Witam
Kilka uwag
1°) Nie zdefiniowałeś żadnego materiału do swojej symulacji. Nie rozumiem nawet, jak można uzyskać wynik w tym przypadku (zwykle SW wysyła cię na wycieczkę do Partenonu) Więc arbitralnie umieściłem stal stopową 1.7139 (16MnCr55) S235JR
2°) W symulacji przeprowadzono symulację obciążenia samych łożysk, ale nie przyłożono obciążenia do samej osi. Prawdopodobnie nie byłem wystarczająco wyraźny, przepraszam!
Uwaga do punktu 1°
Obciążenie łożyska pozwala obliczyć obciążenie 2 łożysk, co zostało wykonane. Ale jak mi się wydaje, że mówiłeś o tłoku (a dokładniej o nożycach widełkowych), musisz obliczyć obciążenie łożyska na samym wale przy obciążeniu 760 N: oczywiście po usunięciu pozostałych dwóch obciążeń łożyska z łożysk.
Wszystko zależy od tego, czy chcesz przetestować klocki, czy samą oś, gdy jest na swoim miejscu. Jest to to samo podejście, ale nie do końca ten sam wynik, dla samej osi.
Uwaga ogólna
Zdecydowanie sugerowałem, aby użyć obciążenia łożyska, ponieważ obliczenia nie są tym samym, co bestialska siła przyłożona pionowo, co byłoby błędne. Zajrzyj do pomocy online dotyczącej kryterium "Obciążenie łożyska", a zobaczysz dwa główne tryby rozkładu, a mianowicie: zmienność sinusoidalną i rozkład paraboliczny.
2°) nie wykorzystujesz wszystkich możliwości analizy oprogramowania sprzętowego, co oznacza, że możesz być zaskoczony (ale moim zdaniem chyba nie na tyle, aby Cię zaskoczyć)
Aby być może bardziej zaskoczonym i pocieszonym w tym samym czasie, musiałbyś zapytać w wynikach
1) obliczanie współczynnika bezpieczeństwa
2°) Sekcja projektu. (patrz załączone zdjęcie) Jest to interesujące, ponieważ pozwala mieć wewnętrzną wizję części. Rzeczywiście, czy jest to "von mises" czy "Przemieszczenia", masz zewnętrzną wizję materii. Ponieważ nie jest możliwe uzyskanie przekrojowego widoku symulacji, SolidWorks oferuje coś bardziej wyrafinowanego, czyli wizję wewnętrznych poziomów obciążenia materiału z możliwością dokładnej analizy najbardziej obciążonych obszarów do najmniej obciążonych obszarów (bardzo dokładna i bardzo łatwa w użyciu regulacja).
Jeśli chodzi o współczynnik bezpieczeństwa, to w mojej symulacji wychodzi on na poziomie 2,69 w najbardziej ograniczonej strefie, ale wyższy niż 5 w pozostałej części zestawu. Jest to zgodne z obliczeniami ręcznymi, które pojawiają się w CS 4.37 dla czystej siły tnącej (tj. siły tnącej, gdy nie jesteś w jastrychu).
PS: dlaczego mówisz o łącznikach (do czego służy Twoja oś?)
Pozdrowienia
dissection_de_conception_-_visualtion_des_contraintes_des_zones_les_plus_chargees_-2020-08-14_17_25_37-window.jpg