Topsolid V7 czy wynalazca?

Witam

Ponieważ wersja 6 topsolid jest już nieaktualna, migracja dla mojej firmy jest w toku,

Ale wersja 7 wydaje się tak odległa od wersji 6, że jest to równoznaczne ze zmianą oprogramowania.

Poza tym mam trochę negatywnego eko od tych, którzy dokonali tej migracji.

Za równoważny budżet, co byś mi doradził Inventor lub topsolid v7.

Z góry dziękuję za konstruktywną odpowiedź, bo budżet inwestycyjny jest nadal ważny.

Pozdrowienia

Regulamin, Design Manager MŚP.

Witam

Ponieważ nie ma wielu osób, oto kilka linków dotyczących wyboru oprogramowania w oczekiwaniu na inne opinie :

http://www.lynkoa.com/forum/3d/en-2015-sw-versus-pro-e-creo-solid-edge-topsolid-inventor-catia-zw-cad

http://www.lynkoa.com/forum/3d/y-t-il-du-monde-sur-topsolid

http://www.lynkoa.com/forum/topsolid/topsolid-7

2 polubienia

Witam, osobiście nie mam żadnej wiedzy na temat topsolid, ale jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Inventora, nie wahaj się :)!

Jeśli chodzi o pytania, które należy sobie zadać przy wyborze między 2 programami:

- Kto jest krupierem? Czy on mówi poważnie? Czy będzie w stanie towarzyszyć wam także w trudnych fazach migracji?

- Czy masz skrzynię CAD? (np. ePDM) - W przypadku biura projektowego ze wspólnymi projektami, posiadanie oprogramowania PDM szybko staje się interesujące

- Dokonaj również porównania między sieciami społecznościowymi: Na przykład francuskojęzyczna społeczność programu Inventor jest bardzo nieaktywna w porównaniu ze społecznością SolidWorks (nawet na oficjalnych forach) - Czy więc będziesz mieć odpowiedzi, których potrzebujesz we właściwym czasie?

To tyle z mojej strony na ten moment:)

Ważne pytanie: czy masz historię plików do przejęcia?

Należy zauważyć, że nigdy nie odzyskasz całych plików po zmianie oprogramowania (z wyjątkiem bardzo rzadkich przypadków)...

Jaki będzie koszt przebudowy/przerysowania?

2 polubienia

Dziękuję trzem osobom, które starały się odpowiedzieć na moje pytania,

Ale żadna z nich tak naprawdę nie odpowiada na moje obawy.

W skrócie, aby odpowiedzieć na powyższe pytania

Zarówno oferty, jak i sprzedawcy są poważni.

Nie ma wspólnego projektu, każdy rysownik wymienia się, ale nie pracuje w tym samym czasie nad tym samym projektem.

Forum SOLIDWORKS mówi tylko o SOLIDWORKS.

Historia plików, która ma zostać wznowiona, nie jest możliwa do odzyskania w żadnym z tych przypadków.

Brak pomostu między starą a nową wersją Topsolid. (o ile dobrze rozumiem ;-))

więc tutaj z niecierpliwością czekam na opinię użytkownika V7.

Pozdrowienia

Regulamin, Kierownik ds. Projektowania MŚP

Witam 

Pytania, które Ci zadaliśmy, mają na celu wskazanie Ci pytań, które musisz sobie zadać, aby wybrać odpowiednie rozwiązanie. Z mojej strony są to pytania, które przestudiowałem, aby wybrać między SolidWorks a Inventor.

"Forum SolidWorks jest w całości poświęcone Solidworks."

To normalne, że forum Solidworks mówi tylko o SolidWorks, ale czy znajdziesz w Internecie tyle samo dokumentacji i pomocy w języku francuskim na TopSolid V7 co na SolidWorks? Z mojej strony pozwoliło mi to dołożyć dodatkowy punkt za oprogramowanie w porównaniu do Inventora.

"Historia plików, która ma zostać wznowiona, nie jest możliwa do odzyskania w żadnym z tych przypadków".

Czy zastanawiałeś się nad formatami przejścia? Są step, igs, stl itp. Formaty te mogą pozwolić na przenoszenie komponentów z jednego oprogramowania do drugiego, przy jednoczesnej utracie drzew budowlanych i związanej z nimi parametryzacji.

To tyle z mojej strony:)

Ale spodziewamy się również użytkowników V7!

1 polubienie

Myślę, że pytanie, które mocno Cię zainteresuje:

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/que-pensez-vous-topsolid-design-partie-conception

I jeszcze jeden tutaj:

http://www.lynkoa.com/forum/topsolid/topsolid-7

1 polubienie

A na innym forum:

http://cadxp.com/topic/6805-choix-difficile-topsolid-vs-solidworks/

Ale UWAGA, ten temat ma już 10 lat, od tego czasu komputery są wydajniejsze i oprogramowanie się zmieniło!

drugi link do topsolid7 jest zakończony przez Juliena POIROTA, pracownika misslera, który demonstruje od 2012 roku...

Nie widzę tego dobrze, potwierdzając dysfunkcje, które zgłaszają niektórzy prawdziwi użytkownicy

;-).

Nie wybrałem Solidworks, ponieważ nie są one w ogóle umieszczone w porównaniu z pozostałymi 2 ofertami.

Pozdrowienia

Ach, rzeczywiście, twoja uwaga jest bardzo istotna :)!  

Cóż, miejmy nadzieję, że są tu użytkownicy Topsolid....

1 polubienie

Różnica w cenie między pakietem Autodesk a pakietem SolidWorks była rzeczywiście dość znacząca, gdy przeanalizowaliśmy te 2 rozwiązania.

Autodesk miał ceny o 20% niższe niż SW. Ale tegoroczna polityka Autodesk jest dość niebezpieczna, nie będziesz już mieć wieczystych licencji na swoje stacje robocze. Oznacza to, że jeśli kupisz program Inventor 2015, będziesz musiał zapłacić za każde użycie (patrz link: http://www.autodesk.fr/products/perpetuallicenses?mktvar001=642525&mktvar002=642525)

Nastąpił również dość znaczny wzrost cen tych nowych licencji, stąd doganianie cen między Inventor i SolidWorks.

Jeśli chodzi o TopSolid, nie mam żadnych danych .... ale wydaje mi się, że słyszałem kilka lat temu, że cena TopSolid była znacznie niższa w porównaniu z innymi rozwiązaniami ... Zobaczmy, czy jest to nadal aktualne :)

Dziś, po długich negocjacjach, Topsolide jest gotowe zaoferować te licencje, jeśli zapiszesz się na szkolenie w cenie 3 do 4 razy wyższej niż inne szkolenia...

Zasadniczo w budżecie szkoleniowym wliczamy zakup oprogramowania ;-).

Inventor nadal ma możliwość sprzedaży twardych odczytów, ale promuje inne rozwiązanie wymienione powyżej.

Różnica w budżecie między tymi 2 rozwiązaniami wynosi od 10 do 15%.

Więc nawet jeśli musisz wybrać rozwiązanie... Równie dobrze możesz wybrać ten, który jest najbardziej wydajny.

Pozdrowienia

Dobre i doskonałe to :)!  

Odwagi w migracji CAD!

Daj nam znać o swojej przygodzie i co myślisz o V7 za kilka miesięcy, może to być interesujące dla innych użytkowników!

Witam

Przepraszam, że naprawdę zwlekam z odpowiedzią.

Były kierownik firmy przez 18 lat z biurem projektowym składającym się z 6 osób, mieliśmy TopSolidV6 i V7, Inventor i SolidWorks z rysownikami przeszkolonymi w zakresie maksymalnie 2 programów, w tym ze mną (TopSolid i SolidWorks).

Pierwszą myślą, jaką bym miał, jest to, jak łatwo jest uzyskać infolinię w Missler i oczywiście ich świetne opanowanie oprogramowania, ponieważ ludzie, którzy odpowiadają, znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie programistów, co nie ma miejsca w przypadku innych dostawców. Ponadto, wszelkie prośby o zmiany lub ulepszenia  , które możesz mieć, są naprawdę obsługiwane z następczymi działaniami następczymi, tutaj również Autodesk i SolidWorks lub ich sprzedawcy nie biorą udziału w wyścigu.

Po 18 latach zarządzania swoją firmą odtworzyłem samodzielne biuro projektowe jako jedyny pracownik, musiałem dokonać wyboru, z jednej strony  SolidWorks bardziej rozpowszechnione (patrz społeczność), Inventor i TopSolid z efektywnie brakiem odzyskiwania z drzewem projektów w V6, mój wybór ostatecznie padł na TopSolid z powodów już wymienionych powyżej, Problem braku odzyskiwania jest i tak wspólny dla wszystkich trzech programów.

Teraz, po 3 latach istnienia mojej nowej firmy, nadal nie żałuję swojego wyboru, zresztą trochę cocorico przy okazji, faworyzując francuską firmę.

Mam nadzieję, że ci pomogłem

Szczerze

PB 

Witaj Christophe,

Podobnie jak Ty (Ty) opiekuję się 8-osobowym biurem projektowym, nad topsolid 6 pracujemy od 2001 roku. Korzystaliśmy z wersji V 6.4 do 6.9 (w 2008 r.). 

Topsolid jest pełen dobrych rzeczy, to bardzo dobre oprogramowanie, nie ma co do tego wątpliwości. Missler to francuska firma, która wytwarza produkty wysokiej jakości. Mamy jeden punkt kontaktowy w zakresie szkoleń, pośrednictwa pracy, infolinii itp. To niezaprzeczalny plus. Jeśli, tak jak my, chcesz sterować maszynami NC, to pozostaje to najlepszym wyborem, ponieważ CAM jest  bezpośrednio zintegrowany z CAD. Z drugiej strony dodatkowe moduły są nadal drogie i mogą nie być na poziomie tych z Catii, ale w Topsolid są już podstawy.

Polityka handlowa Misslera polegała na sprzedaży V6 po wysokiej cenie, a następnie na naliczaniu rocznego kontraktu serwisowego po wysokiej cenie. Dla MŚP naszej wielkości budżet ten był trudny do utrzymania, ale wraz z nadejściem kryzysu w 2008 r. nie było już możliwe jego przyjęcie.

Wiem, że musimy dobrze płacić programistom i zastanawiać się nad przyszłością produktów w Missler, a także w Solidworks i Autodesk. Krótko mówiąc,  to nie jest debata. Faktem jest, że od tego czasu nie aktualizowaliśmy Topsolid głównie dlatego, że wersja 6.9 nam odpowiadała.

Od czasu nadejścia V7 bardzo często zadajemy sobie pytanie o migrację, a ponadto dlatego, że mamy do czynienia ze starzejącym się oprogramowaniem, które staje się coraz bardziej penalizujące.

Jestem przekonany, że V 7 to dobre rozwiązanie konstrukcyjne, które nie ma się czego wstydzić przed konkurencją, zwłaszcza po usunięciu tych wszystkich błędów, co musi zacząć mieć miejsce po wydaniu V 7.8. Z drugiej strony, obawiamy się, podobnie jak wszystkie BE, że będziemy musieli przejąć wszystkie pliki utworzone w V 6. Bolesnym punktem, którego coraz bardziej brakuje w V 6, jest PDM ze swoimi bezpiecznymi i równie zaletami: zorganizowanym PDM, w końcu umożliwiającym łatwe wyszukiwanie w projektach.

V6 poważnie zaczyna się starzeć, a przeskok do V7 musi sprawić, że 2 wersje będą współistnieć równolegle: v6, aby nadal otwierać i aktualizować stare projekty, podczas gdy dla nowych projektów lub projektów wymagających znacznej ewolucji V7 staje się najlepszym wyborem?

To jest to, co wyobrażam sobie dla naszej BE.

Witam

Mamy w firmie około 120 programistów Topsolid na wersji 6

Rozważano przeniesienie do wersji 7, ale zostało to porzucone z powodu zbyt wielu napotkanych poważnych problemów

Witam

Chociaż nie używam TopSolid i czytam Twój post, nadal trudno mi uwierzyć, że nie ma wstecznej kompatybilności między dwiema wersjami.

Kompatybilność wsteczna i niezmienna zasada dla każdego rodzaju oprogramowania, a jeszcze bardziej niezmienna dla oprogramowania CAD.

Gdyby TopSolid rozpadł się całkowicie, byłoby to jak strzelenie sobie w stopę lub popełnienie samobójstwa.

Z drugiej strony, to, czego wydawcy nie wahają się zrobić, to zmienić ergonomię i pewną logikę użytkowania. Wymaga to jednak dodatkowego szkolenia lub dwutygodniowej adaptacji, ale nigdy przeprojektowania całego zestawu rysunków 3D i MEP

Należy również zauważyć, że zmiany w logice są w zasadzie dokonywane tylko w nowych funkcjach  i rzadko, jeśli w ogóle, w funkcjach, które były używane codziennie od wieków.

Twój przedstawiciel handlowy TopSOLId musi być w stanie szczegółowo wyjaśnić Ci postępy w pracach nad produktem, a przede wszystkim pozytywnie rozwiać Twoje obawy.

Pozdrowienia

Pachnie to tak, jakby słupek Top Solid kopał się w pełnym nosie, to już 2 dzisiaj 

1 polubienie