Witam
W projekcie produktu muszę modelować objętości płynnej materii. W nomenklaturze produktów muszę zsumować objętości tego samego materiału, ponieważ materiały są uporządkowane w kg lub m^3. Mam też materiały pakowane w paski i muszę mieć akumulację długości.
Czy jest to możliwe bez ręcznego sporządzania zestawień materiałowych?
Pozdrowienia
Lionel
Witam serdecznie
Jeśli dobrze rozumiem pytanie, celem jest automatyczne dodanie do nomenklatury objętości różnych ilości tego samego materiału, wag innego materiału i długości 3-ci?
Witam
We właściwościach artykułów można wybrać, które właściwości mają być używane jako ilość w zestawieniu komponentów.
W przypadku części, która ma być zamówiona w Kg lub m^3, konieczne jest zatem wcześniejsze wskazanie właściwości masy lub objętości, które mają zostać utworzone, jeśli one nie istnieją.
W przeciwnym razie istnieje możliwość wykonania obliczeń w nomenklaturach.
Witam
Tak, to trochę tak. Na przykład w akumulatorze znajdują się różne objętości płynu.
Mam udział na objętość, ale w nomenklaturze potrzebuję pojedynczej kumulacji wszystkich objętości kwasu. To właśnie ta wartość jest zamówioną ilością.
Witam
Pobieranie objętości lub masy według właściwości działa w przypadku rysunków.
Jeśli mam różne woluminy, a więc różne pliki, mam jedną linię nomenklatury na wolumin, ale potrzebuję wszystkich woluminów, aby to zamówić.
Następnie należy ponownie uporządkować elementy w zestawieniu komponentów zgodnie z ich jednostką, zaznaczyć opcję, aby nie zmieniać numeracji, wstawić pustą linię między każdą grupą części i wstawić równanie, aby uzyskać sumę.
Równania w tabelach i zestawieniach komponentów - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS
Ok, rozumiem zasadę. Miałem nadzieję, że zrobię to automatycznie.
Zamierzam to zrobić w ten sposób.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.