Szukam informacji zwrotnej na temat pracy zdalnej z SolidWorks (2017).
Wyjaśnienie:
Jeden z naszych rysowników chciałby pracować zdalnie kilka dni w tygodniu.
Myślałem o następujących rozwiązaniach:
EPDM: wymaga dużych inwestycji, zwłaszcza w zakresie licencji serwerowej i EPDM: ale działa i jest opłacalny.
Przez TEAM VIEWER: (zdalne sterowanie stacją roboczą pozostało w BE): Nie mam żadnych uwag zwrotnych na temat tego rozwiązania, ale tak naprawdę w nie nie wierzę, potrzebuje dobrego połączenia na 2 stronach, a częstotliwość odświeżania ekranu jest zgniła
Przez TSE SERVER: Nie mam żadnych uwag na temat tego rozwiązania (nawet nie wiem czy jest to wykonalne) wymaga instalacji SW na serwerze, trzeba na serwerze postawić dobrą kartę graficzną.
Znam rysownika, który pracuje w domu. Ma laptopa w pracy, więc nie ma problemu z licencją i mają partycję serwera, która jest dostępna zdalnie za pośrednictwem połączenia, a on umieszcza na niej swój projekt i pracuje z domu. Ale nie wiem jak to działa, partytura dostępna zdalnie, no cóż, jak w domu, nie są na to, nigdy mnie to nie interesowało...
Jak do tej pory działacie w swojej firmie? Czy masz serwer danych?, serwer z wirtualizacją? Oprogramowanie jest zainstalowane na każdej stacji roboczej? Masz sieć VPN?
Ogólny serwer firmy (Windows) jest używany przez biuro projektowe jako serwer danych. Biuro projektowe pracuje bezpośrednio na serwerze (brak lokalnych plików programowych, aby uniknąć duplikatów).
SW jest zainstalowany na każdej stacji. (Korzystamy z licencji pływających).
Reszta firmy (Zakupy, Księgowość, Produkcja) pracuje w TSE SERVER.
Mam laptopa, który podróżuje z mojej firmy do domu, na którym używam SW i Epdm:
- Pierwszy test: w przypadku Teamviewer potrzebujesz bardzo dobrego połączenia, ale nie trzeba wykonywać instalacji na stacji roboczej w domu.
- Drugi test: połączenie VPN, też potrzebujesz dobrego połączenia, ale bardziej niezawodnego niż teamviewer, potrzebujesz komputera godnego tej nazwy, aby uruchomić SW lokalnie, szybkość dostępu do Epdm jest również bardzo mocno związana z konfiguracją antywirusa (miałem różnice w szybkości połączenia do x20), ten problem został rozwiązany, działa stosunkowo dobrze na laptopie i7 z 16 GB pamięci RAM i na SW 2015).
- Inne rozwiązanie, z którego korzystam od czasu do czasu: pożyczenie licencji na laptopa i komponowanie na wynos. Moim zdaniem jest to najskuteczniejsze rozwiązanie pod względem wydajności, należy jednak zachować ostrożność z zarządzaniem plikami, gdy są one zwracane na stronę firmy.
Myślę też, że to zależy od połączenia, które masz! Jeśli masz ADSL do udostępnienia wszystkim użytkownikom, niezależnie od tego, czy jest to przeglądarka zespołu, czy TSE, będzie to ten sam problem.
Jeśli masz serwer danych dla BE, dlaczego po prostu nie przenieść jego stacji roboczej (lub nie kupić mu laptopa) i otworzyć połączenie VPN. Nawet przy słabym połączeniu internetowym może pobrać pliki CAD ze swojego folderu na serwerze.
Bez dodatkowej licencji programowej, bez EPDM (tylko klient). Ograniczone koszty konfiguracji.
Oczywiście skończy się na licencji SW w domu, ale ponieważ korzystasz z licencji pływających, powinno być możliwe, abyś je aktywował tylko w określonych okresach, prawda?
Współpracuję z biurem projektowym w Rosji dzięki pdm i połączeniu VPN.
Mały komunikator, taki jak Telegram lub Skype do komunikacji na żywo i działa świetnie
Zdalna obsługa nie jest świetna, a z drugiej strony mam licencję dedykowaną do mojego stanowiska, ponieważ nie jestem w ich biurze (problem praw tokenów między Rosją a Francją)
Team Viewer: wygląda "DIY" i nie jest profesjonalny
serwera TSE, nie miałem o nim zbyt dużego pojęcia, ale a priori nie jest dużo lepiej, ponadto dowiedziałem się, że nie jest to rozwiązanie polecane przez SolidWorks, więc w razie problemu: to "" !!
Pozostaje mi EPDM, najbardziej niezawodne rozwiązanie.
Gerald, więc masz serwer plików w Rosji, z replikacją danych każdej nocy?
@flegendre , Dobre połączenie to nie to, które spada, gdy podłączonych jest 2 użytkowników
mamy 2MB/s i nie jest super
Próbowałem z laptopem i w 4G i miałem lepsze wyniki.
Polecam łącze o pojemności od 6 do 8 MB (czyli takie, jakie mam w domu) i jest to natychmiastowe.
Z drugiej strony tak dla zduplikowanego serwera, ale w pracy w domu przez duplikat na maszynie tylko folder "buforowy"
Pracuję z 1-minutowym opóźnieniem czasowym z VPN=> do wymeldowania, zameldowania chodzi o czas, który to zajmuje, a nawet mniej
VPN, który się liczy, ale na przykład w biurze przechodzimy przez bezpieczny router, który blokuje dużo taśmy, więc kiedy jestem w domu z połączeniem i VPN, który zainstalowali dla mnie moi rosyjscy koledzy, nie mam zmartwień.
W domu połączenia zdalne nie działają najgorzej, nie muszę narzekać (otwieranie, nagrywanie).
Z drugiej strony, jak tylko dokonam zmiany stanu, to jest katastrofa. Kilka awarii w przepływie pracy, zmuszając go do przekierowania go do "ręcznego".
Aplikacje PureVPN dla systemów Windows i Mac są łatwe w instalacji i nie wymagają ręcznej konfiguracji. Pobierz VPN na swój komputer i swobodnie przełączaj się między setkami serwerów na 6 kontynentach.
Witam, sprzedawca, który sprzedaje nam solidworks, powiedział mi, że możemy korzystać z solidworks z domu za pośrednictwem platformy Mysolidworks, słyszałeś o tym? https://my.solidworks.com/