Obróbka blachy-walcowanie – obrabiany element się nie rozwija

104510342-1.SLDPRT (115,2 KB)
Witam wszystkich,
Nie mogę rozłożyć części z blachy w SolidWorks, nie mam problemu z jej odrysowaniem w module blachowym, ale nie mam sposobu, by ją rozłożyć. Element zawiera zwinięty skład oraz 1 klasyczny skład na każdym końcu.
Dołączam WWTP klienta, z którego wyznaczyłem swoją część.
104510342.STEP (60,2 KB)
Jeśli masz jakieś rady, jak to przerysować. Próbowałem z " blachą z wygiętą bazą " w cienkiej ekstruzji i konwersji na blachę. Na próżno.

Cześć,
Nie mam takiej samej wersji SW jak ty, więc nie widzę drzewa budowlanego...
Dla kawałka o takim kształcie użyłbym funkcji " załamanie przejścia ". Wydaje mi się, że to lepiej pasuje.
Wtedy musisz być czujny na straty przy foldzie lub współczynnik K przy każdym foldzie.
SW traktuje rzut jako fold, jeśli pojedynczy fold zostanie źle skorygowany, to nic się nie rozwija!
Powodzenia.

1 polubienie

Dziękuję,

Udało mi się zrobić rozłożoną opowieść, ale Solidworks buduje ją z fornirów, nie przeszkadza mi to zbytnio, ale chciałbym mieć pewność, że mam rozłożoną konstrukcję, żeby dostarczyć ją warsztatowi.
Dla tego typu części z dokładnością do 1 lub 2 mm będzie w porządku.

Aby uniknąć forniru, musisz wybrać metodę produkcji: formowaną.

Metoda zepsuta jest bardziej do chrupania i wytrenowana do toczania...

2 polubienia

Używam wersji 2025SP0.0 i nie mam tej zakładki " Metoda produkcji "...

Na zagięciu przejściowym, którego nie można zmienić z Broken na Formed, ta opcja jest dostępna tylko podczas wykonywania funkcji.
Jeśli chcesz coś zmienić, musisz usunąć i ponownie wprowadzić tę funkcję.
W razie potrzeby zmodyfikuj liczbę linii zgięcia lub maksymalne odchylenie, aby zmniejszyć efekt ząbkowa, w przeciwnym razie wykonaj element od nowa.
Edycja:
Innym rozwiązaniem jest dolna warstwa z współczynnikiem K między 0,5 (arkusz od 1 do 3) a współczynnikiem K = 0,33 dla ep >3mm. Druk będzie kosztował tylko kilka dziesiątych.

Cześć, moneta nie rośnie przez to
image

Spróbuj ustawić współczynnik K 0,5 :wink:

1 polubienie

Usunąłem tę funkcję i zrobiłem ją ponownie z opcją trenowaną. Jest idealny, bardzo dziękuję @sbadenis .

1 polubienie