Witam
Opierając się na informacjach zwrotnych, czy możemy dziś poprawnie pracować z 15-calowym laptopem na oprogramowaniu takim jak SolidWorks lub Catia?
Dziękuję
Witam
Opierając się na informacjach zwrotnych, czy możemy dziś poprawnie pracować z 15-calowym laptopem na oprogramowaniu takim jak SolidWorks lub Catia?
Dziękuję
Tak!
Funkcje obu programów nie są związane z rozmiarem ekranu.
Większy ekran przyniesie po prostu dodatkowy komfort (lepsza rozdzielczość, a więc mniejsze powiększenie - nie ma potrzeby zbliżania głowy do ekranu...), ale w żaden sposób nie zmieni to sposobu korzystania z Solidworks.
Aby uzyskać informacje, gdy jestem w ruchu, korzystam z laptopa HP Zbook z ekranem o przekątnej 15,6 cala
Edycja: jednak będziesz musiał mieć procesor / kartę graficzną i pamięć RAM niezbędne do spełnienia minimalnych zaleceń dotyczących uruchomienia obu programów
@Macro227,
Tak, oczywiście, w tej samej konfiguracji.
Moje pytanie dotyczy głównie tego, czy codzienne przebywanie na 15-calowym ekranie nie jest wizualnie bolesne.
Zależy to od liczby wyświetlanych pasków narzędzi, rozmiaru ikon, jakości oczu (aby uzyskać tę samą rozdzielczość, musisz zbliżyć się do mniejszego ekranu).
Dobrym rozwiązaniem jest drugi ekran.
Jeśli pracujesz na laptopie, udając się do tych klientów i/lub dostawców i przypadkowo wykonując projektowanie lub retusz na miejscu, brak PB dla 15 cali.
Z drugiej strony praca przez kilka godzin dziennie jest nie do pomyślenia. Mam dwa ekrany 26" obok siebie i zamierzam przełączyć się na 31,5" w 16/9 , ponieważ na montażach robimy dużo manipulacji, ponieważ nie wszystko mieści się w ekranie, a także nawet PB, jeśli nie otworzysz kilku części jednocześnie.
W rzeczywistości zależy to od zastosowania :-)
Nic nie stoi na przeszkodzie, jak wspomniano powyżej, aby używać 2. ekranu w trybie klonowania do biura / domu i tylko 15-calowego komputera w podróży, to jeśli masz miłego klienta, może on pożyczyć Ci większy ekran ;) Jak mówią, proszenie nic nie kosztuje.
Mam 22-calowy ekran, którego planuję użyć jako duplikatu.
Ale teraz szukam zakupu laptopa na 15-dniowy staż w firmie i zauważam, że jest sporo 15-calowych komputerów dedykowanych wzornictwu przemysłowemu (takich jak HP ZBook 15).
Chciałem więc uzyskać kilka opinii na ten temat dla tych, którzy są zobowiązani do pracy nad tym.
17-calowe są rzadsze, a przede wszystkim droższe i cięższe.
Witam
Tak, można pracować na 15-calowym ekranie przez kilka godzin, na pewno trochę bardziej męczy i jest mniej wygodne, ale tak jest, zdarza mi się to prawie cały czas i z nawykiem łapię się na tym, że nie podłączam już nawet większego ekranu, Bawimy się kołem i trochę częściej przybliżamy.
A jest łatwiej, jeśli zajmiesz się mikromechaniką :)
Pozdrowienia
Witam
Rysowałem 4 lata na moim MSI WT60-20J bez innego ekranu niż 15". Jak już wspomniano, jest to trochę bardziej męczące dla oczu, ale w dużej mierze znośne.
W zeszłym roku dostałem 27" jako suplement. Podobnie jak D.Roger, czasami tego nie łączę.
Gdybym miał kupić komputer, wziąłbym równoważny model, ale z ekranem 4K. Jeśli masz dobry wzrok, zyskujesz dużo miejsca do pracy. Mam taki w obecnej pracy (laptop HP ZBOOK G4 17" 4K) i muszę przyznać, że ciężko mi wrócić do 1080p.
Jest to tylko moja osobista opinia i nie umniejsza jakości HP "Pro", ale pod względem wydajności wolę mój stary MSI (z wyjątkiem karty graficznej, nawet jeśli uważam, że K2100M radzi sobie bardzo dobrze poniżej 750 rozdzielonych korpusów/części). Zaletą, którą znajduję w MSI, jest rozmiar obudowy. Jest gruby, a przez to pełen otworów. Komputer prawie się nie nagrzewa, z wyjątkiem najnowszych gier w średniej jakości (jednocześnie nie został do tego zaprojektowany).
Dziękuję za wszystkie te informacje, mając nadzieję, że skorzystają z nich również inni.