Cienki częściowy materiał cięty - Solidworks

W przypadku wykonywania cięcia częściowego (cięcie lokalne we wzornictwie przemysłowym) kontur musi być wykonany cienkimi liniami.

W solidWorks pojawia się to domyślnie jako silna linia:

Jak zmienić to automatycznie w szablonie?

Dziękuję

Witam; w konfiguracji. swojego arkusza rysunku przechodzisz do Opcji, w zakładce Właściwości dokumentu \ Widoki \ Szczegóły i tam możesz zmienić grubość linii! Nie zapomnij zapisać po edycji.

Pozdrowienia

capture.jpg

Witam

Nie sądzę, aby było to obecnie możliwe w przypadku lokalnych pucharów :o

Należy to zrobić ręcznie, zmieniając style linii.

Dodałem trochę koloru, aby spróbować być jaśniejszym. :)

Hm... Pomyliłem to z widokami szczegółów... Ja też nie mam rozwiązania. Przepraszam...

Pozdrowienia

capture.jpg
1 polubienie

Tak @G., interesują mnie lokalne cięcia, a nie szczegóły

1 polubienie

Jednak patrząc na Twój obraz, mam wrażenie, że to grubość linii szkicu na rysunku jest zbyt gruba. Spójrz czasami na swoje opcje!

Na stosunkowo grubej linii klikasz prawym przyciskiem myszy czcionkę linii komponentu i zmieniasz grubości według własnego uznania.

Pozdrowienia

Tak @G. Wiem, jak zmienić grubość linii, ale próbuję się dowiedzieć, czy domyślnie (ustawienie opcji) ktoś wiedział, jak je zakończyć raz na zawsze.

Witaj Alain,

Nie ma parametru, traktuje to cięcie jako widoczną krawędź Zobacz narzędzie==>opcja==>właściwość dokumentu==> czcionka liniowa i widoczny przystanek; Jeśli zmodyfikujesz tę opcję, zmieni się grubość, a także wszystkie widoczne krawędzie części, chyba że zrobisz to ręcznie, tak jak w przypadku załącznika... Musisz wybrać krawędzie, które chcesz zmodyfikować i zmienić grubość linii....

trait_de_coupe_partielle_fin_-_solidworks.jpg

Witam, nie wydaje mi się, aby istniały jakieś rozwiązania, poza faktem konfiguracji czcionek liniowych w opcji cienkiej linii, ale twoja część będzie w pełni w cienkiej linii.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Udzieliłem tej samej odpowiedzi, ale wcześniej!! Nie bardzo to rozumiem????

1 polubienie

@ac kobra 427 Tak, udzieliłeś odpowiedzi wcześniej a.leblanc.

Ale w związku z tym jako pierwsza powiedziałam, że w tej chwili nie jest to możliwe i że trzeba to robić indywidualnie dla każdego przypadku ;)

1 polubienie