Blacha, która nie rozkłada się w pełni

Witam

Obecnie mam zespół, który nie chce się całkowicie rozłożyć w swoim płaskim wzorze.

Jeśli zrobię to ręcznie, działa dobrze, ale kiedy docieram do MEP, fałdy się nie pojawiają. (z wyjątkiem tych, które zostały wykonane automatycznie w rozwinięciu blachy).  Podejrzewam, że coś jest nie tak, ale nie mogę znaleźć co.

Myślałem o składaniu przez scalanie, ale nie jestem pewien.

Ktoś ma jakiś pomysł o co chodzi??

Dziękuję

Melisa

2019-01-31_13_07_31-solidworks_premium_2018_sp5.0_-_gab-0163_-_a-deplie__.png

Witam

W jakiej wersji jesteś i czy możesz opublikować swój plik?

Dsl ze względu na szacunek nie mogę opublikować pliku. Ale jestem w solidworks premium 2018.

Wciąż znalazłem część rozwiązania. Fałdy zostały usunięte w stanie rozłożonym w płaskim wzorze.

Naprawdę nie wiem dlaczego. Ale po ponownym wstawieniu widoku wszystko znów stało się idealne.

Popołudnie poszukiwań bez odpowiedzi, ale z rozwiązaniem.

Dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź.

Gdy rozkładasz swoją część w normalny sposób, sprawdź, czy nie masz żadnych zagięć w stanie usuniętym jak w załączonym pliku

plie_en_etat_de_suppression.jpg
1 polubienie

Tak, to dokładnie to!!  

Dlaczego fałdy zmieniły stan? Czy miałbym coś, co by to spowodowało?

Dziękuję

Ok, idealnie; To błąd, który też czasem pojawia się u mnie i nie potrafię go wytłumaczyć! Pamiętaj, aby zamknąć pytanie, klikając "ta odpowiedź rozwiązała mój problem"  od odpowiedzi, która rozwiązała Twój problem.

2 polubienia

Witam, tak, na przykład strata na zagięciu, która jest zbyt daleka od tolerancji na otwartych fałdach, często ma miejsce lub zgniecione fałdy (tutaj lepiej jest użyć współczynnika k)

1 polubienie