Sortowanie zespołu według materiału

Cze wszystkim

W solidworks 2017 mam złożony zespół z dużą ilością części i w trakcie montażu.

Muszę wyeksportować ten główny zespół jako "podzespół". To znaczy plik ze wszystkimi częściami ze stali nierdzewnej, plik ze wszystkimi częściami HDPE, plik części POM ....

Czy istnieje funkcja lub metoda sortowania części zespołu według materiału?

Dziękuję

Zestawienie materiałów - Sortowanie

Aby posortować kolumny zestawienia komponentów:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu zestawienia komponentów i wybierz polecenie Sortuj.

2. Zmień opcje zgodnie z poniższym opisem, a następnie kliknij przycisk OK.

Aby powrócić do sortowania standardowego:

1. Kliknij lewy górny  róg tabeli.

2. W menedżerze właściwości PropertyManager, w części Numeracja elementów, kliknąć Śledź kolejność złożenia.

Sortuj wg:

Wybierz nazwę kolumny i wybierz pozycję Rosnąco lub Malejąco dla sortowania podstawowego.

Następnie, przez

Wybierz nazwę kolumny i wybierz opcję Rosnąco lub Malejąco w celu sortowania pomocniczego.

Następnie, przez

Zaznacz nazwę kolumny i wybierz opcję Rosnąco lub Malejąco dla sortowania trzeciorzędnego.

Grupowanie elementów

Zespoły, części,  inne. Wybierz co najmniej jedną kategorię, aby posortować wiersze w tej kategorii. Jeśli wybierzesz wiele kategorii, posortuj je, zaznaczając jedną z nich i klikając pozycję Rosnąco lub Malejąco. Inna to element zdefiniowany przez użytkownika (na przykład olej lub smar).

Numeracja elementów

Nie zmieniaj numeracji elementów. Zaznacz to pole wyboru, aby zachować spójność numeracji elementów z wierszem konfiguracji.

Wyszukaj 'Lista materiałów - Sortuj' w bazie wiedzy SOLIDWORKS.

Zobacz również ten link

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/Bill_of_Materials_Templates.htm?id=89ced0d9816645aea653350461a807af#Pg0&ProductType=&ProductName=

@+

Przepraszam, moja wiadomość mogła nie być zbyt jasna.

Mój problem nie dotyczy rysunków, ale plików 3D zespołu do eksportu 3D.

1 polubienie

Myślę, że "pilotassembly" od mycadtools może odpowiedzieć na Twój problem, ale nie korzystając z tego modułu, nie mogę podać Ci procedury, którą należy wykonać

pilotasembly.png
1 polubienie

Dzięki narzędziu Smartbom Visiativ powinieneś być w stanie pobrać listę swoich części według materiału w prosty i bardzo szybki sposób lub w inny sposób z sortowaniem według BOM rozwiązania w GT22.

Z drugiej strony, jeśli chcesz utworzyć folder według materiału w każdym złożeniu, oprócz metody ręcznej, nie masz wiedzy na temat metody automatycznej.

2 polubienia

Eksportujesz plik po pliku lub eksportujesz swój zespół tylko z częściami ze stali nierdzewnej, a następnie drugi zespół z samymi częściami HDPE...

3 polubienia

Bez konieczności korzystania z "narzędzi firm trzecich"...

Mając otwartą usługę ASM:

Narzędzia / Wybór komponentów / Zaawansowane...

pozwala na dokonanie wyboru według właściwości (np. materia = xxx?)

Następnie, po wybraniu żądanego zestawu, wykonaj następujące czynności:

Plik / Zapisz jako / (wybierz neutralny format 3D: ACIS, IGES, STEP itp.)

Wpisz nazwę pliku (ASM xxx materiał A), zweryfikuj

Następnie Solidworks zada nowe pytanie:

Wszystkie komponenty / Tylko wybór?? (a następnie wybierzemy "wybór")

4 polubienia

Zajmuję się eksportem podzespołów, czyli montażem kilku części z tego samego materiału. Muszę zachować pochodzenie moich różnych mieszanek.

Udało mi się znaleźć metodę DIY:

- Możesz wyszukiwać komponenty według materiału na pasku filtrów nad drzewem tworzenia

- Wybór przefiltrowanych komponentów w obszarze graficznym

- Następnie skopiuj/wklej z mojego zestawu części do nowego zespołu.