Witam
Jeśli jest jedna rzecz, która sprawia, że wyrywam sobie włosy z głowy w solidworks, to jest to sortowanie nomenklatury, która jest równie niejasna jak sens życia.
Kiedy proszę na przykład oprogramowanie o tak renomowanej reputacji jak SolidWorks o sortowanie według kolumny jako oznaczenia, spodziewam się, że coś się wydarzy, czy też jest to zbyt wiele, aby prosić (nie, nie jestem zirytowany).
W załączeniu okno sortowania i moja nomenklatura, czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nic się nie dzieje? Chodzi mi o to, że kiedy odkładam nomenklaturę i proszę o sortowanie, nic się nie dzieje. Chciałem przetestować dodając oznaczenie "pomóż" trochę temu oprogramowaniu z piekła rodem, ale... nic. TUBE CARRE nie łączy się ze sobą, jak wszystko inne. Miałem już problemy w innych przypadkach, w których zmieniła się nomenklatura do ponownego sortowania części między 2 wydrukami i numerami.
Pitier, daj mi coś do odhaczenia z głębin opcji, nie wiedziałem.
Wypróbowałem SmartBom, ale ogólna tabela, która go stworzyła, nie jest praktyczna.
nomenclature.jpgtrie.jpg
Witam
W SW 2020 nie ma problemu z sortowaniem, więc trudno jest odtworzyć swój problem. I chociaż dla mnie nic to nie zmienia, to czy opcja "automatyczna aktualizacja BOM" jest zaznaczona?

Jeśli chodzi o zmianę sortowania, być może zobacz, zaznaczając opcję "zapisz bieżące ustawienia sortowania" w oknie dialogowym sortowania.
nomenclature_autoupdate.png
Sprawdzanie aktualizacji również dla mnie
Chcę zapisać parametry sortowania, ale jeśli nomenklatura nie jest jeszcze posortowana, nie będzie mi to przydatne
ale mimo wszystko dziękuję
Witam
Myślę, że wynika to z rodzaju nomenklatury, która łączy części i ciało.
SW najpierw sortuje części, a następnie, w obrębie części, ciała.
1 polubienie
Niezależnie od tego, czy montuję zestawienie materiałów na zespole, czy na części, to jest to samo.
Rozłożyłem część i wszystko tego rodzaju tak, jak na liście części spawanych.
Próbowałem w innym przypadku skomponować kilka części, szczególnie i sortować, aby postępować zgodnie z kolejnością montażu i wszystkimi jego ponownym komponowaniem, sortować tak, jak na liście spawanych części!!
Manipulacja wydaje mi się dużym łutem szczęścia, ponieważ jest tak pokręcona. Trzymam się na straży i stawiam moje pytanie na rozwiązanym
capture.jpg
1 polubienie
Jest to całkowicie logiczne i zgodne z moją poprzednią uwagą.
Rozkładając części na części, ciała trafiają na pierwszy poziom sortowania