Chcę nałożyć teksturę z przezroczystymi obszarami na korpus, który sam w sobie jest przezroczysty, trochę jak na załączonym obrazie, gdzie etykieta jest nałożona na szklaną butelkę. Jeśli używam klasycznego obrazu jpeg, nie ma przezroczystych pikseli (nie ma przezroczystego koloru, jak w PowerPoint). Obszary przezroczyste pozostają nieprzezroczyste. Nie znalazłem warstwy alfa, która mogłaby sobie z tym poradzić. Aby to zrobić, czy muszę tworzyć specjalne obrazy za pomocą bardziej zaawansowanego oprogramowania niż Paint? Czy potrzebuję Photoview 360? Czy podstawowy SolidWorks (2015) może to zrobić? Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Myślę, że go znalazłem. Nie należy używać tekstury, ale kalkomanii, edytować ją i dostosować wyświetlanie maski, usuwając kolor, który został wcześniej przypisany do pikseli, które muszą być przezroczyste, patrz załącznik. Teraz chciałbym mieć możliwość dostosowania stopnia przezroczystości ...
Dziękuję. To podsunęło mi pomysł, aby użyć nie korpusu objętościowego, o grubości, która czasami nie jest pożądana, ale korpusu powierzchniowego i tam działa to jak włos. Zobacz załączony obrazek.
Co skłania mnie do zadania następującego pytania, czy SW 2017 w końcu ma funkcję rozszywania...?