Przekształć dwa plany w 3D

Mam dwa szkice, z którymi chcę utworzyć krzywą 3D lub bryłę, aby później wyrównać moje części.
(Importuję jego dwa szkice dwg)

Na górnej płaszczyźnie mam swoje współrzędne X i Z.
Z drugiej strony, na płaszczyźnie czołowej mam współrzędną Y, ale wartości w X reprezentują długość trajektorii drugiego szkicu.

Użyłem funkcji "deformacja", która działa dobrze w kilku przypadkach, ale nie działa, gdy następują nagłe zmiany kierunku. (patrz załącznik)

Czy masz mi do zaoferowania rozwiązanie?

piece_test1.sldprt

Witam

Czy wypróbowałeś narzędzie do tworzenia krzywych kompozytowych?

Czy jest to wersja z 2018 roku?

więc nie mogłem otworzyć

pokaż nam zdjęcie swojego problemu, abyśmy mogli na niego odpowiedzieć

@+

3 polubienia

Narzędzie do krzywej złożonej, nie sądzę, żebym mógł określić dwa kierunki.

Oto kilka zdjęć

capture.png

Więc biorąc pod uwagę twój obraz, masz 2 plany szkicu 

Plan działania

Podniesienie

Czy słusznie?

Jaka jest twoja sekcja części?

@+

Tak, zgadza się.

Oto kolejny obraz z wymiarami, aby zrozumieć związek między dwoma szkicami.
Mam szkic profilu, który jest kwadratem, ale ten może być inny

capture2.png

Cóż, wydaje mi się, że poza twojego szkicu elewacji nie powinno tam być

ale zaczep się o punkt między 2 liniami, tworząc kąt 110 °

@+

1 polubienie

Oto, jak to powinno wyglądać

więc przesunąłem twój szkic elewacji przez płaszczyznę równoległą 

po utworzeniu ujęcia pod kątem 110°

na które przekonwertowałem jednostki

Spójrz więc na kolory szkicu, a zrozumiesz

Następnie tworzysz swój szkic 3D za pomocą żółtej linii i czerwonej linii, która znajduje się 110° od płaszczyzny żółtej linii

Zobacz załączony plik Szanse nie są dobre, ale to do testów

@+ ;-)

piece1_sbinette.sldprt
1 polubienie

Czy możesz wysłać swoje dwa DXF-y, abyśmy mogli odtworzyć Twój utwór? Chcesz, aby profil podążał za Twoimi dwoma szkicami, tworząc część???

@gt22, wzniesienie powinno zaczynać się na początku pierwszego segmentu.
W tym przykładzie są tylko dwa segmenty, ale mogę mieć ich znacznie więcej.

To, co zrobiłem wcześniej, to wykonanie powierzchni za pomocą szkicu płaszczyzny i narysowanie elewacji za pomocą "splajnu na powierzchni". Z drugiej strony ta metoda jest długa i jest problematyczna, gdy następuje zmiana.

To, co próbuję zrobić, to plik główny, który kończy się w złożeniu, do którego wymuszam elementy na trajektorii. W ten sposób ograniczenia nie musiałyby być ponownie wykonywane między każdym projektem.

Zgodnie z prośbą przesyłam pliki źródłowe przykładu (usunąłem wszystko, co nie jest przydatne). Krzywa reprezentuje tył ściany o głębokości 450 mm. Ustawienie moich elementów to 145 mm od tyłu.

exemple1.rar
1 polubienie

@gt22, wzniesienie powinno zaczynać się na początku pierwszego segmentu.
W tym przykładzie są tylko dwa segmenty, ale mogę mieć ich znacznie więcej.

To, co zrobiłem wcześniej, to wykonanie powierzchni za pomocą szkicu płaszczyzny i narysowanie elewacji za pomocą "splajnu na powierzchni". Z drugiej strony ta metoda jest długa i jest problematyczna, gdy następuje zmiana.

To, co próbuję zrobić, to plik główny, który kończy się w złożeniu, do którego wymuszam elementy na trajektorii. W ten sposób ograniczenia nie musiałyby być ponownie wykonywane między każdym projektem.

Zgodnie z prośbą przesyłam pliki źródłowe przykładu (usunąłem wszystko, co nie jest przydatne). Krzywa reprezentuje tył ściany o głębokości 450 mm. Ustawienie moich elementów to 145 mm od tyłu.

exemple1.rar

cóż, z refami, które podajesz, nie jestem w stanie niczego zrozumieć

+ pracujesz nad 2018 rokiem, więc nie mogę otworzyć

Kiedy wstawiasz szkice online, potrzebują one podstawowych referencji, stron początków

W moim przykładzie nie użyłem odniesień do płaszczyzny Twojej wysokości, ale przekonwertowałem elementy tak, że na płaszczyźnie ściany jest to ten sam szkic, z wyjątkiem odsunięcia, tak aby mógł pokrywać się z początkiem Twojej płaszczyzny

a mój szkic 3D przedstawia moim zdaniem załączony dokument

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/20/12/2017/capture_1.png

Dam ci + odpowiedzi, jeśli + info

@+ ;-(

Możesz lepiej zrozumieć ten obraz.

Z funkcją nawijania mogę robić, co chcę, ale tylko wtedy, gdy szkic płaszczyzny jest nadal styczny.

Szkicowanie rzędnej w kolorze czerwonym zawijanie powierzchni płaszczyzny szkicu w kolorze zielonym daje wynikowy szkic 3D w kolorze niebieskim.

sans_titre1.png

Witam na widok twojego przechwytywania 2, tego z bokami, myślę, że to normalne, że SW nie tworzy krzywej rzutowanej, ponieważ masz krzywą o długości 1500, ale twoje 2 segmenty pod kątem 110 ° to 1000 + 500, co jest 1500 pewne, ale nie wtedy, gdy jesteś w widoku z boku pod kątem 110 ° ... Postaram się to zobaczyć.

Witam na widok twojego przechwytywania 2, tego z bokami, myślę, że to normalne, że SW nie tworzy krzywej rzutowanej, ponieważ masz krzywą o długości 1500, ale twoje 2 segmenty pod kątem 110 ° to 1000 + 500, co jest 1500 pewne, ale nie wtedy, gdy jesteś w widoku z boku pod kątem 110 ° ... Postaram się to zobaczyć.

Witam na widok twojego schwytania 2, tego z żebrami Myślę, że to normalne, że SW nie tworzy krzywej rzutowanej, ponieważ masz krzywą o długości 15000, ale twoje 2 segmenty pod kątem 110 ° to 10000 + 5000, co jest pewne 15000, ale nie wtedy, gdy jesteś w widoku bocznym pod kątem 110 ° ... Postaram się to zobaczyć.

capture.jpg

Działa dobrze ...

Witam

Rozumiem, jak działają krzywe rzutowane, ale nie sądzę, żeby to mogło mieć zastosowanie do mnie. Krzywe rysowania 2D są dostarczane przez mojego klienta w formacie dwg i są reprezentowane tak, jak pokazano na zrzucie 2.

Szukałem sposobu na wykonanie transformacji do 3D za pomocą SolidWorks, ale wydaje się, że jest to niemożliwe. Nie widzę więc innego sposobu, jak tylko postępować za pomocą makra, wyodrębniając równania x(t), y(t), z(t), a następnie integrując je ze szkicem 3D w SolidWorks.