104510342-1.SLDPRT (115,2 KB)
Witam wszystkich,
Nie mogę rozłożyć części z blachy w SolidWorks, nie mam problemu z jej odrysowaniem w module blachowym, ale nie mam sposobu, by ją rozłożyć. Element zawiera zwinięty skład oraz 1 klasyczny skład na każdym końcu.
Dołączam WWTP klienta, z którego wyznaczyłem swoją część.
104510342.STEP (60,2 KB)
Jeśli masz jakieś rady, jak to przerysować. Próbowałem z " blachą z wygiętą bazą " w cienkiej ekstruzji i konwersji na blachę. Na próżno.
Cześć,
Nie mam takiej samej wersji SW jak ty, więc nie widzę drzewa budowlanego...
Dla kawałka o takim kształcie użyłbym funkcji " załamanie przejścia ". Wydaje mi się, że to lepiej pasuje.
Wtedy musisz być czujny na straty przy foldzie lub współczynnik K przy każdym foldzie.
SW traktuje rzut jako fold, jeśli pojedynczy fold zostanie źle skorygowany, to nic się nie rozwija!
Powodzenia.
Dziękuję,
Udało mi się zrobić rozłożoną opowieść, ale Solidworks buduje ją z fornirów, nie przeszkadza mi to zbytnio, ale chciałbym mieć pewność, że mam rozłożoną konstrukcję, żeby dostarczyć ją warsztatowi.
Dla tego typu części z dokładnością do 1 lub 2 mm będzie w porządku.
Aby uniknąć forniru, musisz wybrać metodę produkcji: formowaną.
Metoda zepsuta jest bardziej do chrupania i wytrenowana do toczania...
Na zagięciu przejściowym, którego nie można zmienić z Broken na Formed, ta opcja jest dostępna tylko podczas wykonywania funkcji.
Jeśli chcesz coś zmienić, musisz usunąć i ponownie wprowadzić tę funkcję.
W razie potrzeby zmodyfikuj liczbę linii zgięcia lub maksymalne odchylenie, aby zmniejszyć efekt ząbkowa, w przeciwnym razie wykonaj element od nowa.
Edycja:
Innym rozwiązaniem jest dolna warstwa z współczynnikiem K między 0,5 (arkusz od 1 do 3) a współczynnikiem K = 0,33 dla ep >3mm. Druk będzie kosztował tylko kilka dziesiątych.
Cześć, moneta nie rośnie przez to

Spróbuj ustawić współczynnik K 0,5 ![]()
Usunąłem tę funkcję i zrobiłem ją ponownie z opcją trenowaną. Jest idealny, bardzo dziękuję @sbadenis .