Witam
Przeprowadziłem proste badanie statyczne części: przykładam do niej siłę i otrzymuję zdeformowaną część.
Czy możliwe jest narysowanie krzywej odkształcenia (lub przemieszczenia) punktu w części w funkcji przyłożonej do niego siły? A może musisz powtarzać symulację w kółko, zmieniając wysiłek ręcznie i tworząc własną tabelę?
Pozdrowienia
Witam
Czy możesz zamieścić (jako załącznik) zdjęcie istniejącej krzywej, które widzę, co otrzymujesz.
Bo mam wrażenie, że to, co chcesz zrobić, to bardziej badanie optymalizacyjne, czy to jest symulacja badania projektowego.
Pozdrowienia
Witam
Nie mam jeszcze krzywej. W Solidworks Simulation mam część, która jest zdeformowana przez siłę. Chciałem się dowiedzieć, czy możliwe jest prześledzenie ewolucji przemieszczenia punktu w części, w której zmienia się siła.
Na karcie wyników możesz "animować" część i zobaczyć, jak się odkształca. To, co mnie interesuje , to odpowiednia krzywa.
Pozdrowienia
@leprenico
Twój problem nie jest prosty.
Z drugiej strony, aby uzyskać wynik w kilku iteracjach, musisz spojrzeć na "Defining_Stress-Strain_Curves", z pewnością musisz użyć "badania projektowego". Nie wiem jednak, jak dochodzi do połączenia tych dwóch możliwości.
Zobaczę, czy mnie to zainspiruje, ale na razie to ??? Powodzenia w poszukiwaniach!
Pozdrowienia