Wróciłem do makro i trochę zmieniam swoją technikę , więc chciałbym prosić o pomoc.
Mam plik CAD z rodziną części o około 30 konfiguracjach, których nazwy są ładowane do listy przez pętlę For, dzięki czemu użytkownik może wybrać tę, której potrzebuje. Każda konfiguracja reprezentuje zakresy średnic tej samej części: Konfiguracja 1 = część A o Ø0,1 - 1,0, Konfiguracja 2 = część A o Ø 1,01 - 3,0, konfiguracja 3 = część A o Ø3,01 - 10,0 itd. Za pomocą utworzonych przeze mnie UserFroms użytkownik może wpisać średnicę w wybranym przez siebie zakresie (będącym parametrem). Następnie chciałbym, aby wartość zapisana w dedykowanym polu tekstowym trafiła do komórki rodziny części, której wiersz jest wierszem wybranej konfiguracji i kolumny odpowiadającej parametrowi średnicy. Aby to zrobić, muszę znaleźć pozycję komórki konfiguracji, w rzeczywistości wiersz mi wystarczy, ponieważ wiem, że jest w kolumnie A, a następnie przesunąć w prawo, aż znajdę właściwą kolumnę.
Wyjaśnienie na zdjęciach:
Chciałbym znać numer wiersza czerwonej komórki, abym mógł zapisać wartość Ø w zielonej komórce.
Wszystko po to, aby powiedzieć, że chciałbym znaleźć pozycję komórki w kodzie VBA. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno i dziękuję za odpowiedzi,
Ponieważ jest to bez testowania tylko w mojej głowie, zapętliłbym wszystkie wiersze i jak tylko wcześniej wybrana wartość będzie pasować, wykonujesz swój kod (nie jestem wielkim fanem funkcji wyszukiwania Excela :!)
set found = kolumny("c"). Find(what:=Diameter, lookat:=xlWhole) 'Znajdź wartość 'Średnica' jako dokładną wartość (lookAt:=xlWhole) w kolumnie C Jeśli znaleziono to nic, to" Jeśli wartość nie zostanie znaleziona
Msgbox "Średnica nie istnieje"
Inaczej Row = Find.Row ' Zwraca numer wiersza
Zakończ się, jeśli
ActiveSheet.cells(wiersz;"A") = aktywne komórki
Pewnie trochę pomajsterkować, ale powinno Ci to bardzo pomóc :)