Przekształcanie warunków początkowych w symulacji Solidworks

Witam

Zamodelowałem kołek łączący, który jest zamontowany w jastrychu.

Poprzez symulację w Solidworks modeluję powierzchnie, które umożliwiają mi zastosowanie różnych obciążeń.

Pod Rdm7 użyłem narzędzia optymalizacyjnego, aby zbliżyć się do wartości.

Moja oś u podstawy wynosi 6 mm dla naprężenia 100 MPA.

W jaki sposób możemy wiernie odwzorować warunki początkowe w module solidworks.

Z góry dziękuję.

etude_comparative_soldiwrks_rdm7.xlsx

Nie pamiętam pliku Solidworks..........

etude_dun_axe.sldprt

Dobry wieczór

To nie jest właściwy sposób postępowania!

Musisz użyć łączników łożyskowych

Nie będziemy o tym jutro rozmawiać

Pozdrowienia

Witam

Złącze łożyska sprawia mi kłopoty...

Mam zjawisko wielkich przemieszczeń, które się zaczynają, odmawiam i oto moje wyniki.

Zmodyfikowałem model 3D, pozostawiając okrągłą powierzchnię pod kątem 360° na poziomie styków.

Dziękuję za pomoc, życzę miłego dnia i miłego weekendu.

connecteur_palier_v1.xlsx

Witam

Do łączników łożyskowych musisz mieć łożyska, ale tutaj masz tylko wał. Nic więc nie trzyma twojego pionka, dlatego sięga aż do Trójkąta Bermudzkiego.
Łożysko może być reprezentowane przez prostą płytkę z otworem bez luzu z wałem. Należy to zrobić w ASM, a nie w pojedynczym pomieszczeniu (SLDPRT), jeśli chcesz uzyskać poprawny wynik. Łożyska muszą być zamocowane, a wał związany w osi z dobrze przebiegającym stykiem (patrz proponowane opcje).

Usuń również rowki we wszystkich kierunkach i zastąp je liniami podziału . Umożliwia to oddzielenie obszarów bez zmiany struktury poprzez usunięcie materiału. Zrobiłem samouczek na ten temat https://www.lynkoa.com/contenu/les-lignes-de-s%C3%A9paration-1.

Rzeczywiście, jeśli zmniejszysz usuwanie materiału w procentach, wywołasz niedokładności przed rozpoczęciem

Oczywiście potrzebujesz lądowania po każdej stronie drzewa! a wszystko to w usłudze ASM

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Ok, dziękuję bardzo, zabieram wszystko z powrotem z odpowiednimi instrukcjami.

Modeluję więc w zespole i publikuję swoje wyniki.

Pozdrowienia;

Witam

Zamodelowałem więc 2 łożyska na wymiar nominalny, bez regulacji czy luzu mechanicznego.

Wykonałem linie separacji przez kolejne płaszczyzny, które przecinają strefę ułamkową (4 strefy).

Bryła poddawana jest dwóm podporom, ja biorę pod uwagę obciążenie początkowe z dwóch, czyli 380 N.

Potem trochę dryfuje........ Okno dialogowe wymaga prowadnicy osi.

Nie mogę zdefiniować tego znacznika pomocniczego.

Czy konieczne jest przejrzenie szkicu 3D, który pozwoli na nowe bezpośrednie sortowanie, czy nie jest to konieczne?

Uszanowałem podane instrukcje, aby połączyć oś obrotu z osią oznaczoną Z na moim szkicu, następnie dla osi Y jest to moja płaska powierzchnia zewnętrzna, z drugiej strony dla osi X żadna anomalia nie wisi na moim modelu.

więc chciałbym wiedzieć, czy mogę użyć szkicu 3D, aby uzyskać tę trzecią oś.

Dziękuję za pomoc.

axe_equipe_paliers.sldasm

i łożysko używane bez luzów.

palier_a.sldprt

Witam

Czy możesz odesłać zespół i część z powrotem, ale za pomocą funkcji "pakuj i idź" (dostępnej z pliku)

W przeciwnym razie usługa ASM nie działa. Zwraca najnowszą wersję osi z liniami separacji.

W pakiecie anf Go nie zapomnij umieścić wyniku swoich symulacji (pole do zaznaczenia)

Pozdrowienia

Dla układu współrzędnych masz do tego przeznaczoną funkcję

Wstawianie ==> geometria odniesienia ==>układ współrzędnych     Stamtąd, trzy osie są łatwe do ustawienia, zwłaszcza na walcu, który jest wyśrodkowany na trzech głównych płaszczyznach, co oznacza, że są idealnie ustawione dla układu współrzędnych

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Ok, dzięki za wskazówkę pomocniczą.

Wykonałem oba lądowania załadunkowe.

Jedno z pomieszczeń musi być zamaskowane, aby uzyskać dostęp do żądanej powierzchni.

Układ współrzędnych zostanie wybrany.

Wysyłam Ci Paczkę i START.

Dziękujemy za pomoc w tworzeniu tego dedykowanego łącznika.

Witam

Błąd w definicji osi Z...........

Problem polega na nieskończonej odległości, zmienię się, aby zobaczyć częstość występowania.

"Zbiór ścian o tym samym promieniu"..........

Walec jest definiowany przez płaskie powierzchnie (ogranicznik osiowy, na przykład ramię lub kołnierz, tutaj mam oś Z jako generator cylindra.

Oto mój plecak i ruszaj w drogę.

Dziękuję.

axe_simulation.rar

Ups mam błąd przy cięciu moich obszarów, skonsultowałem się z doc z twojego forum, 

"Separacja powierzchni Na powierzchni musi być utworzona linia podziału w taki sposób, aby określić półprzestrzeń, w której przykładane jest obciążenie. "

Zamierzam więc najpierw odizolować pierścień stykowy od łożyska, a następnie ograniczyć się do 180 stopni. , aby zbliżyć się do warunków kontaktu.

Uzupełnienie układu współrzędnych, przykładowy cytat.

Układ współrzędnych Układ współrzędnych musi zostać utworzony w środku powierzchni. Warunek, który musi być spełniony: Oś Z musi przebiegać wzdłuż powierzchni (oś Z jest mylona z osią ściany cylindrycznej).

Linia, która dzieli mój pierścionek na dwie części, stanie się krawędzią zaznaczenia.

Przetestuję.

Oto poprawione linie podziału.

etude_dun_axe_connecteur_palierv2.sldprt

A oto moja symulacja V1, z obciążeniem 380N na 1/2 kroku.

Witam

Jeśli nie włożysz swojego ASM do "pack and GO" wraz z wynikami symulacji , nie dostaniesz żadnych dodatkowych  komentarzy ;-) ;-)

Widzę, że poczyniliście spore postępy od czasu naszej pierwszej wymiany zdań.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Starałem się zastosować wskazane podejście.

Jestem zdumiony wkładem części symulacyjnej i bardzo rozbudowanymi opcjami.

W zestawie znajduje się Pack and Go.

Na razie materiał nie jest ostateczny, jest to pierwszy szkic do zgrubienia tego złącza.

Dziękuję za wszystkie rady, życzę miłego dnia.

P.S:

Jest niewiele ilustracji wideo tego złącza lub indeksowanie jest trudne do znalezienia.

_forum_lynkoa.rar

Witam

Kilka uwag

1°) Nie zdefiniowałeś żadnego materiału do swojej symulacji. Nie rozumiem nawet, jak można uzyskać wynik w tym przypadku (zwykle SW wysyła cię na wycieczkę do Partenonu) Więc arbitralnie umieściłem stal stopową 1.7139 (16MnCr55) S235JR

2°) W symulacji przeprowadzono symulację obciążenia samych łożysk, ale nie przyłożono obciążenia do samej osi. Prawdopodobnie nie byłem wystarczająco wyraźny, przepraszam!

Uwaga do punktu 1°
 Obciążenie łożyska pozwala obliczyć obciążenie 2 łożysk, co zostało wykonane. Ale jak mi się wydaje, że mówiłeś o tłoku (a dokładniej o nożycach widełkowych), musisz obliczyć obciążenie łożyska na samym wale przy obciążeniu 760 N: oczywiście po usunięciu pozostałych dwóch obciążeń łożyska z łożysk.

Wszystko zależy od tego, czy chcesz przetestować klocki, czy samą oś, gdy jest na swoim miejscu. Jest to to samo podejście, ale nie do końca ten sam wynik, dla samej osi.

Uwaga ogólna
Zdecydowanie sugerowałem, aby użyć obciążenia łożyska, ponieważ obliczenia nie są tym samym, co bestialska siła przyłożona pionowo, co byłoby błędne. Zajrzyj do pomocy online dotyczącej kryterium "Obciążenie łożyska", a zobaczysz dwa główne tryby rozkładu, a mianowicie: zmienność sinusoidalną i rozkład paraboliczny.

2°) nie wykorzystujesz wszystkich możliwości analizy oprogramowania sprzętowego, co oznacza, że możesz być zaskoczony (ale moim zdaniem chyba nie na tyle, aby Cię zaskoczyć)
Aby być może bardziej zaskoczonym i pocieszonym w tym samym czasie, musiałbyś zapytać w wynikach
1) obliczanie współczynnika bezpieczeństwa
2°) Sekcja projektu.  (patrz załączone zdjęcie) Jest to interesujące, ponieważ pozwala mieć wewnętrzną wizję części. Rzeczywiście, czy jest to "von mises" czy "Przemieszczenia", masz zewnętrzną wizję materii. Ponieważ nie jest możliwe uzyskanie przekrojowego widoku symulacji, SolidWorks oferuje coś bardziej wyrafinowanego, czyli wizję wewnętrznych poziomów obciążenia materiału z możliwością dokładnej analizy najbardziej obciążonych obszarów do najmniej obciążonych obszarów (bardzo dokładna i bardzo łatwa w użyciu regulacja).

Jeśli chodzi o współczynnik bezpieczeństwa, to w mojej symulacji wychodzi on na poziomie 2,69 w najbardziej ograniczonej strefie, ale wyższy niż 5 w pozostałej części zestawu. Jest to zgodne z obliczeniami ręcznymi, które pojawiają się w CS 4.37 dla czystej siły tnącej (tj. siły tnącej, gdy nie jesteś w jastrychu).

PS: dlaczego mówisz o łącznikach (do czego służy Twoja oś?)

Pozdrowienia

dissection_de_conception_-_visualtion_des_contraintes_des_zones_les_plus_chargees_-2020-08-14_17_25_37-window.jpg

Witam

Dziękuję za wyjaśnienia, nie przepraszaj, to ja muszę dostosować się do narzędzia symulacyjnego, co przyznaję bez trudności.

Rozbiór poczęcia, nie wiedziałem, brakowało pudełka, nie było zbyt poważne........  do rozpowszechniania, ponieważ są to informacje dodatkowe.

Dla odmiany temat mogłem usunąć po pierwszej symulacji.

Solidworks nie wykonuje obliczeń, musi być zasilany znanymi siłami i wtedy eksploatuje, nie izoluje części.

Usunąłem obciążenia łożyska, załadowałem oś na 1/2 cylindra w stosunku do linii separacji, jak odbywa się przeniesienie na poziomie dwóch łożysk istnieją dwie linie separacji, zostawiłem to tak jak jest.

Oto moje ujęcie z wkładem w analizę projektu, ale moje wartości różnią się od twoich, myślę, że coś przegapiłem. Objętości są  dobrze rozłożone po obu stronach osi.

Łącznik łożyska odrzuca mnie, jeśli nie odwrócę kierunku......... dziwny.

Brak wpływu na wynik.

Mój wał / tłok to projekt mający na celu walidację modus operandi.

Zamierzam to zrobić w skali zmniejszonej, aby obserwować w użyciu.

W załączeniu znajduje się plik Excel do obliczania ciśnienia w hercach.

Miłego weekendu.

calcul-de-hertz-v3.xlsx
1 polubienie