Witam wszystkich,
Chciałbym zrobić kulę z puzzli (trochę jak logo Wikipedii). Jeśli chodzi o sferę, to jest w porządku, ale to po stronie łamigłówek utknąłem. Czy wiesz, jak mogę to zrobić?
Dziękuję
Witam;
Oto kilka sposobów pracy...
W przeciwnym razie możliwe jest użycie narzędzia " Wiatr ", jeśli Puzzle nie muszą przebiegać dookoła kuli
Uzwojenie - 2024 - Pomoc SOLIDWORKS.
Osobiście będę bardziej za usunięciem materiału zgodnie z trajektorią (3D) w celu uzyskania czystszego i bardziej profesjonalnego renderingu...
Wszystko zależy od celu.
Postaram się, ale tak, chcielibyśmy mieć całą układankę
Witam
Czy wszystkie części na tej samej szerokości geograficznej są takie same?
Czy celem puzzli jest składanie się z niezależnych elementów (różnych ciał) w celu stworzenia na przykład puzzli 3D do wydrukowania, czy tylko renderowanie powierzchni (grawerowanie)?
Nie, nie możesz mieć identycznego elementu na tej samej szerokości geograficznej, ponieważ muszą one pasować do siebie. Chodzi o to, aby móc go wydrukować, tak
Miałem na myśli każdą identyczną " parę ":
Jeśli ta para utworów nie powtórzy się przez całą rundę, możemy zapomnieć o powtórzeniach.
Jeśli każdy element układanki jest unikalny, musisz stworzyć cały wzór (z wyjątkiem elementów bieguna), który ma być nawinięty/rzutowany.
Nie jestem pewien, czy Solidworks jest do tego idealnym oprogramowaniem, w każdym razie powodzenia!
Potwierdzam , ale trzymam się
A przecież SW zawsze był mistrzem w sztuce konfrontowania nas z zagadkami.
Ponieważ znajdujemy się na kuli, żaden wzór nie jest możliwy (ponieważ liczba elementów zmniejsza się w miarę oddalania się od równika).
Ponieważ nie mamy takiej samej liczby pionków w zależności od rzędów, haczyki między rzędami muszą być dość folklorystyczne do opanowania (prawdopodobnie kawałki z różną liczbą haczyków między górą a dołem).
Zwykle wszystkie elementy są płaskie, → pełne 3D to kula dyskotekowa, a nie kula.
Szczerze mówiąc, nie widzę, jak zautomatyzować ten bałagan.
Projektowanie części po kawałkach musi być również dość trudne ze względu na ograniczenia opisane powyżej.
Kiedy widzisz bałagan na słupach komercyjnej układanki (Ravensburger 12339) wykonanej z zakrzywionych (a więc nie płaskich) elementów, życzę Ci powodzenia:
Witaj, c'est très jouable
il y en a d'autres sur grabcad
Smacznej odwagi !!
Witam. Jest to możliwe, ale bardziej liczyłem na zmniejszenie rozmiaru kawałków w miarę zbliżania się do słupów niż na ich liczbę. " sferyfikacja " zniekształca wzór, dokładnie tak, jak robi to siatka szerokości geograficznych i południka. Jest to metoda używana w przypadku logo Wikipedii, o którym wspomina @Mélodie_BAZINVAL .
Oczywiście, jeśli chcesz mieć wszystkie elementy tego samego rozmiaru, komplikuje to sprawę. A jednak technicznie rzecz biorąc, nic nie stoi na przeszkodzie, aby kawałki były " rozciągnięte " na wzorze tak, aby zostały zredukowane do " sferyfikacji ".
A kiedy powiedziałem " z wyjątkiem biegunów ", miałem na myśli nawinięcie wzoru bez wchodzenia aż do wierzchołków kuli, tak aby " puste przestrzenie " pozostające na biegunach w naturalny sposób tworzyły kształt tych kawałków zgodnie z kształtem zwiniętych kawałków wzoru. Niech część słupa zilustrowana przez @Scofield zostanie wydedukowana z pozostałych części.
Chińska łamigłówka CQFD
To nie jest złe
, rozkładając na czynniki pierwsze menedżera funkcji, i tak rozumiemy, że jest to podstawowa część słupów
ŁAMIGŁÓWKA. Plik SLDPRT (4.1 MB)
Musiałbym poświęcić więcej czasu, popracować nad aspektami we wszystkich kierunkach.