Linia do grawerowania na częściach blaszanych

Witam

Mam solidworks od 2 dni...

Postanowiłem narysować schody. Chciałbym mieć możliwość rzutowania na moje podłużnice wypustek spawalniczych dla stopni, aby móc przekazać je do linii grawerskich do cięcia laserowego.

Jestem nowicjuszem i nie mogę znaleźć gotowego rozwiązania w sieci.

SOLIDWORKS 2019

Dziękuję

escalier_david.sldprt

Witam

Czy możesz zamieścić sitodruki, abyśmy mogli lepiej zrozumieć, ponieważ istnieje wiele możliwości kształtów mułu i sposobów tworzenia oznakowania według podłużnicy.

1 polubienie

Chciałbym mieć oznaczenie krawędzi (pojedynczej krawędzi) nóg na podłużnicy (wybrane)

capture_ecran.jpg

Witam

wystarczy utworzyć szkic i przekonwertować potrzebne krawędzie lub przekonwertować na DXF i pożółknąć linie, które należy zaznaczyć.

3 polubienia

Witam

wystarczy utworzyć szkic i przekonwertować potrzebne krawędzie lub przekonwertować na DXF i pożółknąć linie, które należy zaznaczyć.

Czy mógłbyś to rozwinąć? Obawiam się, że jestem świetnym nowicjuszem^^

Stworzyć szkic? na powierzchni czołowej części arkusza blachy (tj. podłużnicy)?
Przekonwertować krawędzie? W jaki sposób? Na czym polega manipulacja?

Dziękuję

Dobry wieczór

Wybierasz twarz, na której chcesz wykonać grawerowanie i klikasz prawym przyciskiem myszy, a następnie tworzysz nowy szkic i wybierasz wszystkie krawędzie, które chcesz przenieść do grawerowania, a następnie konwertujesz elementy i będziesz mieć oznaczenie pozycji swoich części.

Witam

Zaczynając od tego , może być łatwiej...

Pozdrowienia

1 polubienie

Aby przekonwertować szkic, to jest w porządku. Jednak nie pojawia się w moim dxf?

capture_ecran2.jpg

W przypadku wybrania konstrukcji blachowej zamiast ściany podczas eksportu do formatu dxf, można wybrać opcję naświetlania szkiców.

1 polubienie

Wrócę do Was dzisiaj, z początkiem odpowiedzi.

Teraz rozumiem problem!

Kiedy szkicuję po stronie podłużnicy, w której mam nogi, nic nie pojawia się w DXF. Jednak gdy robię szkic po drugiej stronie podłużnicy, nie ma problemu, wszystko wygląda normalnie.
Czy macie gotowe rozwiązanie, dzięki któremu będę mógł śledzić po prawej stronie sznurka?

W załączeniu zrzut ekranu z moimi udanymi pociągnięciami. Jedyny sposób, jaki znalazłem, aby odnieść sukces w tym (co nie jest właściwym sposobem, zgadzam się)
Tworzy symetrię wszystkich nóg po drugiej stronie, aby móc później naszkicować moje rysy

capture_ecran3.jpg

Witam

Prawdopodobnie musisz zmienić swoją twarz w rozwiniętej funkcji, kiedy rozkładasz swoją część, klikasz prawym przyciskiem myszy na rozłożoną funkcję i edytujesz funkcję i wybierasz twarz lub masz szkic jako stałą twarz i powinno być dobrze.

1 polubienie

Świetnie, bardzo dziękuję AC COBRA.

Z jednej strony udało mi się uzyskać to, czego chciałem, ale z drugiej strony zrozumiałem też zasadę działania.

Szczęśliwego Nowego Roku i jeszcze raz dziękuję

1 polubienie

Idealnego, szczęśliwego nowego roku również dla Ciebie.