Zamierzam zadać pytanie, które myślę, że sprawi, że niejeden się uśmiechnie. Pytam bez przekonania co do odpowiedzi, dawno nie wierzyłam w Świętego Mikołaja.
Posiadam model montażowy zbudowany pod creo 5.0. Mój klient chce natywną CAtia V5. Mam Catię V5 na stacji. Czy ktoś zna technikę, która może, z mojego natywnego CREO 5, zrobić natywną CAITA V5?
Mam też solidworks i kiedy importujesz step lub iges do solidworks, próbuje z mniejszym lub większym powodzeniem rozpoznać funkcje. Myślę więc, że gdyby CATIA mogła zrobić to samo...
Witam, domyślam się, że Twój klient chce historię kompilacji V5? Jeśli projekt nie ma zbyt wielu powierzchni projektowych lub okrojonej powierzchni. Modułem, który ma być używany do rozpoznawania funkcji, jest FR1 (rozpoznawanie cech projektu części). Na częściach mechanicznych jest to przydatne, na kształtach, które są zbyt kwadratowe lub mają wiele przecięć, nie idzie to tak dobrze.
Najbardziej kompletnym rozwiązaniem do konwersji modeli z historią kompilacji jest Proficiency. Biegłość istnieje od ponad 15 lat, a walidacja funkcji po funkcji i szczegółowe raportowanie to jej mocne strony.
Rozwiązania te wymagają znacznych inwestycji, nawet w formie usługi, a ich opłacalność jest możliwa tylko w przypadku dużych wolumenów lub skomplikowanych modeli.
Historia kompilacji jest tracona podczas konwersji w formacie STEP lub IGES. W Catia V5 nie ma narzędzia do projektowania retro. Rozwiązanie za pośrednictwem SolidWorks nie jest możliwe, ponieważ konieczne byłoby przekonwertowanie modelu SolidWorks do Catia V5 z historią. Co również nie jest możliwe bez narzędzia takiego jak Proficiency.