W solidworks 2017 mam złożony zespół z dużą ilością części i w trakcie montażu.
Muszę wyeksportować ten główny zespół jako "podzespół". To znaczy plik ze wszystkimi częściami ze stali nierdzewnej, plik ze wszystkimi częściami HDPE, plik części POM ....
Czy istnieje funkcja lub metoda sortowania części zespołu według materiału?
Kliknij prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu zestawienia komponentów i wybierz polecenie Sortuj.
Zmień opcje zgodnie z poniższym opisem, a następnie kliknij przycisk OK.
Aby powrócić do sortowania standardowego:
Kliknij lewy górny róg tabeli.
W menedżerze właściwości PropertyManager, w części Numeracja elementów, kliknąć Śledź kolejność złożenia.
Sortuj wg:
Wybierz nazwę kolumny i wybierz pozycję Rosnąco lub Malejąco dla sortowania podstawowego.
Następnie, przez
Wybierz nazwę kolumny i wybierz opcję Rosnąco lub Malejąco w celu sortowania pomocniczego.
Następnie, przez
Zaznacz nazwę kolumny i wybierz opcję Rosnąco lub Malejąco dla sortowania trzeciorzędnego.
Grupowanie elementów
Zespoły, części, inne. Wybierz co najmniej jedną kategorię, aby posortować wiersze w tej kategorii. Jeśli wybierzesz wiele kategorii, posortuj je, zaznaczając jedną z nich i klikając pozycję Rosnąco lub Malejąco. Inna to element zdefiniowany przez użytkownika (na przykład olej lub smar).
Numeracja elementów
Nie zmieniaj numeracji elementów. Zaznacz to pole wyboru, aby zachować spójność numeracji elementów z wierszem konfiguracji.
Myślę, że "pilotassembly" od mycadtools może odpowiedzieć na Twój problem, ale nie korzystając z tego modułu, nie mogę podać Ci procedury, którą należy wykonać
Dzięki narzędziu Smartbom Visiativ powinieneś być w stanie pobrać listę swoich części według materiału w prosty i bardzo szybki sposób lub w inny sposób z sortowaniem według BOM rozwiązania w GT22.
Z drugiej strony, jeśli chcesz utworzyć folder według materiału w każdym złożeniu, oprócz metody ręcznej, nie masz wiedzy na temat metody automatycznej.