Rysowanie spoiny mechanicznej z splajnu w Solidworks

Witam

Czy wiesz, jak wykonać mechanicznie spawaną część z wielowypustu w Solidworks?

Rzeczywiście, albo niemożliwe jest odzyskanie trajektorii z splajnu.

Albo bawiąc się podstawowymi plikami DXF i DWG, tworzysz ogromne nieciągłości lub pęknięcia w mechanicznie spawanym elemencie, a promień gięcia nie jest już możliwy do odzyskania.

FYI, plik podstawowy pochodzi z programu Abode Illustrator.

Czy ktoś ma rozwiązanie lub sztuczkę?

Przekształć splajn czy pobrać dane splajnu?

Próbowałem z balayage, ale tracę właściwości spawanego mechanicznie.

Dziękuję.

W spawaniu mechanicznym potrzebna jest biblioteka elementów (części) (szkice profili)

Stwórz więc swoją bibliotekę części

i pobiera te części, aby wstawić je do mechanicznego zespołu spoiny

Zobacz załączony link

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_WELD_MEMBER.htm

Niestandardowy kation profilu

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/t_Weldments_Creating_a_Custom_Profile.htm?id=7c5bbc9d5d3b4ee6a84567ae8a45f1a6#Pg0

@+ ;-)

Witam

Oto droga do zbadania:

http://www.leguide3d.com/profiles/blogs/creation-d-une-main-courante-debillarde-sous-solidworks

1 polubienie

Tak, dzięki gt22, ale jak sprawić, by te profile podążały wzdłuż splajnu.

Problem polega na tym, jak użyć zaimportowanej krzywej splajnu jako linii skanowania profilu spawanego mechanicznie.

Dziękuję.

1 polubienie
Witam Moim zdaniem konieczne jest przekształcenie splajnu i łuku oraz linii. Sprawdź, czy istnieje makro lub narzędzie... @+
1 polubienie

Jaki jest rodzaj krzywej, którą musisz wykonać

Czy możesz zrobić zrzut ekranu?

Zaletą mechanika spawacza jest ilość elementów (monenclature)

Jeśli biblioteka szkiców została utworzona

Twój splajn można utworzyć za pomocą narzędzia do deformacji na prostym przekroju lambda

@+ ;-)

Tworzysz prawą część, a wraz ze szkicami splajnu bierzesz narzędzie do deformacji

@+ ;-)

capture_outil_deforme_courbe_a_courbe.png
3 polubienia

Ok, Coyotte, ale praca jest długa i prawie niemożliwa, biorąc pod uwagę liczbę różnych działów do przerobienia.

Dziękuję firmie Tomalam za wkład w perspektywie długoterminowej.

Tutaj na przykład jest szkic splajnu, który ma zostać przekształcony w spoinę mechaniczną.

CDT

exemple-spline.png

A gdzie jest to narzędzie się deformuje?

Nie jestem pewien, czy działa ze spoiną mechaniczną

Właśnie zobaczyłem twój rysunek

Na czym polega problem?

dzielisz swój pokój na 2, ponieważ jest symetria, umieść swoją oś symetrii

Kładziesz na nim swój splajn z tyloma punktami zbieżności, ile odczuwa się potrzeba, im mniej zrobisz tym lepiej, będzie to potem albo zrobisz przesunięcie o grubość profilu i dokonasz symetrii

Czy to dla ironii?

@+

Tak, dlatego pytałem, czy ktoś zna makro lub narzędzie, które by to zrobiło. pomysł na GT22 wydaje mi się dobry @+
1 polubienie

Oto kopia Twojego rysunku, która została szybko wykonana

Część pełna

@+ ;-)

capture_fleur_de_lis_volumique.png
1 polubienie

Witam

A priori nie jest to możliwe.

Droga okrężna jest przedstawiona tutaj:

http://www.youtube.com/watch?v=tn7FjvP_GW4

Lub na oficjalnym forum SolidWorks:

https://forum.solidworks.com/thread/36949

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś odzyskać splajn za pomocą szkicu?

Tworzysz szkic równolegle do zaimportowanego splajnu, wybierasz element (1 koniec łuku lub linii), a następnie wykonujesz 1 kliknięcie prawym przyciskiem myszy i musi być polecenie takie jak "wybierz ciąg" lub "wybierz pętlę" (przepraszam za przybliżenie na warunkach, ale nie mam pod ręką SW). Następnie należy utworzyć kopię krawędzi w szkicu.

Gdy masz już kawałek szkicu, powinieneś być w stanie zrobić z nim, co chcesz.

Witam

Dziękuję Lucasowi Prieurowi, ale nie jest to zbyt czyste i uniemożliwia mi odzyskanie właściwości "listy cięć", ale dziękuję za Twój wkład, potwierdza, że nie jest to możliwe. 

Chamade: Tak, próbowałem, poprzez przesunięcie antequalities z przesunięciem 0 lub bardzo małym. Następnie próbowałem skopiować antys, co nie działa. Potem próbowałem też przekonwertować do formatu DXF i DWG, z opcją "zamień splajny na krzywą" z opcją "Solidworks", a następnie wstawić do szkicu, ale tutaj otrzymuję mini-odcinki linii i jest to dla mnie bezużyteczne, chyba że uda mi się je wygładzić. ... oraz doskonała ciągłość między segmentami linii.

--> To, czego potrzebuję, to możliwość odzyskania promieni krzywizn części kutych lub spawanych mechanicznie, aby wysłać do produkcji z właściwościami części, takimi jak długości, masa liniowa itp. i listę cięć.

Te części pochodzą od projektantów (i trochę sobie odpuścili) i trzeba je wyprasować na SdW, aby zrobić 3D i rysunki dla kotlarzy. 

Myślę więc, że nie będę miał innego wyjścia, jak tylko wziąć wszystko w promieniach appoksymatywnych i zrobić przybliżony ślad na wierzchu. 

Więc nikt nie wie, czy SW może pobrać tego rodzaju informacje, aby przekształcić splajn w krzywe?

W przeciwnym razie gt22 to kawałek kotłownictwa, pręty do wygięcia, aby nadać pożądany kształt.

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc i jeśli ktoś wie, jak przekształcić splajn w użyteczne informacje (współrzędne, plik Excel, szablon, ...) proszę dać mi znać. 

Dobry wieczór wszystkim.

1 polubienie

zobacz załączony obraz + plik pod SW2012

więc wszystko jest ustawione, ale moje szanse nie są dobre 

pod względem objętości i powierzchni

Nie wszystko jest zawsze mierzalne, ślusarze często przyjmują wymiary na planie w skali 1

za pomocą linijki, cyrkla, obrysuj szkic i uformuj elementy na tym szkicu

https://imagizer.imageshack.us/v2/1351x811q90/571/ak6r.png

@+ ;-)

piece1_fleur_de_lys_surfacique.sldprt

Tak, ok, ale nie jesteś w zakładce "Spawanie" mechaniczno-spawalnicze.

A dokładnie po to, aby uniknąć pomiaru 1:1 i zaoszczędzić czas. 

Moim zdaniem inaczej się nie da radę, ale mogę się mylić

lub umieść wiele punktów, aby odwoływać się do nich za pośrednictwem początku układu współrzędnych

To zależy od Ciebie

@+ ;-)