Sortowanie drzewa konfiguracyjnego

Witam

Odkrywam, że w SolidWorks 2017 można wreszcie posortować drzewo konfiguracyjne. Jest świetny w idei, ale w praktyce nie rozumiem logiki oprogramowania...

W 2015 roku kolejność została automatycznie ułożona alfabetycznie

Po konwersji na rok 2017 zamówienie staje się domyślnie "oparte na historii" -> więc wszystkie stare części kończą się w mieszanych konfiguracjach...

Jeśli ustawisz go na "numeryczny" lub "literał", 0 zostanie umieszczone po 1.

Tak więc jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest uporządkowanie raz numerycznie, a potem drugi raz ręcznie, przesuwając 0 na górze listy...

Dziękujemy za tę nową, czasochłonną funkcję, podczas gdy wcześniej zamówienie było wykonane logicznie.

Jeśli masz rozwiązanie, aby szybko wykonać prawdziwe logiczne sortowanie alfanumeryczne, jestem za tym.

Nie jestem SW 2017, aby to sprawdzić, ale podążając za tym linkiem http://help.solidworks.com/2017/french/solidworks/sldworks/r_configurationmanager.htm

Wygląda na to, że możesz wybrać sortowanie

Dostosowywanie kolejności sortowania konfiguracji

Można określić kolejność, w jakiej konfiguracje są wyświetlane w menedżerze konfiguracji.

Aby dostosować porządek sortowania konfiguracji :

1. W menedżerze konfiguracji ConfigurationManager kliknij prawym przyciskiem myszy konfigurację najwyższego poziomu, a następnie kliknij polecenie Sortowanie drzewa.
  2. Wybierz jedną z następujących opcji: opisu
    Opcja
    CyfrowySortowanie w rosnącej kolejności alfanumerycznej.
    DosłownyPosortowane alfabetycznie.
    Ręcznie (przeciągnij i upuść)Umożliwia przeciąganie i upuszczanie konfiguracji do drzewa konfiguracji. Podczas przeciągania wzdłuż drzewa każda konfiguracja, którą przechodzisz, jest podświetlana. Konfiguracja, którą przenosisz, jest upuszczana tuż pod elementem, który jest podświetlony, po zwolnieniu wskaźnika.
    Na podstawie historiiSortuje według daty utworzenia konfiguracji, od najstarszej na górze listy do najnowszej na dole listy.

EDIT: Byłem za szybki, przeczytałem Twoją wiadomość po przekątnej :/

2 polubienia

Nie mam rozwiązania, ale to dziwne, w twoim przykładzie problem nie jest systematyczny: mamy 011 przed 100, który pojawia się przed 111 i tylko 000 jest problemem.

stefbeno,

Tak, rzeczywiście, to właśnie ten sposób sortowania jest tym, co krytykuję.

Wcześniej było to logiczne, że 000 automatycznie znajdował się na szczycie listy.

Fakt, że możesz sortować, jest dobrym pomysłem, po prostu kolejność "numeryczna" lub "dosłowna" nie ma już tej samej logiki...

Mój problem polega na tym, że mam bibliotekę ponad 400 plików, których wszystkie konfiguracje są zmiksowane. Ponieważ wszystko jest posortowane według historii (domyślnie podczas konwersji z 2015 na > 2017

1 polubienie

Sebastien.bonnemaille czy jesteś w trakcie konserwacji, jeśli tak, sprawdź z nimi, czy to nie jest błąd? ponieważ 2017 to obecnie SP2 lub SP3?

O tak, wygląda na to, że to nowy problem

Pachnie to jak nowy "błąd", który będzie musiał zostać zgłoszony do działu wsparcia (numer SPR itp.)

1 polubienie

Tak, jestem w trakcie konserwacji.

Zainstalowaliśmy dodatek SP2.

Czekając na SP3, zamierzam zrobić zgłoszenie...

2 polubienia

Czekając na hipotetyczne rozwiązanie, oto odpowiedź dotycząca aktualnego zgłoszenia:

Podczas naszej rozmowy telefonicznej mogliśmy zauważyć, że problem występował głównie podczas mieszania cyfr i liter, w tym przypadku Solidworks nie wie już, jak sortować logicznie.

Z wcześniej załączonym plikiem otworzę żądanie do Solidworks, aby potwierdzić, że jest to błąd i poprosić o jego poprawienie.

2 polubienia

Oto odpowiedź na temat aktualnego biletu:

klasyfikacja nie działa i jest przywoływana jako błąd w Solidworks pod odniesieniem: SPR 1024436

1 polubienie