Arkusz blachy na szkicu 3D z podwójną krzywą

Witam

Nie mogąc spłaszczyć części ani przekształcić jej w blachę, proszę społeczność o pomoc.

Jest to blacha zakrzywiona w obu kierunkach (podąża kształtem za kształtem beczki).

Załączyłem plik, który uniemożliwia mi zaśnięcie.

Z góry dziękuję

kołnierz2.sldprt
obroża.sldprt

Witaj Amaury,

Widzę dwie możliwości spłaszczenia tego kawałka:
- Pierwszy, zaczynając od definicji powierzchni części i korzystając z funkcji "Spłaszcz" (Wstawianie > powierzchni > Spłaszczanie).
Powierzchnia jest następnie pogrubiana w celu wytworzenia objętości.
- Drugi za pomocą funkcji arkusza blachy. Takie rozwiązanie wymaga otwarcia pierścienia.
Należy pamiętać, że powierzchnia ma podwójną krzywiznę i nie można jej rozwijać.

Pozdrowienia

kołnierz3.sldprt
collar4.sldprt
2 polubienia

Chciałbym rzucić okiem, ale przyszła wersja, czy możesz dołączyć do kroku? 

Witam

W załączeniu znajduje się dokument, który pokazuje procedurę, którą należy wykonać, aby to osiągnąć.

collerette_ac_cobra.sldprt
1 polubienie

AC Cobra 427 dziękuję, ale przy tej metodzie nie uzyskuję wygięcia w obu kierunkach.

Dziękuję wszystkim za te opinie, będę mógł spróbować .

Dla Lynk oto plik w STEP

kołnierz.krok
Obroża2.krok

Nie sądzę, aby SW 2020 mógł sobie z tym poradzić, ale udało mi się obejść część, ale jak tylko aktywuję usuwanie materiału, już nie działa.  Może uda się to w 2021 lub 2022 roku???

collerette_ac_cobra_1.sldprt
1 polubienie

Witam 

Czy próbowałeś przejść przez fałdę przejściową? 

Zaletą jest to, że zapewnia chrupanie linii gięcia

1 polubienie

@Lynk jego kawałek jest wygięty w obie strony...  Średnica tulejki 868 i R7250 wzdłuż.

1 polubienie

Myślę wtedy, że stawy schodkowe są nieodpowiednie! 

1 polubienie

Na stopniu są dwie krzywe, które w pewnym sensie są bardzo lekkie

Ok, nie zauważyłem :) 

W tym przypadku część jest prawdopodobnie uzyskiwana przez tłoczenie, z szerokiego boku, ale nadal jest to wyzwanie ;) 

Witam

Część została uzyskana w objętości, bez użycia modułu z blachy, więc nie ma możliwości rozłożenia.

Nawet gdyby tłoczenie było funkcją stosowaną wcześniej, rozkładanie nie byłoby możliwe w obróbce blach. Tylko przez spłaszczenie jednej strony (menu powierzchni).

Uzyskuje się ten rodzaj eliptycznego pierścienia.

Rzut na płaszczyznę części złożonej w obu kierunkach jest okrągłym pierścieniem. 

1 polubienie

Witam

Wniosek jest prosty: podwójne gięcie na tej samej powierzchni - > więc tłoczenie niemożliwe do wykonania za pomocą narzędzi do obróbki blach Solidworks

1 polubienie

rozłożony+wycena

Z poważaniem, Pierre

collerette2_deplieecotation.sldprt