Wykonałem projekt szafki z blachy, a blacharz chce moje modele 3D.
Ja jestem w wersji z 2015 roku a on z 2014 roku więc niezgodność.
Nie mogę go wysłać w STEP lub IGS, ponieważ jest dużo małych części o określonych pozycjach i w tym formacie nic nie pozostaje na swoim miejscu, wszystko się rusza, kontenery nie zostają.
Nie ma innego rozwiązania niż STEP lub IGES, ani aktualizacja swojej wersji około 2015 roku. Przepraszam...
Z drugiej strony, gdy tylko otworzy plik STEP lub IGES, musi zaznaczyć wszystkie komponenty (albo z prostokątem obejmującym wszystkie komponenty w oknie 3D, albo z drzewa klikając na pierwszy, a następnie SHIFT i kliknąć na ostatni) i naprawić je (klikając prawym przyciskiem myszy), W ten sposób żadne elementy nie będą się poruszać.
To po prostu bardzo frustrujące, ale nie sądzę, żeby to było w ogóle wykonalne, ponieważ bez względu na to, jak bardzo bym się starał, nie mogłem znaleźć rozwiązania tego problemu. I wszystko, co pozostaje, to zdecydować się na alternatywne rozwiązania. Na szczęście był silny.
Mała sztuczka, której używam do tego rodzaju rzeczy (jeśli dobrze zrozumiałem twoją potrzebę).
Zapisuję swój zespół jako część, a więc w formacie SLDPRT. Powoduje to zamrożenie wszystkiego tak, jak jest, a następnie zapisuję to w kroku, aby rozwiązać problem ze zgodnością.