Jeśli bawię się czcionką linii, nadal nie mam pożądanego wyglądu komponentów, które są pod spodem, są one zawsze w ukrytych liniach, podczas gdy powinny być widoczne w mocnych liniach (a nie chcę bawić się wszystkimi czcionkami liniowymi...
Jeśli konfiguracje (ale wydaje mi się, że jest to jedyne rozwiązanie, aby mieć mieszane części linii w MeP) są zbyt ciężkie do zarządzania, możesz wypróbować "Stan wyświetlania" powiązany lub nie z konfiguracją. Pozwala to na zarządzanie typami wyświetlania (cieniowany, makietowy, kropkowany), ukryty-pokazany oraz przezroczystości komponent po komponencie (bardzo szybki czas ładowania w porównaniu ze zmianą konfiguracji). Dla tej samej konfiguracji można mieć dowolną liczbę stanów wyświetlania. Następnie w MeP określasz, jaki stan wyświetlania ma być wyświetlany dla każdego widoku.
Z drugiej strony, jeśli koniecznie chcesz mieszanych pociągnięć na niektórych elementach, obawiam się, że rozwiązania podane powyżej są najlepsze!
W przeciwnym razie, ale to trochę więcej pracy, już zrobiłem, kładąc na sobie 2 różne widoki poprzez zamrożenie pozycji tak, aby nie poruszała się względem siebie, w pierwszym układasz pionki w mocnej linii, w drugiej kawałki w mieszanych liniach.
Byłem na Solidedge przed dołączeniem do solidworks i są funkcje, których żałuję! Ten jest jednym z nich.
Problem pojawia się w przypadku rysunków montażowych. Przykład:
Projektuję narzędzia spawalnicze do każdego podwozia. W moim ogólnym planie muszę najpierw zobaczyć moje narzędzia - w mocnych (i/lub ukrytych) liniach, ale muszę też zobaczyć "obwiednię" podwozia, aby zobaczyć, jak jest ono ustawione. Tylko wtedy, gdy moje podwozie jest w mocnych liniach, nie widzę już nic z moich narzędzi... Stąd potrzeba postrzegania mojego podwozia jako "ducha" bez zmiany czytelności moich narzędzi.
To zabawne, ponieważ jest to coś bardzo powszechnego w innym oprogramowaniu.
@benoit.guerel: w wersjach 2013 i 2014 dostępna jest funkcja obwiedni, pod którą można utworzyć obwiednię podzespołu, można to zrobić tylko na częściach.
Ta funkcja istnieje we właściwościach komponentu (patrz załączony obraz na SW2013)
Edit: Cholera, nie działa tak, jak miałem nadzieję (byłem przekonany, że udało mi się być w linii mieszanej na rysunku komponentu koperty)....