Witam wszystkich, chciałbym podziękować za odpowiedzi na wiele pytań i podsunięcie mi pomysłów na mój projekt badania opakowania 900 czekoladek na minutę Dla tych, którzy są zainteresowani wiedzą, gdzie to mam, nauczyciel zdecydował w 4 tygodniu kursu, że rozwiązanie obrotowe będzie trudne, przy wszystkich siłach, którym będą poddawane czekoladki, więc postanowił pozwolić nam samodzielnie wybrać rozwiązania, ja zdecydowałem się na rozwiązanie tłumaczenia liniowego , Właśnie wyrenderowałem pierwszą część raportu i plik SOLIDWORKS. Do tej pory pracowałem nad częścią, która będzie podnosić czekoladki z przenośnika, używałem systemu krzywkowego (krzywka prosta napędza pierwszą część układu w pionie, druga krzywka napędza drugą część systemu w poziomie, ta część jest montowana przez system szynowy na pierwszej części ... Jeśli chodzi o resztę projektu, mój pomysł jest taki, że pakowanie nastąpi w (druga część systemu, która porusza się poziomo), dodam trzecią krzywkę, która będzie wstrzykiwać czekoladki od środka, aby po zapakowaniu były pakowane, ten sam trzeci system krzywkowy wyrzuca je od góry w kierunku przenośnika. W załączeniu zostawiam Państwu raport oraz plik CAD 3D w formacie pdf, w razie zainteresowania możecie go zobaczyć za pomocą programu Adobe Reader.
powiedz mi, co myślisz i czy muszę wprowadzić jakieś zmiany
Dziękujemy za poinformowanie nas o swoich postępach
Mam jednak trochę problemów z zobaczeniem przerywnika filmowego i czekoladowych kulek, jak pozostaje stabilny. (czy możesz opublikować swój ASM w trybie "spakuj i idź" z wyjściem ZIP?
Czekałem, aby zobaczyć Twoje postępy w publikowaniu dokumentu i propozycję rozwiązania. Rzeczywiście, ponieważ forum zabrania sobie wykonywania pracy za wnioskodawcę, zwłaszcza gdy studentom często brakuje doświadczenia, czekałem, aby zobaczyć Twoje pierwsze pomysły projektowe
Pozdrowienia
Kliknij wybrane obrazy, aby zobaczyć animacje lub przerywniki filmowe
Z tego, czego nauczyłem się w ciągu 6 miesięcy, które spędziłem w firmie, która prawie tylko produkowała specjalne maszyny krzywkowe, krzywki były obrabiane w tarczy z osią prowadnicy krzywkowej równolegle do wału tarczy. Ma to dwie zalety w porównaniu z obecnym projektem:
potrzebujesz jednej rolki zamiast 2 (dlatego taniej)
Ponieważ prowadnica krzywkowa jest wykonywana w 1 operacji obróbki za pomocą frezu, jesteśmy pewni, że krzywka będzie mogła swobodnie poruszać się w rowku (Twój projekt z 2 krzywkami i 2 powierzchniami obrobionymi na krzywce stwarza znacznie więcej niepewności obróbki). Ponieważ wykonujemy tylko obróbkę jednej bieżni krzywki, jesteśmy również tańsi.
Uwaga: jeśli chcesz zdecydować się na tego rodzaju rozwiązanie, zniszczy ono prawie całe twoje badanie. Nie jestem pewna, czy to jest tego warte dla projektu uniwersyteckiego.
Dla tych, którzy mogą otworzyć zespół, tak, mam błędy w analizie ruchu, po dodaniu części, które wykonują translację poziomą i pionową, umieściłem ograniczenia tak, aby stykały się z rolkami i nie mogłem już przeprowadzić analizy ruchu z powodu błędów
Witam, to nauczyciel pokazał nam ten system cam :(, rozumiem Twój punkt widzenia, ale zostało mi tylko 5 tygodni na ukończenie projektu (wykonanie systemu pakowania w pokoju, który porusza się poziomo). Szczerze mówiąc, ten nauczyciel mnie denerwuje, ponieważ co tydzień zmienia zdanie na temat naszego projektu, zaczął semestr od pomysłu na system obrotowy, po 5 tygodniach powiedział, że lepiej byłoby zrobić system krzywki krzywkowej, jak pokazano na filmie ...
Jeśli spojrzysz na youtube wszystkie te typy maszyn, wszystkie używają krzywek, zwłaszcza w szybkich systemach obrotowych. Rzeczywiście, tylko systemy krzywkowe zapewniające podróż w obie strony (w ciągu kilku setnych sekundy) mogą osiągać bardzo duże prędkości. Ogranicza to skutki wibracji i nie pozwala na stosowanie sprężyn powrotnych, które nie obsługują dużych prędkości, powodują wibracje i pękną sto razy, zanim krzywka zostanie zużyta. ITD...
Krzywki służą tylko do załadunku i rozładowania amortyzatora, a zwłaszcza do umożliwienia zacierania czekolady, która jest najbardziej skomplikowaną częścią maszyny.
Trzeba wziąć pod uwagę, że system widoczny na filmie to tylko bardzo mały podzbiór. W tym małym dokumencie, który wam dałem, zobaczycie pojęcia, które powinny przyświecać refleksji. Po reszcie są wybory techniczne, które można omówić.
O ile cel projektu jest jasny, zwiększenie tempa produkcji czekolad o 50%, o tyle struktura projektowanej całości jest już mniejsza. Mile widziany byłby schemat ideowy lub architektura przyszłego mechanizmu...
Wracając do projektowanego mechanizmu: nie ma sprzeczności między systemem obrotowym a systemem krzywkowym... Film z pierwszymi komunikatami pokazuje podzespół " opakowanie czekoladowe ", który produkuje do 600 sztuk na minutę. Jest to karuzela obracająca się z przebiegiem przerywanym, z sześcioma chwytakami, które przechodzą przed stacjami wykonującymi podstawowe zadania: jeden do załadunku czekolady, dwa (trzy?) do operacji pakowania i jeden do ewakuacji.
Dla każdej stacji przerywane ruchy są generowane przez krzywki w celu " idealnej " synchronizacji. Przy prędkości 600 KM/min oznacza to, że czekolada jest wyrzucana co 0,1 s, ale pozostaje na miejscu na karuzeli przez około 0,5 s, a przed stacjami w obszarze " pakowania " przez około 0,4 s.
W planowanym systemie celem jest realizacja wszystkich funkcji podczas fazy tłumaczenia dwóch slajdów. Przy prędkości 900 KM/min masz 0,067 sekundy na podniesienie czekolady, zawinięcie jej, wysunięcie i powrót do pozycji wyjściowej: od 6 do 10 razy szybciej niż w systemie 600 KM/min... Zaletą systemu rotacyjnego jest " sprawienie, że faza użyteczna trwa", w tym przypadku operacja pakowania.
Jeśli dodamy do tego, że prowadnice mają znaczne masy, a system pakowania musi być jeszcze osadzony na prowadnicy końcowej (" system pakowania w części, która porusza się poziomo "), otrzymamy znaczne masy w ruchach przerywanych. Masy poddane "szalonym" przyspieszeniom, siły również będą podlegały " szalonym " przyspieszeniom... Będziemy musieli pomyśleć o oświetleniu, pracy nad kształtami i materiałami.
@ahmad_el_dik , nie narzekaj zbytnio na swojego nauczyciela. W końcu uczy Cię, jak będzie wyglądało Twoje codzienne życie z przyszłymi klientami: seria tam i z powrotem, a także chodzenie do przodu, aby lepiej wrócić.
To jest prawdopodobnie najciekawsza lekcja z Twojego projektu: naucz się wykrywać, gdzie mogą znajdować się punkty " blokujące ", a także twórz modele, które można łatwo modyfikować/konfigurować.