujesz okrągłe powtórzenie szkicu tej linii.

2 polubienia

Dodam nawet, aby uzupełnić @coin37coin, że kąt Twojej porcji powinien wynosić 4,5° (180/40):)

2 polubienia

Próbuję dokonać jak największej przemiany, ale to nie działa.

Postępowałem zgodnie z podejściem Remrem, ale to nie działa (patrz zdjęcie)

@Coincoin, to jest to, co chcę zrobić, ale jak się tam dostać?!

Bądź ostrożny, mój promień to 215, więc średnica 430 ;)

transition.png
1 polubienie

Dla plui przejściowego, OK

Ale nie mogę dostosować długości segmentu...

Czy muszę szukać go ręcznie?

Mogę modelować moją część, zaznaczając pole "Tolerancja prostoliniowa" minimum 0,5 mm, ale moje zagięcia mają 28 mm...

transit.png

@Bart, nie możesz kliknąć tutaj:

[EDYTUJ | EDYTUJ KOD] Ups, źle odczytałem Twój przedostatni post!

1 polubienie

Brawo @ remrem

@+ ;-)

3 polubienia

Tak, ale po wprowadzeniu mojego wyorywalnika nie można zweryfikować funkcji.

Czy wypróbowałeś moją część z moimi ustawieniami?

Han to oszustwo. Sprzedałeś mi marzenie z fałdą przejścia... ale nie mam wszystkich opcji z 2011 roku:(

@Bart, to jest pewien problem z moją metodą. To nie jest wrodzone. Jak @Aurelien wskazał , będzie to musiało zostać obliczone. :s

1 polubienie