Przezroczystość części na rysunkach

Witam

W niektórych programach CAD (na przykład Solid Edge) można określić części, które mają być "przezroczyste" (w odniesieniu do programu Solid Edge).

Części te pojawiają się na rysunku, ale w mieszanych liniach i zapewniają większą czytelność widoku (patrz załączone przykładowe obrazy).

Jak uzyskać podobny wynik na SW bez przechodzenia przez zacienione widoki???

Dziękuję!

comparatif.jpg

Witam

Na swoim rysunku musisz pobawić się "czcionką liniową komponentu ". Możesz go zastosować klatka po klatce lub we wszystkich widokach jednocześnie.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/Sldworks/HIDD_COMPONENT_FONT.htm

1 polubienie

taka sama odpowiedź jak Chamade, który był szybszy ode mnie

@ Chamade,

Jeśli bawię się czcionką linii, nadal nie mam pożądanego wyglądu komponentów, które są pod spodem, są one zawsze w ukrytych liniach, podczas gdy powinny być widoczne w mocnych liniach (a nie chcę bawić się wszystkimi czcionkami liniowymi...

Witam

Należy skorzystać z konfiguracji (w 3D) oraz opcji "widok z innej pozycji" (na rysunku)

OK. Nie rozumiałem tego dobrze, oczywiście...

Miałem zamiar udzielić tej samej odpowiedzi, co RIM-B

Przyjmuje dwie konfiguracje zespołu i używany widok z innej pozycji

1 polubienie

@Rim-B

Ok, przetestowałem to rozwiązanie (moim zdaniem trochę ciężkie). Mój problem polega na tym, że dla widoku przekrojowego jesteśmy skazani...

Proszę o jeszcze jedną sugestię???

Dziękuję!

Witam

Jeśli konfiguracje (ale wydaje mi się, że jest to jedyne rozwiązanie, aby mieć mieszane części linii w MeP) są zbyt ciężkie do zarządzania, możesz wypróbować "Stan wyświetlania" powiązany lub nie z konfiguracją. Pozwala to na zarządzanie typami wyświetlania (cieniowany, makietowy, kropkowany), ukryty-pokazany oraz przezroczystości komponent po komponencie (bardzo szybki czas ładowania w porównaniu ze zmianą konfiguracji). Dla tej samej konfiguracji można mieć dowolną liczbę stanów wyświetlania. Następnie w MeP określasz, jaki stan wyświetlania ma być wyświetlany dla każdego widoku.

Z drugiej strony, jeśli koniecznie chcesz mieszanych pociągnięć na niektórych elementach, obawiam się, że rozwiązania podane powyżej są najlepsze!

Pozdrowienia

etat_affichage.png
2 polubienia

W przeciwnym razie, ale to trochę więcej pracy, już zrobiłem, kładąc na sobie 2 różne widoki poprzez zamrożenie pozycji tak, aby nie poruszała się względem siebie, w pierwszym układasz pionki w mocnej linii, w drugiej kawałki w mieszanych liniach.

Byłem na Solidedge przed dołączeniem do solidworks i są funkcje, których żałuję! Ten jest jednym z nich.

@jmsavoyat

Testowałem ze stanami wyświetlacza, ale gdy tylko wykonasz cięcie, znajdziesz klasyczny cieniowany wyświetlacz...

Krótko mówiąc, nie ma cudownej recepty i dołączenie do Rim-b, jest to funkcja, która naprawdę miałaby swoje miejsce w SW

Cze wszystkim

Czy mówimy o rysunku zespołu?

Dlaczego nie zarządzać przezroczystością bezpośrednio w 3D?

W przeciwnym razie musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na każdą część (lub podzestaw) i kliknąć "pokaż ukryte krawędzie":

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_VIEW_SHOW_HIDDEN.htm

@Lucas Przeor

Witam

Problem pojawia się w przypadku rysunków montażowych. Przykład:

Projektuję narzędzia spawalnicze do każdego podwozia. W moim ogólnym planie muszę najpierw zobaczyć moje narzędzia - w mocnych (i/lub ukrytych) liniach, ale muszę też zobaczyć "obwiednię" podwozia, aby zobaczyć, jak jest ono ustawione. Tylko wtedy, gdy moje podwozie jest w mocnych liniach, nie widzę już nic z moich narzędzi... Stąd potrzeba postrzegania mojego podwozia jako "ducha" bez zmiany czytelności moich narzędzi.

To zabawne, ponieważ jest to coś bardzo powszechnego w innym oprogramowaniu.

1 polubienie

Witam

@benoit.guerel: w wersjach 2013 i  2014 dostępna jest funkcja obwiedni, pod którą można utworzyć obwiednię podzespołu, można to zrobić tylko na częściach.

Ta funkcja istnieje we właściwościach komponentu (patrz załączony obraz na SW2013)

Edit: Cholera, nie działa tak, jak miałem nadzieję (byłem przekonany, że udało mi się być w linii mieszanej na rysunku komponentu koperty)....

@+

enveloppe.jpg
2 polubienia

Witam

Przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania, które mogą obejść Twój problem:

Bez żadnych dalszych propozycji... Zamykam!

Dziękuję za udzielone odpowiedzi