Przezroczystość tekstury

Witam

Chcę nałożyć teksturę z przezroczystymi obszarami na korpus, który sam w sobie jest przezroczysty, trochę jak na załączonym obrazie, gdzie etykieta jest nałożona na szklaną butelkę. Jeśli używam klasycznego obrazu jpeg, nie ma przezroczystych pikseli (nie ma przezroczystego koloru, jak w PowerPoint). Obszary przezroczyste pozostają nieprzezroczyste. Nie znalazłem warstwy alfa, która mogłaby sobie z tym poradzić. Aby to zrobić, czy muszę tworzyć specjalne obrazy za pomocą bardziej zaawansowanego oprogramowania niż Paint? Czy potrzebuję Photoview 360? Czy podstawowy SolidWorks (2015) może to zrobić? Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Dziękuję i życzę miłego dnia

etiquette_transparente.jpg

Witam ponownie,

Myślę, że go znalazłem. Nie należy używać tekstury, ale kalkomanii, edytować ją i dostosować wyświetlanie maski, usuwając kolor, który został wcześniej przypisany do pikseli, które muszą być przezroczyste, patrz załącznik. Teraz chciałbym mieć możliwość dostosowania stopnia przezroczystości ...

etiquette_transparente.pdf
2 polubienia

Dlaczego nie umieścić bossa w kształcie żółtego kwadratu, nakładając na niego przezroczystą teksturę.

Następnie umieszczasz naklejkę na tym przezroczystym szefie.

Da to bardziej realistyczny efekt, ponieważ etykieta będzie miała niewielką grubość.

2 polubienia

Witaj Bartku,

Dziękuję. To podsunęło mi pomysł, aby użyć nie korpusu objętościowego, o grubości, która czasami nie jest pożądana, ale korpusu powierzchniowego i tam działa to jak włos.  Zobacz załączony obrazek.

Co skłania mnie do zadania następującego pytania, czy SW 2017 w końcu ma funkcję rozszywania...?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia

Miłego dnia

etiquette_transparente_suite.pdf
1 polubienie

Myślałem, że chcesz modelować wytwórnię.

Etykieta ma grubość. 0,1 lub 0,2 mm

Ale tak z powierzchnią jest idealnie =) dobra robota ;)

W przeciwnym razie w przypadku problemu z "rozszywaniem"  masz funkcję "usuń twarz", która może działać.

A do uzupełnienia, jeśli masz mycadtool, masz moduł "UnsewBody", który pozwolił Ci rozszyć twarze