Wszystkie linie widoczności w przekroju poprzecznym w jednym punkcie

Obecnie wykonuję kilka rysunków technicznych za pomocą funkcji " Rysowanie " w SolidWorks 2012. Na głównym widoku (widok z przodu) obracającej się części znajduje się otwór z otworem i fazą, dokładnie pośrodku mojej części. Chciałbym wykonać przekroje poprzeczne wszystkich stopni wokół centralnego punktu mojej. Kiedy rysuję linię przekroju poprzecznego, muszę ją ręcznie przesunąć, aby uzyskać położenie przejścia w środku mojego otworu. Ale kiedy robię zbliżenie, zauważam, że kilka linii wzroku w przekroju poprzecznym nie jest dokładnie umieszczonych w środku otworu. (patrz załącznik)

Czy możesz mi powiedzieć, jak ustawić wszystkie moje linie wzroku w przekroju w tym samym punkcie (środku otworu), nawet podczas przybliżania ?

Pozwoli to uniknąć ręcznego pozycjonowania ich z powiązanymi niepewnościami.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

positionnement_des_lignes_de_coupe.jpg

Witam.

Musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na linię cięcia => edytować szkic. Następnie na szkicu musisz umieścić punkt na środku otworu (niestety będzie on widoczny później. Nie udało mi się tego jeszcze ukryć), a następnie zrobić zbieżność między twoją kropką a linią. Zatwierdzasz swój szkic i TADA!

Powtórz tę czynność ze wszystkimi innymi widokami.

5 polubień

Witam

Po pierwsze, widok, który pokazujesz w 200-krotnym powiększeniu, nie musi oznaczać, że Twoje linie nie przechodzą przez środek. Może to być po prostu niedokładność wynikająca z jakości grafiki, którą ustawiłeś dla swojego dokumentu.

Aby dowiedzieć się, czy linia przechodzi przez środek, musisz edytować szkic przekroju i upewnić się, że jest on ograniczony (linia, a nie niebieska). Aby łatwo go ograniczyć, aw twoim konkretnym przypadku (część wyśrodkowana i symetryczna), wybiorę punkt środkowy twojej linii cięcia (kliknij prawym przyciskiem myszy linię, punkt środkowy) i ustawię ją współosiowo z wierceniem. Wszystko, co musisz zrobić, to podać orientację tej linii wraz z wymiarem narożnika.

W przypadku części niesymetrycznej umieszczę punkt współosiowy w otworze i sprawię, że linia będzie pokrywać się z tym punktem. Pozostaje tylko ograniczyć orientację, tak jak w przypadku drugiej metody.

Edit: za długo żeby pisać, odpowiedź od @coin37coin w międzyczasie!

5 polubień

Witam

Aby uzupełnić to, co mówi coin37coin, zamiast tworzyć punkt, który pozostanie na płaszczyźnie, wystarczy sprawić, by pojawiły się tymczasowe osie części i przytrzymać na nich linię cięcia (patrz załączony obrazek).

axe_temporaire.jpg
2 polubienia

@Rim-b Problem tymczasowych osi... To dlatego, że są tymczasowe!

Mam na myśli to, że jeśli zmienisz otwór w miejscu, oś niekoniecznie podąża za nim. W 3D daję się nabrać na umieszczanie w stosunku do jego osi. Gdy tylko trochę zmodyfikowałem, moje ograniczenia zostały przełamane i przestałem być przestrzegany.

Po tym Solidworks mógł dokonać ewolucji od 2011 roku i rozwiązać ten problem?

1 polubienie

Jestem w wersji z 2012 roku i właśnie zrobiłam test na piercingu. Ograniczyłem linię cięcia na osi tymczasowej i zmieniłem wielkość i położenie tego otworu. Nie straciłem ograniczeń co do rysunku. Najwyraźniej ten problem został rozwiązany od wersji z 2011 roku. 

1 polubienie

Dobre wieści w takim razie:)

Sprytne, jeszcze bardziej podkreśla moje pragnienie ewolucji wersji

1 polubienie