Przezroczystość ściany po wierceniu (Solidworks 2016 SP5)

a.leblanc> Byłoby to takie proste, gdyby wystarczył Ctrl+Q lub aktywowano widok perspektywiczny... Niestety nie jest tak w przypadku żadnego z nich...

h.gagea> Mam problem z twarzą, która staje się przezroczysta, ale nie mogę go naprawić...

Myślę, że problem wynika z otworów Ø2mm (już istniejących na stopniu), które są styczne do prostopadłej powierzchni... Cóż, nie wiem, jak to naprawić...

Zrób cięcie, aby wiedzieć, czy wszystko jest w objętości

Obejrzyj to wideo

https://www.youtube.com/watch?v=Z1peVBd2fsc

1 polubienie

Musimy zacząć od stabilnej bazy importowej.

Wykonaj kopię pliku, usuń funkcje, a następnie ponownie wykonaj uszkodzoną powierzchnię.

Gdy wolumin zostanie zamknięty i czysty, zapisz go w xt.

Następnie otwierasz bieżący plik , klikasz prawym przyciskiem myszy import, "edytuj funkcję" i przechodzisz do pobierania pliku xt.

Aby zakończyć, należy ponownie odtworzyć swoje funkcje w nowym imporcie.

1 polubienie

W przeciwnym razie zawsze możesz spróbować wykonać piercing za pomocą narzędzi do ciała.

Zamiast kieszeni wykonujesz wyciągnięcie, którego nie łączysz z korpusem głównym (pole niezaznaczone w funkcji "wynik fuzji"), a następnie łączysz  > odejmujesz

2 polubienia

Wykonaj otwór o średnicy 2 mm +/- 1 μm (jeśli to możliwe).

Będzie "przezroczysty" podczas rysowania i rozwiąże problem styczności

2 polubienia

Z pamięci, Topsolid radzi sobie z zerowymi grubościami lepiej niż solidworks.

Jeśli przesuniesz styczną o 1 μ (lub mniej, w zależności od dokładności wymiarowania), usuniesz styczność i zwykle problem zerowej grubości znika

3 polubienia

Nie udało mi się rozwiązać problemu, więc majstrowałem przy moim 3D. Dodałem materiał, aby ponownie uzyskać bryłę (i nie mieć już przezroczystej powierzchni), a następnie przeprojektowałem otwory na 1,999 (zamiast 2 mm).

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

@ nathalie_1....; -)

Twoja odpowiedź, którą najlepiej Ci przypisuje

to dokładnie moja odpowiedź sprzed 2 dni

Między innymi dodanie materiału

@+ ;-)

gt22> Nie podałem lepszej odpowiedzi, ponieważ moje rozwiązanie to mieszanka kilku odpowiedzi, która była postulowana... Pozdrawiam za dodanie materiału, ale także stefbeno za mniejsze otwory (ponieważ był styczny do powierzchni)

1 polubienie