Mam problem z zaimportowaniem dużego pliku STEP (~500 MB) do SolidWorks. Za każdym razem, gdy próbuję, oprogramowanie albo się zawiesza, albo po prostu zawiesza się na zawsze. Próbowałem różnych ustawień importu (B-Rep, Graphics Body itp.), ale do tej pory bez powodzenia.
Mój komputer jest całkiem przyzwoity, więc nie sądzę, aby był to problem ze sprzętem. Czy ktoś miał do czynienia z takimi dużymi plikami STEP? Jakieś sztuczki, które sprawią, że import będzie płynniejszy lub narzędzia, aby uprościć plik wcześniej?
Co zabawne, szukając odpowiedzi, wylądowałem nawet w króliczej norze, czytając, czym są modele głębokiego uczenia się - zdecydowanie nie jest to tutaj pomocne, ale interesujące!
Byłbym naprawdę wdzięczny za wszelkie rady od tych, którzy zajmowali się tym wcześniej.
Rzeczywiście, importowanie dużych kroków do solidworks może być bardzo skomplikowane. Czy próbowałeś sprawdzić opcję Połączenie 3D w opcjach importu Solidworks?
O ile mi wiadomo, nie wiem, jak to działa, nie widzę, jak byłoby to wykonalne. Otwarcie/wczytanie pliku oznacza, że jego zawartość jest przenoszona do pamięci komputera. To, co zostało otwarte przez maszynę, nie może zostać załadowane do pamięci maszyny.
Jedynym interesem w otwarciu go na innym komputerze jest przetestowanie jego integralności lub uproszczenie/konwersja. Można go następnie zwrócić, poprawić lub uprościć, ale nadal będzie musiał zostać otwarty i załadowany przez hosta, z mniejszym lub większym powodzeniem.
dixit: Jedynym interesem w otwarciu go na innym komputerze jest przetestowanie jego integralności lub uproszczenie/konwersja. Można go następnie zwrócić, poprawić lub uprościć, ale nadal będzie musiał zostać otwarty i załadowany przez hosta, z mniejszym lub większym powodzeniem.
@Sylk a jednak na dużych plikach krokowych zmienia wszystko. Nie można otworzyć bez opcji 3Dinterconnect, otwiera się z nim dość szybko. Z drugiej strony, dlaczego? Nie mam pojęcia!! W przeciwnym razie zobacz ten link z tymi samymi poradami i innymi dodatkowymi:
Jedyna rzecz pewna, jeśli możesz, faworyzuj format parasolid (*.x_t)
Nie powiedziałem czegoś przeciwnego. Źle mnie zrozumiałeś lub źle się wyraziłem, mówię tylko, że odznaczenie kontroli i diagnostyki może tylko przyspieszyć ładowanie kroków.