Działa poprawnie na 15-calowym ekranie laptopa

Witam

Opierając się na informacjach zwrotnych, czy możemy dziś poprawnie pracować z 15-calowym laptopem na oprogramowaniu takim jak SolidWorks lub Catia?

Dziękuję

Tak!

Funkcje obu programów nie są związane z rozmiarem ekranu.

Większy ekran przyniesie po prostu dodatkowy komfort (lepsza rozdzielczość, a więc mniejsze powiększenie - nie ma potrzeby zbliżania głowy do ekranu...), ale w żaden sposób nie zmieni to sposobu korzystania z Solidworks.

Aby uzyskać informacje, gdy jestem w ruchu, korzystam z laptopa HP Zbook z ekranem o przekątnej 15,6 cala

Edycja: jednak będziesz musiał mieć procesor / kartę graficzną i pamięć RAM niezbędne do spełnienia minimalnych zaleceń dotyczących uruchomienia obu programów

3 polubienia

@Macro227,

Tak, oczywiście, w tej samej konfiguracji.

Moje pytanie dotyczy głównie tego, czy codzienne przebywanie na 15-calowym ekranie nie jest wizualnie bolesne.

2 polubienia

Zależy to od liczby wyświetlanych pasków narzędzi, rozmiaru ikon, jakości oczu (aby uzyskać tę samą rozdzielczość, musisz zbliżyć się do mniejszego ekranu).

Dobrym rozwiązaniem jest drugi ekran.

4 polubienia

Jeśli pracujesz na laptopie, udając się do tych klientów i/lub dostawców i przypadkowo wykonując projektowanie lub retusz na miejscu, brak PB dla 15 cali.

Z drugiej strony praca przez kilka godzin dziennie jest nie do pomyślenia. Mam dwa ekrany 26" obok siebie i zamierzam przełączyć się na 31,5" w 16/9 , ponieważ na montażach robimy dużo manipulacji, ponieważ nie wszystko mieści się w ekranie, a także nawet PB, jeśli nie otworzysz kilku części jednocześnie.

W rzeczywistości zależy to od zastosowania :-)

2 polubienia

Nic nie stoi na przeszkodzie, jak wspomniano powyżej, aby używać 2. ekranu w trybie klonowania do biura / domu i tylko 15-calowego komputera w podróży, to jeśli masz miłego klienta, może on pożyczyć Ci większy ekran ;) Jak mówią, proszenie nic nie kosztuje.

Mam 22-calowy ekran, którego planuję użyć jako duplikatu.

Ale teraz szukam zakupu laptopa na 15-dniowy staż w firmie i zauważam, że jest sporo 15-calowych komputerów dedykowanych wzornictwu przemysłowemu (takich jak HP ZBook 15).

Chciałem więc uzyskać kilka opinii na ten temat dla tych, którzy są zobowiązani do pracy nad tym.

17-calowe są rzadsze, a przede wszystkim droższe i cięższe.

Witam

Tak, można pracować na 15-calowym ekranie przez kilka godzin, na pewno trochę bardziej męczy i jest mniej wygodne, ale tak jest, zdarza mi się to prawie cały czas i z nawykiem łapię się na tym, że nie podłączam już nawet większego ekranu, Bawimy się kołem i trochę częściej przybliżamy.

A jest łatwiej, jeśli zajmiesz się mikromechaniką :)

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Rysowałem 4 lata na moim MSI WT60-20J bez innego ekranu niż 15". Jak już wspomniano, jest to trochę bardziej męczące dla oczu, ale w dużej mierze znośne.

W zeszłym roku dostałem 27" jako suplement. Podobnie jak D.Roger, czasami tego nie łączę.

Gdybym miał kupić komputer, wziąłbym równoważny model, ale z ekranem 4K. Jeśli masz dobry wzrok, zyskujesz dużo miejsca do pracy. Mam taki w obecnej pracy (laptop HP ZBOOK G4 17" 4K) i muszę przyznać, że ciężko mi wrócić do 1080p.

Jest to tylko moja osobista opinia i nie umniejsza jakości HP "Pro", ale pod względem wydajności wolę mój stary MSI (z wyjątkiem karty graficznej, nawet jeśli uważam, że K2100M radzi sobie bardzo dobrze poniżej 750 rozdzielonych korpusów/części). Zaletą, którą znajduję w MSI, jest rozmiar obudowy. Jest gruby, a przez to pełen otworów. Komputer prawie się nie nagrzewa, z wyjątkiem najnowszych gier w średniej jakości (jednocześnie nie został do tego zaprojektowany).

3 polubienia

Dziękuję za wszystkie te informacje, mając nadzieję, że skorzystają z nich również inni.